Mies Hirvensalon viihtyisyyden takana

Hirvensalon omakotitaloyhdistyksen rahastonhoitajan Kullervo Nevalaisen mukaan omakotialueen kehitys riippuu siitä, miten asumisen tiiviys ja palvelujen saatavuus kohtaavat. Hirvensalon omakotitaloyhdistyksen rahastonhoitajan Kullervo Nevalaisen mukaan omakotialueen kehitys riippuu siitä, miten asumisen tiiviys ja palvelujen saatavuus kohtaavat. Kuva: Kurt Hedborg

Hirvensalon omakotitaloyhdistys täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Alueen omakotialueen yhdistys on sen rahastonhoitajan Kullervo Nevalaisen mukaan perustettu toimimaan alueen asukkaiden edunvalvojana. Tämä tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että alueen asukkaat saavat erilaisia etuja oman asumisensa suhteen ja myös yhdistys voi hyvin ja kykenee auttamaan alueen asukkaita.

– Pyrimme vaikuttamaan kaikkeen sellaiseen, mikä vaikuttaa alueen asukkaiden viihtyvyyteen.

Hirvensalon omakotialueen kehitys ja tulevaisuus riippuu hyvin pitkälle siitä, miten asumisen tiiviys ja palvelujen saatavuus kohtaavat toisensa. Hän näkee, että jos asumista ei tarkkaan mietitä, tulee se hävittämään saaren luontoa.

– Ihmiset ovat periaatteessa luonnon takia tänne muuttaneet, täytyy kuitenkin muistaa, että nämä kaksi asiaa eli asumisen tiiviys ja palvelut, tulisi olla tasapainossa. Jokaisella tulisi tietenkin olla oikeus nauttia tästä saaresta, mutta kohtuullisesti.

Nevalainen on itse asunut Hirvensalon alueella jo 30 vuotta ja hän on nähnyt alueen kehityksen.

– Alue on kehittynyt mielestäni parempaan suuntaan. muun muassa kulkuyhteydet ovat menneet parempaan suuntaan. Olisin kuitenkin toivonut, että nykyinen silta olisi ollut vanhan sillan paikalla, esimerkiksi, jos olisi saatu jokin kiertolenkki mantereelle. Linja-autot sahaavat kaikki Moikoisten kautta ja kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta käyttää bussia. Mielestäni alueen liikenneyhteyksien suunnittelu ei ole kaikilta osin mennyt ihan kohdalleen. Pyörätiet ovat parantuneet ja koulut ovat parantuneet, liikkeitä ja kilpailua on tullut lisää.

Nevalainen kertoo Hirvensalon Pikisaaren asuinalueen muutoksista viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Hänen tyttärellään oli vaikeuksia saada kavereita vuonna 1989, koska alueen asukkaat olivat varsin iäkkäitä ja lapsia ei juuri ollut. Alue on muuttunut. Tänä päivänä lapsiperheet ovat ostaneet omakotitaloja Pikisaaresta.

Hirvensalon omakotitaloyhdistyksen puheenjohtaja Petja Raaska nostaa esiin erään indikaattorin, mikä kertoo Hirvensalon omakotialueen nuorehkosta profiilista.

– Hirvensalon alueen koulut ovat jo valmiiksi täynnä. Se kertoo siitä, että alueella on todella paljon lapsiperheitä.

Huolenaiheiltakaan ei voi välttyä. Raaska nostaa esiin, että heidän yhdistyksensä saa katsoa paljon eri toimijoiden tekemisten perään ja valvoa, että asia sujuvat. Hänellä ei henkilökohtaisesti ole mitään sitä vastaan, että alueelle rakennetaan lisää ja muistuttaa, että heidän asuinalueensa on varsin lähellä keskustaa.

– Luontoarvoa ei sovi unohtaa ja hankkeet voi toteuttaa niin monella tavalla

Raaska korostaa, että heidän yhdistyksensä tavoite valvoa alueen asukkaiden etuja tulee viime kädessä näkymään asukkaiden palvelujen laadussa.

– Kiinnitämme enemmän huomiota liikkumiseen eli mitä enemmän tulee väestöä alueellemme, niin sitä todennäköisempää on, että ainoa silta ei vedä liikenteen suhteen, hän lisää.

Kurt Hedborg

Agilityn MM-kisat alkavat Turussa, Norjan joukkue ei osallistu

Suomen joukkueen Stella ja ohjaaja Sonia Delatte eläinlääkäri Matilda Nurmen tarkastuksessa.

Suomen Agilityliitto järjestää agilityn maailmanmestaruuskilpailut Turussa Gatorade Centerissä 19.–22. syyskuuta. Nelipäiväisten kilpailujen aikana ratkotaan maailmanmestaruudet niin joukkue- kuin yksilösuorituksissa kolmessa eri kokoluokassa. Kilpailuihin osallistuu lähes 500 koiraa ohjaajineen yhteensä 40 eri maasta. Ennen kilpailuun osallistumista, jokaisen koiran on läpäistävä eläinlääkärin tarkastus.

