Mikä on vuokralaisen asema, kun asunto menee isoon remonttiin?

Jos asuntoon tai taloyhtiöön tehdään remonttia, siitä usein seuraa vuokranalennukseen oikeuttava peruste. Jos asuntoon tai taloyhtiöön tehdään remonttia, siitä usein seuraa vuokranalennukseen oikeuttava peruste. Kuva: Jarno Keskinen

Minne vuokralainen muuttaa, kun hänen vuokraamansa asunto menee isompaan remonttiin? Kuka muuton maksaa? Entä jos asunnossa voi remontista huolimatta asua, mutta koko asunto ei ole käytössä tai asuminen on muuten hankalaa?

Asuntokannan vanhentuessa näiden kysymysten eteen joutuu yhä useampi vuokralainen sekä vuokranantaja. Osaan kysymyksistä löytyy vastaus suoraan laista, mutta suurimpaan osaan joudutaan etsimään vastaus yhdessä sopimalla, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kertoo.

– Kaikesta voidaan sopia. Periaatteena näissä tilanteissa tulisi pitää, että sitä mitä ei voi käyttää, ei tarvitse myöskään maksaa, Viita sanoo.

Remontin aiheuttamat haasteet ratkeavat hyvin eri tavalla myös sen mukaan, millainen vuokranantaja on. Jos vuokranantaja on jokin suuri, ammattimainen yhtiö tai muu instituutio, vuokralaista kohdellaan todennäköisesti erittäin hyvin. Vuokranantaja voi paitsi osoittaa asukkaalle remontin ajaksi toisen asunnon, myös kustantaa muuton. Suuret vuokranantajat budjetoivat nämä kulut remontin hintaan. Tästä hyvästä kohtelusta seuraa myös väärinkäsityksiä, joihin Vuokralaiset ry:n neuvonnassa sitten törmätään.

– Kun joku tuttava on saanut tällaisen kohtelun vuokranantajalta, voi syntyä käsitys, että vuokranantajalla on velvollisuus osoittaa uusi asunto ja kustantaa muutto. Sellaista velvoitetta vuokranantajalla ei ole, Viita selventää.

Vaikka velvoitetta ei ole, on vuokralaisesta huolehtiminen myös remontin aikana kuitenkin hyvää asiakaspalvelua. Tämä vuokranantajien kannattaisi ymmärtää varsinkin ruuhka-Suomen ulkopuolelle.

– Kaikkialla ei ole kilpailua asunnosta eikä vuokralaista välttämättä saa, jos kohtelee vuokralaisiaan huonosti. Hyvä asiakaspalvelu kannattaa myös vuokramarkkinoilla.

Vaikka velvoitetta uuden asunnon osoittamiseen ei ole, lakiin on kuitenkin kirjattu vuokralaisen oikeus saada vuokranalennusta silloin, kun vuokrattu asunto on muussa kuin sovitussa kunnossa. Laki ei kuitenkaan anna mitään määräyksiä siitä, minkä suuruinen hyvityksen tulisi olla. Sekään ei laista selviä, mikä on asukkaalle aiheutuvaa haittaa. Tässä kuvaan tulee alussa mainittu sopiminen.

– Jos vaikka vaihdetaan hana, asukkaalle ei koidu haittaa. Jos keittiötä tai kylpyhuonetta ei ole, varmasti koituu. Vuokranalennuksesta voi neuvotella esimerkiksi neliövuokran pohjalta, lasketaan siis esimerkiksi pois käytöstä olevan huoneen pinta-ala ja vähennetään vuokrasta sen verran, Viita neuvoo.

– Jos pois käytöstä oleva tila on märkätila, neliövuokran voi vielä kertoa kahdella, koska kylpyhuone on vaikeasti korvattava tila.

Haittaa voi koitua asukkaalle myös silloin, kun remontti kohdistuu muualle kuin vuokralaisen asuttamiin neliöihin. Talon julkisivuremontti on hyvä esimerkki tilanteesta, jolloin vuokralaiselle koituu haittaa.

Jarno Keskinen

Työsuojeluviranomaisen opastava ote saa kiitosta maahantuojilta

Työsuojeluviranomaisella (aluehallintovirasto) on meneillään kuluvan vuoden kestävä koneiden maahantuojien valtakunnallinen markkinavalvontahanke. Tavoitteena ei ole löytää ongelmakoneita, vaan selvittää kuinka hyvin koneiden maahantuojat tuntevat heitä koskevat velvollisuudet. Nyt kun hankkeen tarkastuksista on tehty puolet, on välitilinpäätöksen aika.

Linja-autoilun sosiaalinen etiketti

Bussimatkustamisella on kirjoittamaton, mutta sitäkin vakiintuneempi sosiaalinen etikettinsä.

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin?

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin? Vaikka lemmikki ei olisikaan nielaissut tupakkatuotetta, on silti hyvä konsultoida etäeläinlääkäriä. Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.

Turun kaupunki selvittää Sepänkatu 2:n asbestiepäilyn

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Tuloksia odotellaan maanantaina aamulla.

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Näytteet on otettu perjantaina iltapäivällä ja niiden tulokset saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan maanantaina aamulla. Asiasta tiedotetaan heti, kun tutkimustulokset on saatu kaupungille ja tulokset on analysoitu.

100 000 suomalaista lasta ja nuorta liikkuu Euroopan urheiluviikolla

Euroopan urheiluviikkoa vietetään viidettä kertaa 23.–30. syyskuuta. EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen viikon avajaiset. Suomen kansallisissa tapahtumissa keskitytään peruskouluikäisiin lapsiin ja nuoriin.

THL: Sosiaalityön apua tarvitsevat tulisi ohjata Kelasta kuntiin nykyistä tehokkaammin

Sosiaalityö tarpeessa olevien asiakkaiden ohjaaminen Kelasta kuntiin toimii heikosti, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kun perustoimeentulotuki siirrettiin Kelaan vuoden 2017 alussa, Kelan tehtäväksi tuli myös ilmoittaa kuntaan niistä toimeentulotukea saavista, joilla on tarvetta sosiaalityön palveluille.

Laskuri kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

S-ryhmä on avannut ostetun ruoan hiilijalanjäljen kertovan laskurin. Palvelu on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua, ja sitä on kehitetty pitkään yhdessä Luonnonvarakeskuksen parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa Loukinaistentiellä perjantaina kello 21.20 tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta.

Kuntien sosiaali- ja terveystoiminnan nettokustannukset kasvuun viime vuonna

Tilastokeskuksen kuntataloustilaston tiedot osoittavat kuntien käyttötalouden nettokustannusten kasvaneen 31,4 miljardiin euroon vuonna 2018. Muutokseen vaikuttivat erityisesti sekä sosiaali- ja terveystoiminnan että opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannusten muodostuminen edellisvuotta suuremmiksi.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.