Kuukauden nainen: Nina Pietikäinen on tyttöjen asialla

Tyttöjen ja naisten tasavertaisten oikeuksien edistäminen on sydämenasia Nina Pietikäiselle. Tyttöjen ja naisten tasavertaisten oikeuksien edistäminen on sydämenasia Nina Pietikäiselle. Kuva: Tiina Pitkänen

– Toivon, että jokainen tyttö voisi astua ulos kotiovestaan turvallisin mielin, pelkoa tuntematta, sanoo Turun Tyttöjen talon johtaja Nina Pietikäinen.

Kaksi vuotta tyttöjen oman kohtaamispaikan Tyttöjen Talon toimintaa Turussa luotsannut Pietikäinen on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri, ja hän on tehnyt pitkään töitä tyttöjen ja naisten oikeuksien ja tasa-arvoisemman tulevaisuuden edistämiseksi. Pietikäinen on työskennellyt muun muassa Turun yliopistossa tulevaisuusohjauksen hankkeiden parissa sekä Mannerheimin Lastensuojeluliitolla ja opettajana. Kipinän tasa-arvokysymyksiin hän sai lapsuudenkodistaan, jossa asui sijaislapsia.

Sosiaalinen eriarvoisuus ja valtakysymykset tulivat tutuiksi jo varhain. Pietikäinen painottaa ettei koe olevansa feminismin asialla, vaan haluaa edistää aitoa tasa-arvoa ja tyttöjen tasavertaisia mahdollisuuksia toimia yhteiskunnassa.

– Tyttöjen ja naisten fyysinen koskemattomuus ei edelleenkään täysin toteudu Suomessa. Myös ammatinvalinta on vieläkin hyvin sukupuolittunutta maassamme ja varsinkin muista kulttuureista tulevia tyttöjä ohjataan herkästi perinteisille naisvaltaisille aloille.

Pietikäisen mukaan monia tyttöjä ja nuoria naisia vaivaa nykyään yksinäisyys ja juurettomuus. Myös pärjääminen tulevaisuudessa sekä ihmissuhteet ovat pysyneet keskeisinä tyttöjen huolenaiheina vuosien saatossa. Nuoret kaipaavat ennen kaikkea aikaa ja läsnäoloa vanhemmiltaan ja muilta tärkeiltä aikuisilta.

Sosiaalinen media on toisaalta laajentanut mahdollisuuksia löytää ystäviä ja vertaistukea, mutta on samalla tuonut mukanaan uusia negatiivisia ilmiöitä kuten nettikiusaamista.

Tyttöjen elinympäristöt ja hyvinvointi ovat myös polarisoituneet yhä selkeämmin. Suurin osa tytöistä voi paremmin kuin koskaan ennen, mutta mukana on joukko, jonka pahoinvointi on kärjistynyt.

– Tyttöjen auttamiselle tuottaa haasteita se, etteivät he useinkaan oireile näkyvästi ulospäin. Koulumenestys voi olla hyvää ja toiminta muutoinkin mallikelpoista, mutta sisältä he voivat olla todella rikki.

Tyttöjen Talolla on Turussa kaksi toimipaikkaa, toinen keskustassa ja toinen Varissuolla. Kummassakin toimipaikassa on viisi työntekijää sekä vapaaehtoisia aikuisia ja Pietikäinen kulkee säännöllisesti niiden välillä. Toiminta on tarkoitettu 10-28-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille. Varissuon toiminta painottuu lapsille ja keskustan nuorille aikuisille. Viikoittain järjestetään erilaisia ryhmiä kuten lukupiiriä, kokkikerhoja ja avointa toimintaa.

Keskustassa kokoontuu myös nuorille, alle 25-vuotiaille äideille ja heidän lapsilleen suunnattu ryhmä. Tyttöjen Talolla voi lisäksi käydä yksityisiä keskusteluja työntekijöiden kanssa sekä saada palveluohjausta. Kaikki toiminta on maksutonta ja mukaan pääsee soittamalla ovikelloa.

– Nuoret ovat nykyään todella fiksuja ja vastuullisia. He ovat myös ideoineet suurimman osan Tyttöjen Talon toiminnan sisällöstä itse.

Viisi kyssäriä

1. Mikä on ilahduttanut sinua eniten elokuussa?

– Se, että sain tulla takaisin mukavaan työpaikkaani loman jälkeen.

2. Kenet ottaisit viikoksi mukaasi autiolle saarelle?

– Filosofi Foucaultin.

3. Lempiruokasi?

– Uudet perunat

4. Miten rentoudut mieluiten?

– Pitkillä kävelylenkeillä ja makaamalla lattialla. Makoiluhetki täytyy viettää kerran päivässä.

5. Mikä on ollut elämäsi opettavaisin kokemus?

– Pitää oppia sietämään keskeneräisyyttä.

Tiina Pitkänen

Littoistenjärvelle esteetön kanoottilaituri

Littoistenjärven Järvelän uimarannalle on rakennettu esteetön kanoottilaituri.

Littoistenjärven Järvelän uimarannalle rakennettu esteetön kanoottilaituri mahdollistaa turvalliset kanoottiretket jatkossa myös pyörätuolia tai rollaattoria käyttäville melojille. Liedon kunnan rakennuttama laituri täydentää kunnan esteettömien liikuntapaikkojen sarjaa, muun muassa Loukinaisten koulun monitoimikaukaloa ja liikuntasaleja.

