Herätä sisäinen kuntoilukärpänen

Moni haluaa aloittaa kesän jälkeen uuden, terveemmän ja liikunnallisemman elämän. Moni haluaa aloittaa kesän jälkeen uuden, terveemmän ja liikunnallisemman elämän. Kuva: Istock

Liikunnan aloittamisessa tauon jälkeen maltti on valttia

Kesälomakauden lähestyessä loppuaan moni tekee itselleen lupauksen aloittaa uusi, terveempi ja liikunnallisempi elämä. Edellisestä, aktiivisesta kuntoilukaudesta saattaa olla aikaa tai sellaista ei ole koskaan ollutkaan.

Liikunnan aloittaminen saattaa vaikuttaa ensi alkuun helpolta, mutta usein vastaan tulee motivaatioon, aikatauluihin ja sopivien liikuntamuotojen valintaan liittyviä ongelmia. Silloin voi olla viisasta kääntyä ammattilaisen puoleen, joka osaa luotsata kuntoilijan karikoiden läpi.

– On tärkeää, ettei liikuntaa aloiteta liian kovalla tahdilla, vaan huomioidaan oma lähtötaso ja käytettävissä oleva aika arjen realiteetit huomioiden. Silloin myös motivaatio säilyy parhaiten pidemmällä tähtäimellä, kertoo personal trainer ja turkulaisen Hyvinvointivalmennus Studio One Oy:n toimitusjohtaja Mikko Äikäs.

Olipa liikunnan tavoitteena sitten painon pudottaminen tai kunnon kohottaminen, on tärkeää valita liikuntamuodot sen mukaan, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Näin tavoitekin täyttyy kaikkein todennäköisimmin.

– Ei tarvitse seurata alan kuumimpia trendejä, vaan jokaisen kannattaa miettiä omia mieltymyksiään. Liikunta säilyy varmimmin osana arkea, jos se tuntuu itsessään mukavalta eikä vain välineeltä saavuttaa jokin tavoite. Monipuolisuus on kaikessa liikkumisessa tärkeää eli sopivassa suhteessa kestävyyttä, voimaa, liikkuvuutta ja koordinaatiota. Esimerkiksi lenkkeily ja kuntosaliharjoittelu täydentävät hyvin toisiaan.

Äikäs kannustaa kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja ja olemaan maltillinen tehojen ja määrien suhteen. Jos aktiiviliikunnasta on ollut useiden vuosien tauko, tulee huomioida ettei samalla rasitusasteella jaksa välttämättä liikkua kuin kymmenen vuotta sitten. Realistinen asenne liikuntaan auttaa sietämään mahdollisia pettymyksiä.

– Motivaatiota ei voi ostaa ulkoa päin, vaan se lähtee ihmisestä itsestään. Motivaation lähde voi olla vaikkapa terveys, aktiivinen eläkeikä, parisuhteen laatu tai se, että jaksaa leikkiä lastenlasten kanssa. Liikunta ja terveelliset elämäntavat tukevat montaa muutakin asiaa elämässä.

Äikäs uskoo, että kaikilla on motivaatio elää terveellisesti sisimmässään, mutta moni ei priorisoi asiaa kovin korkealle. Hän painottaa ennalta ehkäisyn merkitystä, sillä asioiden ollessa todella pahasti on yhä hankalampaa tehdä muutoksia.

Jos kuntoilun aloittaminen ei tunnu omin neuvoin onnistuvan, kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen, joka huomioi aidosti oman kuntotason ja arjen asettamat reunaehdot. Äikäs kertoo alalla olevan paljon toimijoita, jotka lupaavat liian lyhyessä ajassa liian hyviä tuloksia ollakseen realistisia. Sopivan palveluntarjoajan löytämiseksi kannattakin nähdä vaivaa ja vertailla vaihtoehtoja esimerkiksi verkosta.

– Ammattimainen personal trainer auttaa herättämään omasta arjesta kumpuavat motivaation lähteet liikuntaan. Liikunnan aloittaminen ammattilaisen avulla on myös turvallista, koska tekniikat ja kehon toiminta otetaan aina huomioon tiiviisti. Säännöllinen ammattilaisen tuki ja raportointi auttaa alun yli, kunnes asioista alkaa tulla rutiinia.

Tiina Pitkänen

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Tieliikenteessä kuoli 21 ihmistä heinäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 7/2019. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui heinäkuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 21 ja loukkaantui 513 ihmistä. Kuolleita oli 4 vähemmän ja loukkaantuneita 76 vähemmän kuin vuoden 2018 heinäkuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Manner-Suomen kuntien toimintakulut kasvoivat 4,4 prosenttia alkuvuonna

Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut olivat tammi-kesäkuussa 4,4 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ulkoiset toimintatuotot vähenivät 3,4 prosenttia. Verotuloja kunnat saivat 11,9 miljardia euroa ja valtionosuuksia 4,5 miljardia euroa. Kuntayhtymien ulkoiset toimintakulut kasvoivat 8,2 prosenttia ja toimintatuotot 7,2 prosenttia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kaarinan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 19. elokuuta antaman päätöksen mukaan Kaarinan kaupunki ei noudattanut hankintalakia tehdessään uutta väistötilarakennusta koskevan suorahankinnan lisätilausperusteeseen, tekniseen syyhyn ja kiireeseen vedoten.

OAJ vaatii koulutusrahoja etupainotteisesti budjettiin

Hallitusohjelmassa sovitut panostukset koulutukseen ja tutkimukseen on toteutettava täysimääräisesti ja etupainotteisesti. Tämä on OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen viesti hallituspuolueille.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.