Taito Varsinais-Suomen Pride-osastolla voi tänään kutoa mikättimen

Räsymatot ovat taas muodissa. Ne voi kutoa myös itse. Räsymatot ovat taas muodissa. Ne voi kutoa myös itse. Kuva: Minna Saarinen

Kuluvalla viikolla käynnissä olevassa Turku Pride -tapahtumassa on esillä myös Taito Varsinais-Suomi. Tänään perjantaina kello 14–17 yhdistyksen pisteellä tehdään ”räsymikättimiä”.

– Uskon, että tästä tulee hauska ja vähän erilainen tapahtuma. Aiemmin moni asiakas kysyi, mikä tämä on, joten siitä tuli sitten mikätin, ja nyt jokainen voi tehdä omansa, Taito Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Tiina Aalto kertoo.

Kudonta on tämän vuoden käsityötekniikka. Turussa, Raisiossa ja Salossa on kudontakursseja Taidon puolesta valtava määrä, niin kangaspuilla kuin muillakin tekniikoilla.

– Kaikissa toimipisteissämme on kangaspuita ja niitä voi vuokrata, kun asiakas kertoo mitä haluaa tehdä, kuten tietyn levyisen maton. Me laitamme loimet valmiiksi, ja asiakas maksaa vuokran loimista ja kangaspuista.

– Kyllähän kudonta on nousussa, se kiinnostaa ihan valtavasti. Meillä, kun on vanhalla suurtorilla tilat Brinkkalan talossa avoinna ja tämä kiinnostaa kansainvälisestikin, ovat myös ulkomaalaiset turistit kuvanneet aivan valtavasti heille todella eksoottisia kangaspuita, Aalto naurahtaa.

Taidon kässästudiolla pidetään paljon erilaisia kursseja. Sitten on myymälä, ja vielä ja kutomon tilat.

– Varsinkin Turussa huomaa, että kutojien keski-ikä laskee: nuoret ovat todella kiinnostuneita. He haluaa tehdä kotiinsa oman näköisen maton. Vaihtoehtona on leikata kuteet itse tai tulee kurssille, jossa opettaja leikkaa ne. Sitten on ostotuotteet, esimerkiksi Lankava tekee kuteita.

– Meillä on kiistatta Varsinais-Suomen laajin mallisto, mitä pystyy tekemään, Aalto selvittää.

Räsymatto on klassikko ja kiinnostaa. Toki maton saa melkein mistä tahansa muustakin, kuten trikoosta tai paperista.

Taidon kursseilla voi kutoa toki myös mm. huiveja ja poppanaa. Tosin kankaita ei juurikaan kudota, mutta on täysin mahdollista tehdä niitäkin vaikkapa kansallispukua varten.

– Väriskaala materiaaleissa on myös mahdottoman laaja.

Yhdistys on yli 100-vuotias, mikä tulee monelle yllätyksenäkin. Raision Taitokeskus täyttää tänä vuonna pyöreät 50 vuotta.

– Ollaan oltu hyvinkin kudontavoittoinen yhdistys ja asiantuntijaorganisaatio, mutta nyt olemme laajentaneet monenmoisiin lyhytkursseihin ja tapahtumiin. Näitä on vuosittain vähintäänkin kymmeniä. Taidon kotisivuja kannattaa katsoa, koska usein saatamme nopealla aikataululla pitää kursseja, kuten makramee -tekniikan lisäkurssit, jotka ovat olleet nyt todella suosittuja.

Loimia myydään Taidon myymälöissä, ja loimitetaan tarvittaessa kotikäyntinä, se on osa palvelua.

– Mehän myymme myös paikallisten yrittäjien tuotteita. Koetamme pitää huolta siitä, että kätevyys olisi kansakunnan voimavara vielä tulevaisuudessakin. Silti tuotamme myös elämyksiä, hyvää oloa ja mieltä ihmisille. Pyrimme olemaan rento ja hauska, täyden palvelun käsityötalo, Aalto toteaa.

Taito Varsinais-Suomi Turku Pridessa: Perjantaina kello 14-17. Kudo oma mikättimesi.

Minna Saartinen

Linja-autoilun sosiaalinen etiketti

Bussimatkustamisella on kirjoittamaton, mutta sitäkin vakiintuneempi sosiaalinen etikettinsä.

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin?

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin? Vaikka lemmikki ei olisikaan nielaissut tupakkatuotetta, on silti hyvä konsultoida etäeläinlääkäriä. Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.

Turun kaupunki selvittää Sepänkatu 2:n asbestiepäilyn

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Tuloksia odotellaan maanantaina aamulla.

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Näytteet on otettu perjantaina iltapäivällä ja niiden tulokset saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan maanantaina aamulla. Asiasta tiedotetaan heti, kun tutkimustulokset on saatu kaupungille ja tulokset on analysoitu.

100 000 suomalaista lasta ja nuorta liikkuu Euroopan urheiluviikolla

Euroopan urheiluviikkoa vietetään viidettä kertaa 23.–30. syyskuuta. EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen viikon avajaiset. Suomen kansallisissa tapahtumissa keskitytään peruskouluikäisiin lapsiin ja nuoriin.

THL: Sosiaalityön apua tarvitsevat tulisi ohjata Kelasta kuntiin nykyistä tehokkaammin

Sosiaalityö tarpeessa olevien asiakkaiden ohjaaminen Kelasta kuntiin toimii heikosti, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kun perustoimeentulotuki siirrettiin Kelaan vuoden 2017 alussa, Kelan tehtäväksi tuli myös ilmoittaa kuntaan niistä toimeentulotukea saavista, joilla on tarvetta sosiaalityön palveluille.

Laskuri kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

S-ryhmä on avannut ostetun ruoan hiilijalanjäljen kertovan laskurin. Palvelu on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua, ja sitä on kehitetty pitkään yhdessä Luonnonvarakeskuksen parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa Loukinaistentiellä perjantaina kello 21.20 tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta.

Kuntien sosiaali- ja terveystoiminnan nettokustannukset kasvuun viime vuonna

Tilastokeskuksen kuntataloustilaston tiedot osoittavat kuntien käyttötalouden nettokustannusten kasvaneen 31,4 miljardiin euroon vuonna 2018. Muutokseen vaikuttivat erityisesti sekä sosiaali- ja terveystoiminnan että opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannusten muodostuminen edellisvuotta suuremmiksi.

Agilityn joukkueiden maailmanmestaruudet ratkaistu Turussa, Suomi ei yltänyt mitaleille

Janita Leinonen ja bordercollie Fu.

Agilityn joukkuekilpailun maailmanmestaruudet on ratkaistu Turussa Gatorade Centerissä. Kilpailujen ennakkosuosikit valtasivat palkintosijat. Suomi ei yltänyt mitaleille. Kilpailut kokoavat agilityharrastajia ympäri maailman paikan päälle tai ruudun ääreen. Suomen joukkue hurmasi kotiyleisön ja menestystä odotetaan viikonlopun yksilökilpailuista.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.