Tänään kotona: Hartiapankilla rintamamiestalosta omannäköinen

- Pihalampi on kodin keskus, siinä uidaan ja sen reunalla viihdytään. Elävä taideteos, kiteytivät Lumi, Samu, Susanna ja Jarno Venho - Pihalampi on kodin keskus, siinä uidaan ja sen reunalla viihdytään. Elävä taideteos, kiteytivät Lumi, Samu, Susanna ja Jarno Venho Kuva: Timo Salmesmaa

Susanna ja Jarno Venhon ryhdikäs omakotitalo vastaanottaa vieraan vehreällä tontilla Raision Järviniityssä.

– Etsimme pitkään sopivaa taloa Turusta ja lähikunnista. Hyvät yhteydet ja suojainen pihapiiri miellyttivät. Kaupat tehtiin vuonna 2007 ja muuttamaan pääsimme vuotta myöhemmin, Jarno listaa.

– Rakennus oli aiemmin kesämökki ja sen pihalla sijaitseva lampi toimi lehmien juottopaikkana. Lampea reunustivat epämääräiset ryteiköt ja nokkoset. Raivasin niitä hiljalleen ja reunustin lammen kivillä. Pohjasta tyhjensin lukemattomia ämpärillisiä ravinteikasta liejua, isäntä muistelee.

Ensimmäinen maisemointi liittyi puron rakentamiseen ja pumppukoneiston lisäämiseen lampeen. Lampi sai omat asukkaansa isäntäparin istuttaessa siihen neljä karppia. Nyrkinkokoiset kalanpoikaset ovat kasvaneet vauhdilla tervehtien vierailijoita.

1950-luvulla rakennettu omakotitalo on kokenut täydellisen muodonmuutoksen. Laajennuksen ohella rakennus sai uuden katon ja lattiat sekä autotallin. Välillä tuntuu, että aiemmasta jäi jäljelle ainoastaan kivijalka, pari hymyilee

Molempien rakennusalalla työskennelleet vanhemmat toimivat korvaamattomana apuna remonttitöissä.

Kodin sisustus on vaalea. Selkeys ja valoisuus ovat tunnusomaisia tiloille. Kalusteet ovat pelkistetyn klassisia. Less is more -filosofiaa sisustuksessaan noudattanut pari on halunnut pitää kodin rentona ja ajattomana.

Terassikalusteet seuraavat rakennuksen graffitinharmaata värimaailmaa. Tontille paistaa koko päivän aurinko ja korkeat pensasaidat reunustavat suojaista pihaa.

– Hellepäivinä pihalampi on erinomainen. Lapset voivat tyydyttää intoaan vesipeuhaamiseen suoraan kotipihallaan.

Järviniittyä pari suitsuttaa rauhallisena. Perhepäivähoito ja koulu- ja terveyspalvelut toimivat moitteettomasti. Alueella on tapahtunut selkeä sukupolvenvaihdos. Naapurustoon on muuttanut useita nuoria perheitä. Lapset ovat ystävystyneet eikä leikeistä ole pulaa, he nauravat.

Omakotitalossa on aina puuhaa. Seuraavana remonttikohteena on keittiö ja isännän keväällä starttaava projekti kattaa erillisen autotallin uusimisen. Unelmissa siintää myös oma mancave biljardipöytineen.

Timo Salmesmaa

Kodin sisustus noudattaa  pelkistetyn selkeää linjaa. Kodin sisustus noudattaa pelkistetyn selkeää linjaa. Kuva: Timo Salmesmaa
Aurinkoiselta terassilta avautuu kattava näkymä koko pihapiiriin. Aurinkoiselta terassilta avautuu kattava näkymä koko pihapiiriin. Kuva: Timo Salmesmaa
Sauna on isännän lempipaikka. Lauteilta voi aistia pihalammen elämää. Sauna on isännän lempipaikka. Lauteilta voi aistia pihalammen elämää. Kuva: Timo Salmesmaa

Raision kirjastossa pistetään laukaksi

Raision kaupunginkirjaston lasten teemalauantait jatkuvat lauantaina 21. syyskuuta kello 10–13. Tällä kertaa keskiöön nousevat hepat, ponit ja pollet.

Metsämäen raviradalla jälleen takakonttikirppis

LC Littoinen järjestää perinteisen Takakonttikirppiksen jälleen Metsämäen raviradalla 29. syyskuuta kello 11–14. Ostajille on tilaisuuteen vapaa pääsy. Myynti voi tapahtua joko henkilöautosta, henkilöauton perävaunusta tai pakettiautosta. Myyntipaikasta peritään korvaus (henkilöautot kymmenen euroa, perävaunut ja pakettiautot 15 euroa).

