Nappaako ahven täkyyn?

Varsinais-Suomen Perhokalastajat ry:n Harri Jylhävuori neuvoo Lukas Knaapia oikeanlaisen perhokalastusheiton ja otteen löytämisessä. Varsinais-Suomen Perhokalastajat ry:n Harri Jylhävuori neuvoo Lukas Knaapia oikeanlaisen perhokalastusheiton ja otteen löytämisessä. Kuva: Kurt Hedborg

Onginnasta tehtiin matalan kynnyksen harrastus

Ruissalon kansanpuiston uimaranta näyttäytyi heinäkuun lopussa koleana, aivan kuin kesähelteet olisivat päättyneet jo viikkoja sitten. Tyhjää on, melkein paitsi yhden ryhmän osalta.

Etäällä kahvila Villa Promenadesta, vesibussin laiturin suuntaan, näkyy joukko ihmisiä, jotka ovat kokoontuneet Kalastusharrastus tutuksi -kurssille, lapset vanhempiensa ympäröiminä. Varsinais-Suomen Perhokalastajat ry:n Harri Jylhävuori opastaa lapsiryhmää perhokalastuksen saloihin.

Länsi-Suomen Kalatalouskeskus ry:n järjestäjä Anu Niinikorpi kertoo, että kurssin tarkoituksena on edistää kalastusharrastusta, tehdä kalastuksesta matalan kynnyksen harrastus. Minkäänlaista ennakkosaamista ei edellytetä. Lapsille jaetaan onkisetit, kiinnostuksen mukaan. Kalastuskurssi kuuluu laajempaan hankkeeseen, jonka nimi on Vapaa-ajankalastus tutuksi.

Länsi-Suomen Kalatalouskeskus ry on kalatalouden neuvontajärjestö. Sen toimialue on Varsinais-Suomi ja Satakunta. Paikkakuntina ovat tällä hetkellä Turku, Raisio, Naantali ja Kaarina. Rahoitus kalastuskursseille tulee kalastushoitomaksuvaroista ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Lapset siirtyvät kalastamaan Jylhävuoren opastuksella. Siimat viuhuvat ilmassa. Jylhävuori kertoo opettavansa lapsille yhden ja kahden käden heittoa ja perhokalastusta.

– Alussa katsoimme kalastajan varusteet ja perhot lävitse. Lyhyesti käymme lävitse, että mitä on sidonta.

Ruissalossa ei liiemmin kaloja ole ongittavaksi tähän aikaan vuodesta, muuta kuin ahvenia. Jylhävuori tosin muistuttaa, että Nautelankoskelta voi saada taimenta tai kirjolohta, kuten myös Halistenkoskelta. Kalastuskurssin tehtävänä ei ole vertailla lasten kalansaaliita, sillä sen verran heikko isku ahveninekin osalta Ruissalossa on. Tosin hän lupaa, että tyhjin käsin ei tarvitse olla.

– Jos siimaan laittaisi oikean perhon päähän, niin tästä saisi ongittua ahvenia heittämällä.

Kymmenenvuotias kurssilainen Lukas Knaapi, on pitänyt kalastukseen perehtymistä kivana.

– Kalaa en ole saanut, kun kokeilin niin ei ollut hirveän lähellä. Perhokalastus on ollut kivointa. Hovirannalta olen kuitenkin saanut kiisken mato-ongella.

Yhdeksänvuotias Elias Soininen on myös pitänyt perhokalastuksesta.

– Kivointa on ollut se, kun on saanut kalaa. Mitään en kuitenkaan ole saanut täällä. Isäni on opettanut minua virvelillä perholla kalastamaan. Kaarinassa olen kyllä saanut kaksi ahventa ja kaksi särkeä.

Niinikorpi neuvoo erästä poikaa pitämään siiman lyhyempänä ja rullaamaan taaksepäin, kun näyttää, että siima makaa, eikä ole koholla. Lokkiparvi työntyy valkoposkihanhien seuraan, liekö jotain ruokailuun liittyvää. Mysteeriksi jää, onnistiko hanhia kalan suhteen.

Kurt Hedborg

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Suomalaislasten kuukausirahat ovat Pohjoismaiden korkeimmat, ruotsalaislapset saavat vähiten

Suomalaislapset saavat viikkorahaa keskimäärin 6,35 euroa viikossa, eli noin 27,6 euroa kuukaudessa. Heikoimmat kuukausirahat ovat Ruotsissa.

Mielenilmaisut aiheuttavat pysäytyksiä liikenteessä keskustan alueella sunnuntaina

Turun keskustan alueella järjestetään kaksi mielenilmaisua sunnuntaina. Mielenilmaisuihin liittyvät myös paraatit ja niiden edetessä saattaa aiheutua hetkellisiä pysäytyksiä liikenteelle.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.