Agilityn MM-kisat alkavat Turussa, Norjan joukkue ei osallistu

Suomen joukkueen Stella ja ohjaaja Sonia Delatte eläinlääkäri Matilda Nurmen tarkastuksessa.

Suomen Agilityliitto järjestää agilityn maailmanmestaruuskilpailut Turussa Gatorade Centerissä 19.–22. syyskuuta. Nelipäiväisten kilpailujen aikana ratkotaan maailmanmestaruudet niin joukkue- kuin yksilösuorituksissa kolmessa eri kokoluokassa. Kilpailuihin osallistuu lähes 500 koiraa ohjaajineen yhteensä 40 eri maasta. Ennen kilpailuun osallistumista, jokaisen koiran on läpäistävä eläinlääkärin tarkastus.

Verohallinto: Tarkista verokorttisi vuosituloraja, jotta loppuvuoden tulojasi ei veroteta lisäprosentilla

Verohallinnon mukaan jopa joka kolmannen palkansaajan verokortin veroprosentti on tällä hetkellä liian alhainen. Verokortin vuositulorajan pohjana ovat aiempien vuosien tulot.

Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa

Toisin kuin monet muut bakteerit, listeria pystyy kasvamaan myös jääkaappilämpötilassa.

Listeria-bakteerin ( Listeria monocytogenes ) aiheuttama listerioosi on yleisempi Suomessa kuin muualla maailmassa. Listerioosin sairastapausmäärät ovat olleet Suomessa kasvussa. Kasvun syyksi on epäilty muun muassa väestön ikääntymistä, jonka myötä vastuskyky heikkenee. Myös muuttuvat ruokailutottumukset voivat vaikuttaa tautien, siten myös listerioosin, yleisyyteen.

Sisävesien pintalämpötilat laskemassa

Vesistöt ovat jäähtyneet kuluneen viikon aikana lähelle ajankohdan keskimääräisiä lukemia tai hieman sen alle. Lämpimintä järvivesi on tällä hetkellä Saimaalla Lauritsalassa, jossa se on 15,6-asteisena pari astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpää.

Kuorma-autoilla kuljetettu tavaramäärä väheni vuoden toisella neljänneksellä

Kuorma-autojen tavarankuljetukset kotimaan liikenteessä neljännesvuosittain.

Vuoden toisella neljänneksellä kuorma-autoilla kuljetettiin tavaroita 57 miljoonaa tonnia, mikä oli 12 prosenttia vähemmän kuin edeltävän vuoden vastaavalla neljänneksellä.

SKAL: Budjettiriihestä käsittämätön ympäristölinjaus liikenteelle

Ensi kesälle ehdotetun 250 miljoonan euron polttoaineveron korotuksen lisäksi hallitus on nostamassa parafiinisen dieselöljyn verotusta 120 miljoonalla eurolla tällä hallituskaudella, perustelunaan yritystuen poistaminen. Faktojen valossa esitys on käsittämätön, arvioi kuljetusalan yrittäjiä edustava Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry.

Kysely: Suomalaiset välttelevät hyötyliikuntaa ja pelkäävät kuntosaleja

Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta ovat tyytymättömiä omaan liikkumiseensa. Syyt liikunnan välttelyyn vaihtelevat huonosta säästä kuntosalien pelkäämiseen. Tiedot käyvät ilmi ravitsemusyritys Herbalife Nutritionin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Ex-kansanedustaja Heli Paasio Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtajaksi

Heli Paasio istui eduskunnassa neljä kautta SDP:n edustajana vuosina 1999-2016.

Filosofian maisteri Heli Paasio on valittu Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtajaksi vuosille 2019–22. Paasio toimii Oona Ylösen sijaisena Ylösen kolmivuotisen Turun Yliopiston lastensuojelun työelämäprofessuurin ajan. Yhdistys kertoo asiasta verkkosivuillaan.

Urheilu

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Menoviikko: Matka kohti mestaruutta alkaa

FC Interillä on kaikki mahdollisuudet palauttaa Veikkausliigan mestaruusveistos Turkuun 11 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisenä vastaan asettuu IFK Mariehamn.

Veikkausliigan mestaruussarja alkaa ensi sunnuntaina. Piikkipaikalta loppuhuipennukseen starttaava Inter kohtaa ensimmäisessä ottelussaan IFK Mariehamnin. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 17.

Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet ja samalla Pohjoismaiden mestaruuden Metsämäessä

Henri Bollströmin ohjastama Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet Metsämäessä.

Kavioliigan ensimmäinen kausi jatkui Turussa Metsämäen raviradalla molempien rotujen osakilpailuilla. Kylmäveristen osakilpailu oli samalla Pohjoismaiden mestaruus. Kavioliiga-pisteet ja Pohjoismaiden mestarin titteli jäivät Suomeen, kun Henri Bollström kannusti Tähen Toivomuksen voittoon. Lämminveristen osakilpailussa loisti Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Chief Orlando.

Åboraakkeli: Jäitä Huuhkajien sulkiin

Teemu Pukki.

Myönnettävä on, että Huuhkajilla on edelleen erinomainen mahdollisuus selvitä kesän 2020 jalkapallon EM-kisoihin. Karsintoja on jäljellä neljä peliä ja lähin uhkaaja takana on kolmen pisteen päässä oleva Armenia.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.