Ympäristöystävällisyys ei ole motivaattori suurelle osalle yli 40-vuotiaista

Ekologisuus on ponnin vertaiskauppaan vain harvahkolle suomalaiselle. Yli 40-vuotiaista peräti 62 prosenttia ei mainitse ekologisuutta motivaattorikseen. Alle 40-vuotiaistakin joka neljäs käy vertaiskauppaa muista kuin ympäristösyistä.

Alle 40-vuotiaiden joukossa 75 prosentille ympäristöystävällisyys on yksi ponnin vertaiskauppaan riippumatta kunkin yksilöllisistä muista pontimista. Ympäristöystävällisyyden painottaminen siis leikkaa läpi nuoremman ikäpolven. Tiedot ovat peräisin Torille tehdystä pro gradu -tutkimuksesta. Tutkimuksen kyselyosa toteutettiin aktiivisille torittajille. Samalla selvisi, että vertaiskauppa helpottaa ilmastoahdistusta.

Ympäristöystävällisyys ei ole erityinen liikkeelle paneva voima, kun suomalainen myy tai ostaa käytettyä tavaraa. Yli 40-vuotiaista suomalaisista peräti 62 prosenttia ei mainitse ekologisuutta vertaiskaupan motivaattorikseen. Alle 40-vuotiaista puolestaan joka neljäs käy vertaiskauppaa muista kuin ympäristösyistä.

– Tieto on yllättävä, sillä päästösäästöt ovat kuitenkin erittäin merkittävä vertaiskaupan etu. Eroavaisuus sukupolvien välillä on kyllä iso. Tällä vuosituhannella koko aikuisuutensa eläneiden asennemaailma on selvästi ympäristöystävällisempi kuin heidän vanhempiensa, Suomen suurimman kauppapaikan Torin markkinointipäällikkö Laura Kuusela sanoo.

Torissa vierailtiin viime vuonna 270 miljoonaa kertaa.

– Huomionarvoista on sekin, että alle 40-vuotiaiden joukossa 75 prosentille ympäristöystävällisyys on yksi ponnin vertaiskauppaan riippumatta kunkin yksilöllisistä muista pontimista. Luonnollisesti kullakin meistä on useita eri syitä harrastaa vertauskauppaa. Mutta ympäristöystävällisyyden painottaminen siis leikkaa läpi nuoremman ikäpolven torittajissa. Varttuneemmassa ikäpolvessa ekologian vuoksi vertaiskauppaa käyviä yhdistävät muutkin motivaatiotekijät, Kuusela jatkaa.

Tiedot ovat peräisin Torille tehdystä pro gradu -tutkimuksesta. Tutkimuksen teki Riikka Lahti, oppilaitos oli Aalto-yliopisto. Koska tutkimuskohde ovat nimenomaan vertaiskauppaa harrastavat suomalaiset, kysely lähetettiin yli 100 000 aktiiviselle torittajalle. Vastaajia oli 4 565. Otos vastaa demografialtaan Suomen väestöä. Naisia oli 61 prosenttia, miehiä 39 prosenttia.

Suomessa on viime aikoina nostettu julkisessa keskustelussa esiin etenkin nuorten kokemaa ilmastoahdistusta. Termi tarkoittaa ilmastokriisin tiedostamisen aiheuttamaa huolta ja stressiä. Pro gradu -tutkimus kertoo, että alle 40-vuotiaista vertaiskauppa-aktiiveista valtaosa ostaa ja myy käytettyä tavaraa juuri ilmastoahdistuksen helpottamiseksi.

– Ihmisillä on halu vaikuttaa. Vertaiskauppa onkin hauska ja silti tehokas tapa vaikuttaa. Kuluttaa fiksusti. Esimerkiksi tekstiilit, jotka ovat Torin toiseksi suurin kategoria, saastuttavat teollisuuden alana maapalloa tutkitusti enemmän kuin vaikkapa globaali lentoliikenne yhteensä, Kuusela kertoo.

– Vertaiskauppa on kiertotalouden hauska puoli. Toki se näkyy niinkin, että tuoreen pro gradun mukaan alle 40-vuotiaat vertaiskauppa-aktiivit ovat keskimääräistä taipuvaisempia ostamaan impulsiivisesti, koska heillä on luottoa, että ostokset voi myydä helposti eteenpäin Torissa.

Kyselyyn vastaajat valitsivat itseään vertaiskauppaan motivoivat tekijät kuudesta arvosta. Niitä olivat viihdyttävyys ja hyödyllisyys, ympäristöystävällisyys ja säästäväisyys, jatkuvuus, luotettavuus, yhteistyö ja ajan säästäminen sekä pelkkä yhteistyö.

Ylipäätään tutkimus kertoo, että keski-ikäisiä nuoremmat kokevat itsensä teknologisesti kyvykkäiksi ja pitävät itsensä ilmaisemisesta verkkoympäristössä. Siksi heidän henkinen kynnyksensä nykyään paljolti verkossa käytävään vertaiskauppaan on merkittävästi matalampi kuin vanhemmilla ikäpolvilla.

– Kyselyä tehdessä huomasin kyllä senkin, että nuoremmat vastaavat verkkokyselyihin huomattavasti haluttomammin kuin vanhemmat. Sekin kaiketi kertoo verkkoympäristön tuttuudesta; kyselyihin – ja niiden sivuuttamiseen – on totuttu, tutkimuksen tekijä Riikka Lahti miettii.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Suomalaislasten kuukausirahat ovat Pohjoismaiden korkeimmat, ruotsalaislapset saavat vähiten

Suomalaislapset saavat viikkorahaa keskimäärin 6,35 euroa viikossa, eli noin 27,6 euroa kuukaudessa. Heikoimmat kuukausirahat ovat Ruotsissa.

Mielenilmaisut aiheuttavat pysäytyksiä liikenteessä keskustan alueella sunnuntaina

Turun keskustan alueella järjestetään kaksi mielenilmaisua sunnuntaina. Mielenilmaisuihin liittyvät myös paraatit ja niiden edetessä saattaa aiheutua hetkellisiä pysäytyksiä liikenteelle.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.