Keskuskauppakamari: Hallituksen koulutuspolulla oikea suunta

Hallituksen esittämä noin 350 miljoonan euron lisärahoitus koulutukseen ensi vuodelle on erittäin tervetullut muutos pitkän kuivan kauden jälkeen. Koulutusleikkauksia ei jatkettu, mutta panostusten mittaluokka on vielä kaukana aidosta koulutuksen kunnianpalautuksesta. Suomen kilpailukyky ja hyvinvointi voidaan turvata ainoastaan panostamalla koulutukseen ja korkeaan osaamiseen.

Päällystystyö haittaa liikennettä Uudenmaantiellä ilta- ja yöaikaan

Päällystystyö aiheuttaa merkittävää haittaa liikenteelle Uudenmaantiellä ja Uudenmaankadulla keskiviikkoillasta alkaen. Toinen ajorata suljetaan liikenteeltä ja ohjataan kaksisuuntaisena toiselle ajoradalle.

Kuntakenttä helpottunut valtionosuuksien palautuksista

Hallitus linjasi budjettiriihessä, että kuntien valtionosuudet kasvavat ensi vuonna 1,1 miljardia euroa. Kuntakenttä on erittäin helpottunut siitä, että valtionosuuksia palautetaan kunnille. Lisäykset liittyvät siihen, että kilpailukykysopimuksen leikkaukset päättyvät sekä siihen, että valtio vastaa osasta peruspalveluiden kustannusten nousua.

Metsäteollisuus: Budjetti epärealististen taloustavoitteiden varassa

Hallituksen esitys valtion vuoden 2020 tulo- ja menoarvioksi lepää epärealististen taloustavoitteiden varassa. Aikomus kasvattaa teollisuuden kustannuksia suhdannekäännöksen hetkellä on virhe. Budjettiesityksessä on onneksi myös valopilkkuja.

Varhaiskasvatuksessa käytetään yhä useammin palveluseteliä

Varhaiskasvatuksen jakautuminen kunnan/kuntayhtymien oman tai ostopalveluna toteutetun päiväkotitoiminnan, perhepäivähoidon ja kuntien myöntämien palvelusetelien sekä Kelan yksityisen hoidon tuen välillä 2018, %.

Varhaiskasvatukseen osallistuneista lapsista 11 prosenttia (27 800 lasta) osallistui varhaiskasvatukseen paikoissa, joiden valinnassa perheet olivat hyödyntäneet kunnan myöntämää palveluseteliä.

SAK: Aktiivimallin poistuminen helpotus työttömille

Rinteen hallituksen ensimmäinen budjetti keskittyi toimeenpanemaan hallitusohjelmassa sovittuja päätöksiä. Isommat päätökset työllisyystoimista jäivät hallitusohjelman mukaisesti ensi kevään kehysriiheen.

Konkurssien määrä väheni alkuvuonna 3,3 prosenttia

Vireille pannut konkurssit tammi–elokuussa 2017–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–elokuussa pantiin vireille 1 719 konkurssia, mikä on 58 konkurssia (3,3 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 8 129, mikä on 457 henkilöä (5,3 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna.

Urheilu

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Menoviikko: Matka kohti mestaruutta alkaa

FC Interillä on kaikki mahdollisuudet palauttaa Veikkausliigan mestaruusveistos Turkuun 11 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisenä vastaan asettuu IFK Mariehamn.

Veikkausliigan mestaruussarja alkaa ensi sunnuntaina. Piikkipaikalta loppuhuipennukseen starttaava Inter kohtaa ensimmäisessä ottelussaan IFK Mariehamnin. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 17.

Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet ja samalla Pohjoismaiden mestaruuden Metsämäessä

Henri Bollströmin ohjastama Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet Metsämäessä.

Kavioliigan ensimmäinen kausi jatkui Turussa Metsämäen raviradalla molempien rotujen osakilpailuilla. Kylmäveristen osakilpailu oli samalla Pohjoismaiden mestaruus. Kavioliiga-pisteet ja Pohjoismaiden mestarin titteli jäivät Suomeen, kun Henri Bollström kannusti Tähen Toivomuksen voittoon. Lämminveristen osakilpailussa loisti Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Chief Orlando.

Åboraakkeli: Jäitä Huuhkajien sulkiin

Teemu Pukki.

Myönnettävä on, että Huuhkajilla on edelleen erinomainen mahdollisuus selvitä kesän 2020 jalkapallon EM-kisoihin. Karsintoja on jäljellä neljä peliä ja lähin uhkaaja takana on kolmen pisteen päässä oleva Armenia.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.