Mauri Kososen kankaana on kivi ja betoni

Mauri Kososen Härkämäen lämpökeskuksen seinään tekemällä maalauksella on pituutta 25 metriä ja korkeutta 3,5 metriä. Mauri Kososen Härkämäen lämpökeskuksen seinään tekemällä maalauksella on pituutta 25 metriä ja korkeutta 3,5 metriä. Kuva: Kurt Hedborg

Muraali ei sanana välttämättä kerro mitään maallikolle, mutta kun yhdistää ympäristötaiteen ja seinämaalauksen, niin aletaan päästä kartalle. Kuvataitelija Mauri Kosonen tekee seinämaalauksia, kuten esimerkiksi Härkämäen aurinkovoimalan seinää koristava Aurinkotuulen viemää -taideteos. Teoksen tulee Kososen mukaan palvella ohikulkevia ihmisiä.

Taideteokseen hän on kuvannut aurinkotuulta, revontuli-ilmiön syntyä, sekä avaruusmaisemaa galakseineen. Teoksen pintaan on pimeällä heijastettu revontulien videokuvaa, muuntaen teoksen kolmiulotteiseksi.

Muraalitaiteen nykytilanteen suomalaisittain Kosonen näkee hyvänä, sillä muraaleja on tehty ympäri maata.

– En tiedä eletäänkö nyt jo muraalien huippusuosion jälkeistä aikaa, jossa ihmiset ovat alkaneet miettiä niiden haittapuolia. Tavallaan ihmiset pakotetaan katsomaan muraaliaan talonsa seinällä. Tässä taiteessa pitää huomioida, että se antaa jokaiselle katsojalle jotain sisältöä, kertoo Kosonen.

Kosonen lukee itsensä perinteisen kuvataiteen tekijäksi.

– Ensin käyn kuvaamassa kohteen, tutustun siihen paikkaan. Tämän jälkeen alan miettiä kohteeseen sopivaa ideaa. Idean saatuani alan työstämään piirrosta siitä. Härkämäen teoksessa opiskelin muun muassa avaruutta ja galakseja, miten aurinkotuuli toimii tieteellisesti. Muunsin sen kuvaksi.

– Käytän muraaliteoksissani ihan normaaleja julkisivumaaleja siveltimellä ja jatkovarrella maalaten. Härkämäen maalauksen peltikattomaaleja sävytin käsin. Maalasin monina kerroksina, josta se kolmiulotteisuuden vaikutelma syntyi.

Muraalitaideteoksen tekemiseen käytettyä aikaa ei Kosonen pysty laskemaan yksiselitteisesti. Kyse on suunnittelun ja erilaisten mittasuhteiden välisestä vuoropuhelusta, lupabyrokratiaa unohtamatta.

– Vuonna 2015 oli Energiateollisuus ry:n ideakilpailu, jonka voitin. Turku Energia haki kaasukellonsa kaasupalloon teosta, johon sitten tein Window of the Sun -taideteoksen. Projisoin Nasan tuottamaa aurinkokuvaa yksitoista metriä korkean kaasupallon pintaan. Tein pallolle tulipyrstön punaisesta hakkeesta. Tätä kautta päädyin muraaleihin. Samana kesänä tein myös Vuorenneito-muraalin ja ympäristötaideteoksen Luolavuorentielle, muistelee Kosonen.

– Seuraavana kesänä tein kaasupallolle toisen Elements-nimisen videoteoksen sekä kolmiulotteisen muraaliteoksen nimeltä Vuorenpeikon temppeli Naantalintien varteen.

Kosonen näkee muraalitaiteen tulevaisuuden Suomessa laajemmin kuin vain taidesuuntauksen sisällä, enemmänkin laajemman suuntautumisen julkiseen taiteeseen.

Kurt Hedborg

Turku Energian Metsäaron pumppaamon suuta vartioi temppelillään uinuva vuorenpeikko. Turku Energian Metsäaron pumppaamon suuta vartioi temppelillään uinuva vuorenpeikko. Kuva: Jane Iltanen

Työsuojeluviranomaisen opastava ote saa kiitosta maahantuojilta

Työsuojeluviranomaisella (aluehallintovirasto) on meneillään kuluvan vuoden kestävä koneiden maahantuojien valtakunnallinen markkinavalvontahanke. Tavoitteena ei ole löytää ongelmakoneita, vaan selvittää kuinka hyvin koneiden maahantuojat tuntevat heitä koskevat velvollisuudet. Nyt kun hankkeen tarkastuksista on tehty puolet, on välitilinpäätöksen aika.

Linja-autoilun sosiaalinen etiketti

Bussimatkustamisella on kirjoittamaton, mutta sitäkin vakiintuneempi sosiaalinen etikettinsä.

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin?

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin? Vaikka lemmikki ei olisikaan nielaissut tupakkatuotetta, on silti hyvä konsultoida etäeläinlääkäriä. Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.

Turun kaupunki selvittää Sepänkatu 2:n asbestiepäilyn

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Tuloksia odotellaan maanantaina aamulla.

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Näytteet on otettu perjantaina iltapäivällä ja niiden tulokset saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan maanantaina aamulla. Asiasta tiedotetaan heti, kun tutkimustulokset on saatu kaupungille ja tulokset on analysoitu.

100 000 suomalaista lasta ja nuorta liikkuu Euroopan urheiluviikolla

Euroopan urheiluviikkoa vietetään viidettä kertaa 23.–30. syyskuuta. EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen viikon avajaiset. Suomen kansallisissa tapahtumissa keskitytään peruskouluikäisiin lapsiin ja nuoriin.

THL: Sosiaalityön apua tarvitsevat tulisi ohjata Kelasta kuntiin nykyistä tehokkaammin

Sosiaalityö tarpeessa olevien asiakkaiden ohjaaminen Kelasta kuntiin toimii heikosti, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kun perustoimeentulotuki siirrettiin Kelaan vuoden 2017 alussa, Kelan tehtäväksi tuli myös ilmoittaa kuntaan niistä toimeentulotukea saavista, joilla on tarvetta sosiaalityön palveluille.

Laskuri kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

S-ryhmä on avannut ostetun ruoan hiilijalanjäljen kertovan laskurin. Palvelu on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua, ja sitä on kehitetty pitkään yhdessä Luonnonvarakeskuksen parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa Loukinaistentiellä perjantaina kello 21.20 tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta.

Kuntien sosiaali- ja terveystoiminnan nettokustannukset kasvuun viime vuonna

Tilastokeskuksen kuntataloustilaston tiedot osoittavat kuntien käyttötalouden nettokustannusten kasvaneen 31,4 miljardiin euroon vuonna 2018. Muutokseen vaikuttivat erityisesti sekä sosiaali- ja terveystoiminnan että opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannusten muodostuminen edellisvuotta suuremmiksi.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.