Kysely: Suomalaiset hääparit panostavat juhlapukuihinsa sekä tarjoiluihinsa ja säästävät vieraiden määrässä

Suomalaisiin häihin saapuessa voi keskimäärin luottaa, että tarjoilut sekä hääparin asustus ovat tiptop. Sen sijaan kutsulistalle voi olla hankalaa päästä ja puitteissa sekä ohjelmasisällössä on mahdollisesti tehty taloudellisia myönnytyksiä. Joka kolmas suomalainen ajattelee, että sovelias hääbudjetti on 5000–10 000 euroa, mutta kaksi kolmesta kokee Suomessa järjestettävän turhan kalliita häitä.

Eläke-ikäisistä liki 80 prosenttia sanoo häihin törsättävän liiaksi. Häävieraat kyllä säästävätkin, sillä lähes joka toisen suomalaisen mielestä häihin saa mennä vieraaksi ilman häälahjaa. Valtaosa suomalaisista on myös sitä mieltä, että häitä ei tule järjestää, jos omat varat eivät riitä niihin. Mutta jos lainata täytyy, ennemmin sitten vanhemmilta kuin pankilta. Tiedot selviävät kansainvälisen Schibsted-konsernin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Kesä on tunnetusti suomalainen hääsesonki. Häät ovat tietysti upea rakkauden ja ystävyyden juhla, mutta kiistatta myös rahareikä – sekä järjestäjille että vieraille. Joka kolmas suomalainen ajattelee, että sovelias budjetti häille on 5 000–10 000 euroa.

Tärkein hääjuhlan osa ovat suomalaisten mielestä ruokatarjoilut. Yli puolet ei missään nimessä säästäisi niissä. Seuraavaksi tärkeimpiä ovat morsiamen asu, alkoholittomat juomatarjoilut sekä sulhasen asu. Helpoimmalta säästökohteelta puolestaan tuntuu vieraiden määrä. Seuraavaksi koristelut, ohjelmasisältö sekä juhlapaikka.

Tiedot selviävät kansainvälisen Schibsted-konsernin aiemmin tänä vuonna tutkimusyhtiö Bilendillä teettämän kyselytutkimuksen vastauksista. Vastaajia oli tuhat, naisia ja miehiä puolet ja puolet.

– Suomalaisiin häihin saapuessa voi siis keskimäärin luottaa, että tarjoilut sekä hääparin asustus ovat tiptop. Tosin kutsulistalle voi olla hankalaa mahtua ja puitteissa sekä ohjelmassa on saatettu tehdä taloudellisia myönnytyksiä, konserniin kuuluvan Torin kauppapaikkajohtaja Timo Huhtamäki kertoo.

– 42 prosenttia kokee soveliaaksi hääkustannukseksi 1 000–5 000 euroa. Se kuulostaa kyllä tiukalta vaatimukselta. Ei ihme, että kaksi kolmesta näkee suomalaisten kuluttavan nykyään liiaksi rahaa häihinsä.

Kitsaimmin häihin suhtautuvat kansaneläkeikäiset. Heistä liki 80 prosenttia sanoo suomalaisten törsäävän liikaa häihinsä.

Lähes joka toinen suomalainen kokee, että häihin saa mennä vieraaksi ilman häälahjaa. Miehistä puolet ajattelee niin. Näkemys on vahvin alle 30-vuotiaiden aikuisten joukossa. Heistä 60 prosenttia saattaa juhlia häissä muistamatta hääparia lahjalla.

– Miehet menevät häihin ilman häälahjaa herkemmin kuin naiset. Toisaalta miesten näkemys soveliaasta häälahjan hinnasta on selkeästi hintavampi kuin naisten. Yli puolet naisista kokee 50–100 euroa sopivaksi hinnaksi. Miehistä liki viidesosa sanoo, että lahjan tulee maksaa 100–150 euroa ja yli kymmenesosa, että tulee maksaa 150–200 euroa, Huhtamäki vertaa.

Valtaosa suomalaisista on myös sitä mieltä, että häitä ei tule järjestää, jos omat varat eivät riitä niihin. Häiden lainarahalla rahoittaminen on soveliasta vain joka kolmannen mielestä. Kaksi kolmesta kuitenkin sanoo, että jos lainata täytyy, ennemmin vanhemmilta kuin pankilta.

