Ihmisen kokoiset juhlat

Jaakko Huokkola toivoo Elos Festin lisäävän uudenlaista yhteisöllisyyttä jooga- ja meditaatioharrastajien keskuudessa. Jaakko Huokkola toivoo Elos Festin lisäävän uudenlaista yhteisöllisyyttä jooga- ja meditaatioharrastajien keskuudessa. Kuva: Paul Krispijn

Elos Festeillä voi kokeilla, miltä jooga ja meditaatio tuntuvat

Littoisissa vietetään elokuun toisena viikonloppuna ihmisläheisiä ja lämminhenkisiä jooga- ja meditaatiofestivaaleja. Elos Fest 2019 on matalan kynnyksen päihteetön tapahtuma, jonne voi saapua vaikka koko perheen voimin.

– Ystäväni ehdotti minulle suuren tapahtuman järjestämistä ollessamme palaamassa joogatunnilta viime talvena. Innostuin ajatuksesta järjestää viikonlopun mittainen festivaali, joka tarjoaisi niin ensikertalaisille kuin kokeneemmillekin jooga- ja meditaatioharrastajille tilaa kehittää luovuuttaan ja vapauttaan sekä mahdollisuuden löytää uusia puolia itsestään, kertoo Elos Festin pääkoordinaattori Jaakko Huokkola.

Idean synnyttyä asiat etenivät vauhdikkaasti. Huokkola sai nopeassa ajassa kerättyä ympärilleen kymmenhenkisen tiimin, josta löytyy monipuolista osaamista niin markkinoinnista ja tapahtumakoordinoinnista kuin kirjoittamisesta ja editoinnistakin. Hänellä itsellään on yrittäjätausta, joten kokemusta on.

Mukana festareiden järjestämisessä on ollut iso joukko vapaaehtoisia. Esiintyjiä ja työpajojen vetäjiäkin saatiin mukaan ulkomaita myöten. Mukana on myös paikallisväriä kuten esimerkiksi yhden joogastudio Pure MOVEn perustajan Riku Mikkolan vetämä Gokul Vinyasa -joogatunti ja turkulaisten Maa-Ilma Tantran luoneen kaksikon Jolandan ja Aliisan antautumisteemainen työpaja.

– Yhteensä esiintyjiä on kolmisenkymmentä. Työpajat kestävät yhdestä kolmeen tuntiin ja välillä pidetään tietysti myös taukoja. Lisäksi festareiden ohjelmaan kuuluu tanssia ja musiikkia. Työpajat on selkeästi merkitty sen mukaan, ovatko ne suunnattu aloittelijoille vai kokeneemmille harrastajille. Pienten lasten kanssa emme suosittele osallistumista, sillä pajat sisältävät elementtejä, jotka saattavat pelästyttää heitä.

Yrittäjätaustainen Huokkola painottaa Elos Festien haluavan raottaa mystisyyden verhoa ja näyttää, että aivan tavalliset ihmiset harrastavat joogaa ja meditaatiota. Festivaaleille voi saapua vailla minkäänlaista aikaisempaa kokemusta tai tietoa lajeista. Viikonlopun aikana on hyvä tilaisuus kokeilla erilaisia jooga- ja meditaatiomuotoja kokeneiden ohjaajien opastuksessa ja miettiä haluaako alkaa käydä tunneilla säännöllisesti.

Elos Festit 2019 alkavat lauantaina 10. elokuuta kello 11.30 ja päättyvät sunnuntaina 11. elokuuta kello 19. Myynnissä on 200 lippua, sillä tapahtumapaikkana toimivalle Littoisten lavalle ei mahdu enempää juhlijoita. Saatavana on sekä viikonloppu- että päivälippuja ja niitä voi ostaa ennakkoon festivaalin nettisivujen kautta tai portilta.

Alueella voi majoittua teltoissa, mikä ilahduttaa etenkin kauempaa saapuvia ja heitä, jotka haluavat viettää koko viikonlopunfestivaalialueella kokonaisvaltaisen kokemuksen saamiseksi.

– Littoisten lava valikoitui tapahtumapaikaksi sekä veden läheisyyden että hyvien kulkuyhteyksien vuoksi. Alue on helposti saavutettava, mutta samalla todella rauhallinen.

Huokkola toivoo Elos Festin lisäävän uudenlaista yhteisöllisyyttä jooga- ja meditaatioharrastajien keskuudessa.

– Tapahtumasta voi löytää esimerkiksi uusia tuttavuuksia, joiden kanssa alkaa harrastaa yhdessä.

Tiina Pitkänen

Jaakko Huokkola. Jaakko Huokkola. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.