Opiskelija – näillä vinkeillä säästät sekä rahaa että luontoa

Nuorisobarometrin mukaan huoli ympäristöstä on entistä yleisempää nuorten keskuudessa. Myös oma talous mietityttää. Korkeakoulujen uusi lukuvuosi on alkamassa ja hävikkiruoan verkkokauppa Matsmart haluaakin antaa sekä uusille että opintojaan jatkaville opiskelijoille viisi vinkkiä, joilla säästää luontoa ja rahaa.

– Nykyopiskelijoiden ajatusmaailma ja kulutuskäyttäytyminen ovat tulevaisuuden valtavirtaa. Mitä useampi opiskelija tekee ympäristön kannalta järkeviä valintoja, sitä nopeammin pystymme vaikuttamaan ilmastonmuutokseen, kertoo Matsmartin toimitusjohtaja Karl Andersson.

Opiskelijan ruokabudjetti on Tilastokeskuksen ja Eurostudent-tutkimuksen mukaan keskimäärin 150–200 euroa kuukaudessa. Paras tapa säästää ruokamenoissa on pitää huoli siitä, että kaikki ostettu ruoka tulee syötyä eikä päädy hävikkiin.

– Ruokahävikki aiheuttaa – rahan tuhlaamisen lisäksi – tarpeettomia kasvihuonepäästöjä ja biojätettä. Matsmartin visio on maailma ilman ruokahävikkiä ja panoksemme hävikin vähentämiseen on myydä verkkokauppamme kautta alennettuun hintaan tuotteita, jotka muutoin olisivat saattaneet päätyä hävikkiin esimerkiksi vaihtuneiden pakkausten tai lähestyvien parasta ennen -päiväysten johdosta”, jatkaa Karl Andersson.

Nuorisobarometrin mukaan nuorten huoli ilmastonmuutoksesta on kasvanut jyrkästi ja he myös pyrkivät yhä enemmän vaikuttamaan asioihin ostopäätösten kautta.

Viisi vinkkiä joilla säästät rahaa ja luontoa. Suunnittele ruokaostokset etukäteen. Tekemällä viikoittaisen ruokalistan voit säästää merkittävästi rahaa. Suunnitelmallisen ostoslistan ansiosta ruokahävikki vähenee, mikä on hyväksi sekä ympäristölle että lompakolle.

“Parasta ennen” on usein “parasta edelleen”. Ruoka ei pilaannu vain siksi, että maanantai vaihtuu tiistaiksi. Säästät rahaa, kun et turhaan heitä pois ruokaa, jonka parasta ennen -päiväys on lähellä tai umpeutunut. Luota aisteihisi - haista ja maista ruokaa ennen poisheittämistä. Ja tartu mieluusti tilaisuuteen, kun kaupasta löytyy alennettua ruokaa lyhyellä päiväyksellä.

Optimoi vaatekaappisi sisältö. Yksi tapa ostaa vaatteita järkevästi ja taloudellisesti on panostaa helposti yhdisteltäviin, niin sanottuihin perusvaatteisiin, joita voisi olla noin 30 kappaletta kaapissa. Kun teet vaateostoksia, etsi laadukkaita käytettyjä vaatteita kirpputoreilta tai second hand -kaupoista.

Matkusta ympäristön (ja lompakon) kannalta kestävästi. Ota selvää, jos voisit vaihtaa joukkoliikenteen pyöräilyyn. Pyöräillä ja kävellä voi ympäri vuoden, joten säästö voi olla merkittävä. Kun matkustat pidemmälle, osta liput hyvissä ajoin edullisemmin. VR:n Säästölippu on edullisempi kuin normaali 30 prosentin opiskelija-alennus muista lipputyypeistä. Vältä lentäessä turhia välilaskuja.

Myy pois kaikki tarpeeton. Myy pois kaikki, mitä et tarvitse, esimerkiksi Tori.fi:ssä tai Facebookin kirpparipalstoilla. Tienaat rahaa ja samalla tavaroillesi tulee käyttöä eikä ostajan tarvitse hankkia uutta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Agilityn MM-kisat alkavat Turussa, Norjan joukkue ei osallistu

Suomen Agilityliitto järjestää agilityn maailmanmestaruuskilpailut Turussa Gatorade Centerissä 19.–22. syyskuuta. Nelipäiväisten kilpailujen aikana ratkotaan maailmanmestaruudet niin joukkue- kuin yksilösuorituksissa kolmessa eri kokoluokassa. Kilpailuihin osallistuu lähes 500 koiraa ohjaajineen yhteensä 40 eri maasta. Ennen kilpailuun osallistumista, jokaisen koiran on läpäistävä eläinlääkärin tarkastus.