Suomen työllisestä työvoimasta joka kolmas lomailee heinäkuussa ja 12 prosenttia vielä elokuussa. Valtaosa suomalaisista sanoo kuluttavansa kesälomallaan korkeintaan 2 000 euroa. 44 prosenttia pärjää alle 1 000 eurolla, 30 prosentin lomakulut osuvat 1 000 ja 2 000 euron väliin. Silti peräti kolmannes suomalaisista kertoo kesälomamatkojen rahoittamisen lainarahalla tai luotolla olevan välttämätöntä. Joka kolmannen peruskuukausitulot eivät siis riitä kesälomamatkailuun.

– Kolmannes on iso osuus Suomesta. Aihe on voimakkaasti polarisoitunut, sillä lainatulla rahalla matkustelu myös tuomitaan laajasti holtittomaksi ja moraalisesti kestämättömäksi. 67 prosenttia kokee holtittomaksi. Reilu kolmannes ajattelee sellaisen olevan moraalisesti väärin, Huhtamäki sanoo.

Noin 30 prosenttia on rahoittanut kesälomailuaan luotolla tai lainalla. Suomalaiset suhtautuvat sellaiseen sangen hyväksyvästi. Puolet hyväksyy ainakin moraalin näkökulmasta.

Verrattuna talveen, elämyskuluttaminen korostuu kesäisin. Suomalaisilta kuluu kesäisin eniten rahaa suuruusjärjestyksessä ruokaan, kotimaanmatkoihin, harrastuksiin ja viihdetapahtumiin. Naiset kuluttavat selkeästi miehiä enemmän ruokaan, viihdetapahtumiin ja vaatteisiin. Miehet puolestaan selkeästi naisia enemmän harrastuksiin ja juhlimiseen.

– Rahankäytössä tuntuu näkyvän huolettomuutta. Kesällähän kelpaakin ottaa rennosti. Kuitenkin jos haluaa pienentää kesäkulujaan, se on sangen helppoa pienillä fiksuilla kulutuspäätöksillä. Esimerkiksi vaatteet ja harrastusvälineet voi hankkia trendikkäästi käytettynä, Huhtamäki toteaa.

Miesten kuluttaminen painottuu naisia selvemmin kesään kuin talveen. Miehet ylipäätään kuluttavat kesälomaillessaan huomattavasti naisia enemmän rahaa. Naisista yli puolet pärjää loman alle 1000 eurolla. Miehistä vain reilu kolmannes. Ja miehistä liki viidennes käyttää 2 000–3 000 euroa per kesäloma – joka kymmenes jopa 3 000–4 000 euroa.

Mitä iäkkäämpi suomalainen on, sitä pienempi ero rahan kulumisessa on talvisin ja kesäisin. Ikäryhmistä nuoret aikuiset juhlivat ja ostavat vaatteita kesäisin selkeästi muita enemmän. Eläkeikäiset taas kotimaanmatkailevat huomattavasti muita ikäryhmiä aktiivisemmin.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Nostotyö sulkee ajokaistan Linnankadulla ensi viikolla

Nostotyö sulkee Linnankatu 55:n kohdalla toisen ajokaistan liikenteeltä maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Tieliikenteessä kuoli 21 ihmistä heinäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 7/2019. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui heinäkuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 21 ja loukkaantui 513 ihmistä. Kuolleita oli 4 vähemmän ja loukkaantuneita 76 vähemmän kuin vuoden 2018 heinäkuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Manner-Suomen kuntien toimintakulut kasvoivat 4,4 prosenttia alkuvuonna

Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut olivat tammi-kesäkuussa 4,4 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ulkoiset toimintatuotot vähenivät 3,4 prosenttia. Verotuloja kunnat saivat 11,9 miljardia euroa ja valtionosuuksia 4,5 miljardia euroa. Kuntayhtymien ulkoiset toimintakulut kasvoivat 8,2 prosenttia ja toimintatuotot 7,2 prosenttia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kaarinan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 19. elokuuta antaman päätöksen mukaan Kaarinan kaupunki ei noudattanut hankintalakia tehdessään uutta väistötilarakennusta koskevan suorahankinnan lisätilausperusteeseen, tekniseen syyhyn ja kiireeseen vedoten.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.