Satavuotias Paattisten Suojakoti tarjoaa kodin murtuneille mielille

Mielenterveyskuntoutujien Suojakodin johtajan Satu Pajumäen (oik.) mukaan heidän palvelutalonsa periaate on mahdollisimman kodinomainen toiminta luonnon lähellä. Kuvassa lähihoitaja Virve Hannula. Mielenterveyskuntoutujien Suojakodin johtajan Satu Pajumäen (oik.) mukaan heidän palvelutalonsa periaate on mahdollisimman kodinomainen toiminta luonnon lähellä. Kuvassa lähihoitaja Virve Hannula. Kuva: Kurt Hedborg

Mielenterveyskuntoutujien Suojakoti sijaitsee luonnonkauniilla alueella Paattisissa, keskellä metsää yli kaksikymmentä kilometriä pohjoiseen Turun keskustasta. Palvelutaloa ylläpitää Kristillinen Suojakoti-säätiö. Suojakodilla on pitkä historia, ulottuen vuoteen 1910 saakka. Vuonna 1976 Suojakoti muutettiin lasten orpokodista vanhojen ja sairaiden naisten kodiksi, sillä lasten asema yhteiskunnassa oli parantunut.

Suojakodin johtajan Satu Pajumäen mukaan heidän palvelutalonsa periaate on mahdollisimman kodinomainen toiminta luonnon lähellä. Alue on miellyttävä ympäristö sen asukkaille ja ympäristö itsessään tuo heille virikettä. Asukkaat saavat ulkoilla vapaasti.

– Arvoina meillä on oikeudenmukaisuus, tasavertaisuus, turvallisuus ja yksilöllisyys. Se, missä koen itse meidän onnistuneen hyvin, on yksilöllisyyden huomioiminen. Meillä asukkaat saavat olla sellaisia kuin ovat, muistuttaa Pajumäki.

Suojakodilla on muun muassa Turun kaupungin kanssa sopimuksia mielenterveyskuntoutujien asumispalveluista.

– Asukkaat tulevat sosiaalityöntekijän sijoittamina ja he ovat usein pitkään sairastaneet. Heitä on yritetty kotiuttaa, mutta he eivät pärjää kotona ja kun sairaala ei voi olla koti, niin suojakoti on se välimuoto heille, kertoo Pajumäki.

Kysymykseen mielenterveyskuntoutujien mahdollisesta paluusta yhteiskuntaa itsenäiseen elämään tulee ristiriitainen vaikutelma. Pajumäki näkee, että heidän potilaansa ovat jatkuvasti yhteiskuntakelpoisia, joten heillä on mahdollisuus niin halutessaan palata normiyhteiskuntaan.

– Sairaushan on läsnä heillä koko elämänsä ja he ovat kroonisesti sairaita. Määrätynlainen varjo heillä on jatkuvasti mukanaan, mutta heillä on mahdollisuus täällä mahdollisimman normaaliin elämään.

– Asukkaamme ovat pitkäaikaissairaita, he ovat myös ikääntyneempiä ja ovat aivan loppuun asti täällä. He ovat yksilöllisiä sairautensa kanssa ja jotkin potilaat ovat täällä kauan. Vanhin potilas on ollut täällä jo 30 vuotta. Toki he voivat vaihtaa johonkin toiseen hoitokotiin tai mennä omaan kotiinsa asumaan, mutta se on harvinaista.

Lähihoitaja Virve Hannula kertoo, että hänen työnsä Suojakodissa on moninaista, muun muassa perushoitoa ja lääkehoitoa.

– Meillä on mahdollisuus tehdä työstämme oman näköistä. Täällä on aika vapaat kädet, jos esimerkiksi haluaa leipoa asukkaiden kanssa. Lähihoitajalla voi olla jokin muukin vahvuus mitä tykkää tehdä asukkaiden kanssa. Tähän kuuluu paljon ohjaamista. Asukkaamme pitävät kotitöistä, niissä olen sitten mukana, kuten huoneitten laittamista ja yhdessä siivoamista.

Hannula ei koe työtään raskaaksi.

– Jos kouluttautuu lähihoitajaksi, niin varmaan siinä on jo syytä tiedostaa, että työ voi joskus olla raskasta. Mielenterveyspuolella tämä voi olla henkisesti joskus raskasta. Asukkaat ovat hyvin sairaita, joten heidän kanssaan tulee olla hyvin pitkäjänteinen. Henkilökuntamme tulee hyväksyä sairaus ja olla heidän tukenaan.

Kurt Hedborg

Työsuojeluviranomaisen opastava ote saa kiitosta maahantuojilta

Työsuojeluviranomaisella (aluehallintovirasto) on meneillään kuluvan vuoden kestävä koneiden maahantuojien valtakunnallinen markkinavalvontahanke. Tavoitteena ei ole löytää ongelmakoneita, vaan selvittää kuinka hyvin koneiden maahantuojat tuntevat heitä koskevat velvollisuudet. Nyt kun hankkeen tarkastuksista on tehty puolet, on välitilinpäätöksen aika.

Linja-autoilun sosiaalinen etiketti

Bussimatkustamisella on kirjoittamaton, mutta sitäkin vakiintuneempi sosiaalinen etikettinsä.

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin?

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin? Vaikka lemmikki ei olisikaan nielaissut tupakkatuotetta, on silti hyvä konsultoida etäeläinlääkäriä. Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.

Turun kaupunki selvittää Sepänkatu 2:n asbestiepäilyn

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Tuloksia odotellaan maanantaina aamulla.

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Näytteet on otettu perjantaina iltapäivällä ja niiden tulokset saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan maanantaina aamulla. Asiasta tiedotetaan heti, kun tutkimustulokset on saatu kaupungille ja tulokset on analysoitu.

100 000 suomalaista lasta ja nuorta liikkuu Euroopan urheiluviikolla

Euroopan urheiluviikkoa vietetään viidettä kertaa 23.–30. syyskuuta. EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen viikon avajaiset. Suomen kansallisissa tapahtumissa keskitytään peruskouluikäisiin lapsiin ja nuoriin.

THL: Sosiaalityön apua tarvitsevat tulisi ohjata Kelasta kuntiin nykyistä tehokkaammin

Sosiaalityö tarpeessa olevien asiakkaiden ohjaaminen Kelasta kuntiin toimii heikosti, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kun perustoimeentulotuki siirrettiin Kelaan vuoden 2017 alussa, Kelan tehtäväksi tuli myös ilmoittaa kuntaan niistä toimeentulotukea saavista, joilla on tarvetta sosiaalityön palveluille.

Laskuri kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

S-ryhmä on avannut ostetun ruoan hiilijalanjäljen kertovan laskurin. Palvelu on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua, ja sitä on kehitetty pitkään yhdessä Luonnonvarakeskuksen parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa Loukinaistentiellä perjantaina kello 21.20 tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta.

Kuntien sosiaali- ja terveystoiminnan nettokustannukset kasvuun viime vuonna

Tilastokeskuksen kuntataloustilaston tiedot osoittavat kuntien käyttötalouden nettokustannusten kasvaneen 31,4 miljardiin euroon vuonna 2018. Muutokseen vaikuttivat erityisesti sekä sosiaali- ja terveystoiminnan että opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannusten muodostuminen edellisvuotta suuremmiksi.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.