Verohallinto: Tarkista verokorttisi vuosituloraja, jotta loppuvuoden tulojasi ei veroteta lisäprosentilla

Verohallinnon mukaan jopa joka kolmannen palkansaajan verokortin veroprosentti on tällä hetkellä liian alhainen. Verokortin vuositulorajan pohjana ovat aiempien vuosien tulot.

Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa

Toisin kuin monet muut bakteerit, listeria pystyy kasvamaan myös jääkaappilämpötilassa.

Listeria-bakteerin ( Listeria monocytogenes ) aiheuttama listerioosi on yleisempi Suomessa kuin muualla maailmassa. Listerioosin sairastapausmäärät ovat olleet Suomessa kasvussa. Kasvun syyksi on epäilty muun muassa väestön ikääntymistä, jonka myötä vastuskyky heikkenee. Myös muuttuvat ruokailutottumukset voivat vaikuttaa tautien, siten myös listerioosin, yleisyyteen.

Sisävesien pintalämpötilat laskemassa

Vesistöt ovat jäähtyneet kuluneen viikon aikana lähelle ajankohdan keskimääräisiä lukemia tai hieman sen alle. Lämpimintä järvivesi on tällä hetkellä Saimaalla Lauritsalassa, jossa se on 15,6-asteisena pari astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpää.

Kuorma-autoilla kuljetettu tavaramäärä väheni vuoden toisella neljänneksellä

Kuorma-autojen tavarankuljetukset kotimaan liikenteessä neljännesvuosittain.

Vuoden toisella neljänneksellä kuorma-autoilla kuljetettiin tavaroita 57 miljoonaa tonnia, mikä oli 12 prosenttia vähemmän kuin edeltävän vuoden vastaavalla neljänneksellä.

SKAL: Budjettiriihestä käsittämätön ympäristölinjaus liikenteelle

Ensi kesälle ehdotetun 250 miljoonan euron polttoaineveron korotuksen lisäksi hallitus on nostamassa parafiinisen dieselöljyn verotusta 120 miljoonalla eurolla tällä hallituskaudella, perustelunaan yritystuen poistaminen. Faktojen valossa esitys on käsittämätön, arvioi kuljetusalan yrittäjiä edustava Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry.

Kysely: Suomalaiset välttelevät hyötyliikuntaa ja pelkäävät kuntosaleja

Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta ovat tyytymättömiä omaan liikkumiseensa. Syyt liikunnan välttelyyn vaihtelevat huonosta säästä kuntosalien pelkäämiseen. Tiedot käyvät ilmi ravitsemusyritys Herbalife Nutritionin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Ex-kansanedustaja Heli Paasio Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtajaksi

Heli Paasio istui eduskunnassa neljä kautta SDP:n edustajana vuosina 1999-2016.

Filosofian maisteri Heli Paasio on valittu Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtajaksi vuosille 2019–22. Paasio toimii Oona Ylösen sijaisena Ylösen kolmivuotisen Turun Yliopiston lastensuojelun työelämäprofessuurin ajan. Yhdistys kertoo asiasta verkkosivuillaan.

Eloranta: Koulutuksen kunnianpalautus on alkanut

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) iloitsee Rinteen hallituksen panostuksista osaamiseen ja koulutukseen. Hallitus investoi merkittävästi osaamiseen ja koulutukseen kaikille koulutusasteille ulottuvalla kokonaisuudella, jolla parannetaan koulutuksen laatua ja tasa-arvoa, sekä nostetaan suomalaisten osaamistasoa koko yhteiskunnan laajuisesti.

Urheilu

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Menoviikko: Matka kohti mestaruutta alkaa

FC Interillä on kaikki mahdollisuudet palauttaa Veikkausliigan mestaruusveistos Turkuun 11 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisenä vastaan asettuu IFK Mariehamn.

Veikkausliigan mestaruussarja alkaa ensi sunnuntaina. Piikkipaikalta loppuhuipennukseen starttaava Inter kohtaa ensimmäisessä ottelussaan IFK Mariehamnin. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 17.

Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet ja samalla Pohjoismaiden mestaruuden Metsämäessä

Henri Bollströmin ohjastama Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet Metsämäessä.

Kavioliigan ensimmäinen kausi jatkui Turussa Metsämäen raviradalla molempien rotujen osakilpailuilla. Kylmäveristen osakilpailu oli samalla Pohjoismaiden mestaruus. Kavioliiga-pisteet ja Pohjoismaiden mestarin titteli jäivät Suomeen, kun Henri Bollström kannusti Tähen Toivomuksen voittoon. Lämminveristen osakilpailussa loisti Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Chief Orlando.

Åboraakkeli: Jäitä Huuhkajien sulkiin

Teemu Pukki.

Myönnettävä on, että Huuhkajilla on edelleen erinomainen mahdollisuus selvitä kesän 2020 jalkapallon EM-kisoihin. Karsintoja on jäljellä neljä peliä ja lähin uhkaaja takana on kolmen pisteen päässä oleva Armenia.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.