Voimauttavassa valokuvauksessa malli on pomo

Voimauttavassa valokuvauksessa kuvattava ihminen itse määrittelee, miten ja missä häntä kuvataan ja millaisena hän haluaa tulla nähdyksi. Voimauttavassa valokuvauksessa kuvattava ihminen itse määrittelee, miten ja missä häntä kuvataan ja millaisena hän haluaa tulla nähdyksi. Kuva: Milla Makkonen & Miina Savolainen

Kun sanat eivät riitä tunnelukkojen avaamiseen, eivätkä identiteetin rakentamiseen, voimauttava valokuva voi auttaa. Kyseessä on taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolaisen kehittämä menetelmä, jossa koko valokuvauksen dynamiikka käännetään totutusta poikkeavaan suuntaan. Voimauttavassa valokuvauksessa kuvattava ihminen itse määrittelee, miten ja missä häntä kuvataan ja millaisena hän haluaa tulla nähdyksi.

– Voimauttava valokuvaus lisää ihmisten välistä ymmärrystä ja luottamusta. Se on vastavuoroinen työväline molempien osapuolien eheyttävään katsomiseen. Menetelmän lähtökohtana on ajatus siitä, että ihmisen on oltava ensin jonkun silmissä arvokas ennen kuin hän voi olla sitä itselleen. Kuvattavilla on usein taustalla näkymättömyyden ja arvottomuuden kokemuksia, joita kuvausprosessin aikana voidaan korjata, Savolainen sanoo.

Menetelmä sai alkunsa 1990-luvulla Savolaisen työskennellessä lastensuojelussa. Hän koki nuorena työntekijänä, ettei hänellä ollut riittäviä keinoja auttaa lapsia ja nuoria. Taidealaa myös opiskellut ja valokuvauksesta kiinnostunut Savolainen ideoi valokuvausprojektin, jossa hän kuvasi kymmentä lastenkodissa asunutta lasta.

Projekti sai nimekseen Maailman ihanin tyttö ja se kesti kokonaisen vuosikymmenen. Mukana olleet lapset ja nuoret oppivat valokuvien kautta katsomaan itseään lempeämmin ja rakastamaan itseään. Projektin perusajatus, jonka tärkeyttä Savolainen painottaa kaikessa lasten ja nuorten auttamistyössä, on se, että lapsi tarvitsee rakastetuksi tulemista.

Perinteiset sosiaalityön keinot ovat kuitenkin ammatillisia. Voimauttavan valokuvauksessa ammatillisuuden ajatellaan olevan vuorovaikutuksellisempaa ja rakkaudellisempaa kuin perinteisessä auttamistyössä.

Menetelmää käytetään laajasti sosiaali-, hoito-, opetus- ja terapia-alalla. Apua voivat saada kaltoin kohdeltujen lasten lisäksi parisuhdeongelmista kärsivät aikuiset ja vuorovaikutusongelmien keskellä kamppailevat perheet. Voimauttavaa valokuvausta voidaan käyttää myös välineenä luokkahengen parantamiseen tai itsetuntemuksen lisäämiseen. Menetelmä sopii hyvin myös työyhteisöjen kehittämiseen.

– Kuvausprojekti muotoutuu ajan kuluessa omanlaisekseen. Etukäteen ei voida sanoa kauanko projekti kestää tai asettaa sille tarkasti määriteltyjä tavoitteita. Voimauttava valokuvaus sopii niin pitkässä asiakassuhteessa toteutettavaksi työskentelymuodoksi kuin myös vaikkapa tutustumiskeinoksi ja itsetunnon vahvistajaksi lastenkotiin muuttavan nuoren kanssa.

Aloitteen voimauttavan valokuvan käyttöön tekee useimmiten ammattilainen, mutta joskus asiakkaat itsekin saattavat ehdottaa sitä. Kuvien ottamisen jälkeen niitä ihastellaan yhdessä ja niiden äärelle hiljennytään. Kun kuvattavasta tuntuu, että projekti on valmis, kuvista rakennetaan kokonaisuus. Joskus niistä voidaan koostaa esimerkiksi näyttely ja kuvattavien omien kiinnostuksenkohteiden mukaan niihin voidaan liittää esimerkiksi tekstiä tai musiikkia.

– Kuvien katsominen vie herkistyneeseen tilaan ja auttaa näkemään olennaisen. Sen avulla esimerkiksi nuori pystyy näyttämään itsestään uusia asioita, mikä voi muuttaa koko perheen suhtautumista häneen.

Savolainen on jo vuosia vetänyt voimauttavan valokuvauksen koulutuksia yhdessä yhteistyöoppilaitosten kanssa. Turussa on mahdollisuus opiskella voimauttavan valokuvan ammatillisia perusteita syyskuussa alkavassa Turun kesäyliopiston järjestämässä koulutuksessa.

Tiina Pitkänen

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Suomalaislasten kuukausirahat ovat Pohjoismaiden korkeimmat, ruotsalaislapset saavat vähiten

Suomalaislapset saavat viikkorahaa keskimäärin 6,35 euroa viikossa, eli noin 27,6 euroa kuukaudessa. Heikoimmat kuukausirahat ovat Ruotsissa.

Mielenilmaisut aiheuttavat pysäytyksiä liikenteessä keskustan alueella sunnuntaina

Turun keskustan alueella järjestetään kaksi mielenilmaisua sunnuntaina. Mielenilmaisuihin liittyvät myös paraatit ja niiden edetessä saattaa aiheutua hetkellisiä pysäytyksiä liikenteelle.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.