Verohallinto: Tarkista verokorttisi vuosituloraja, jotta loppuvuoden tulojasi ei veroteta lisäprosentilla

Verohallinnon mukaan jopa joka kolmannen palkansaajan verokortin veroprosentti on tällä hetkellä liian alhainen. Verokortin vuositulorajan pohjana ovat aiempien vuosien tulot.

Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa

Toisin kuin monet muut bakteerit, listeria pystyy kasvamaan myös jääkaappilämpötilassa.

Listeria-bakteerin ( Listeria monocytogenes ) aiheuttama listerioosi on yleisempi Suomessa kuin muualla maailmassa. Listerioosin sairastapausmäärät ovat olleet Suomessa kasvussa. Kasvun syyksi on epäilty muun muassa väestön ikääntymistä, jonka myötä vastuskyky heikkenee. Myös muuttuvat ruokailutottumukset voivat vaikuttaa tautien, siten myös listerioosin, yleisyyteen.

Sisävesien pintalämpötilat laskemassa

Vesistöt ovat jäähtyneet kuluneen viikon aikana lähelle ajankohdan keskimääräisiä lukemia tai hieman sen alle. Lämpimintä järvivesi on tällä hetkellä Saimaalla Lauritsalassa, jossa se on 15,6-asteisena pari astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpää.

Kuorma-autoilla kuljetettu tavaramäärä väheni vuoden toisella neljänneksellä

Kuorma-autojen tavarankuljetukset kotimaan liikenteessä neljännesvuosittain.

Vuoden toisella neljänneksellä kuorma-autoilla kuljetettiin tavaroita 57 miljoonaa tonnia, mikä oli 12 prosenttia vähemmän kuin edeltävän vuoden vastaavalla neljänneksellä.

SKAL: Budjettiriihestä käsittämätön ympäristölinjaus liikenteelle

Ensi kesälle ehdotetun 250 miljoonan euron polttoaineveron korotuksen lisäksi hallitus on nostamassa parafiinisen dieselöljyn verotusta 120 miljoonalla eurolla tällä hallituskaudella, perustelunaan yritystuen poistaminen. Faktojen valossa esitys on käsittämätön, arvioi kuljetusalan yrittäjiä edustava Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry.

Kysely: Suomalaiset välttelevät hyötyliikuntaa ja pelkäävät kuntosaleja

Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta ovat tyytymättömiä omaan liikkumiseensa. Syyt liikunnan välttelyyn vaihtelevat huonosta säästä kuntosalien pelkäämiseen. Tiedot käyvät ilmi ravitsemusyritys Herbalife Nutritionin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Ex-kansanedustaja Heli Paasio Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtajaksi

Heli Paasio istui eduskunnassa neljä kautta SDP:n edustajana vuosina 1999-2016.

Filosofian maisteri Heli Paasio on valittu Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtajaksi vuosille 2019–22. Paasio toimii Oona Ylösen sijaisena Ylösen kolmivuotisen Turun Yliopiston lastensuojelun työelämäprofessuurin ajan. Yhdistys kertoo asiasta verkkosivuillaan.

Eloranta: Koulutuksen kunnianpalautus on alkanut

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) iloitsee Rinteen hallituksen panostuksista osaamiseen ja koulutukseen. Hallitus investoi merkittävästi osaamiseen ja koulutukseen kaikille koulutusasteille ulottuvalla kokonaisuudella, jolla parannetaan koulutuksen laatua ja tasa-arvoa, sekä nostetaan suomalaisten osaamistasoa koko yhteiskunnan laajuisesti.

Urheilu

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Menoviikko: Matka kohti mestaruutta alkaa

FC Interillä on kaikki mahdollisuudet palauttaa Veikkausliigan mestaruusveistos Turkuun 11 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisenä vastaan asettuu IFK Mariehamn.

Veikkausliigan mestaruussarja alkaa ensi sunnuntaina. Piikkipaikalta loppuhuipennukseen starttaava Inter kohtaa ensimmäisessä ottelussaan IFK Mariehamnin. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 17.

Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet ja samalla Pohjoismaiden mestaruuden Metsämäessä

Henri Bollströmin ohjastama Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet Metsämäessä.

Kavioliigan ensimmäinen kausi jatkui Turussa Metsämäen raviradalla molempien rotujen osakilpailuilla. Kylmäveristen osakilpailu oli samalla Pohjoismaiden mestaruus. Kavioliiga-pisteet ja Pohjoismaiden mestarin titteli jäivät Suomeen, kun Henri Bollström kannusti Tähen Toivomuksen voittoon. Lämminveristen osakilpailussa loisti Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Chief Orlando.

Åboraakkeli: Jäitä Huuhkajien sulkiin

Teemu Pukki.

Myönnettävä on, että Huuhkajilla on edelleen erinomainen mahdollisuus selvitä kesän 2020 jalkapallon EM-kisoihin. Karsintoja on jäljellä neljä peliä ja lähin uhkaaja takana on kolmen pisteen päässä oleva Armenia.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.