Sammal syö kattoa

Kattoa voi itsekin pitää puhtaana, jos on turvaköysi, suojavarusteet ja on nokkela kiipeilemään katolla. Kattoa voi itsekin pitää puhtaana, jos on turvaköysi, suojavarusteet ja on nokkela kiipeilemään katolla. Kuva: Mikael Rydenfelt

Kiipeä katolle kerran vuodessa tai pyydä ammattiapua

Tietoisuus sammaleiden, jäkälien ja home- sekä leväkasvustojen tuhotöistä katolla on lisääntynyt hurjasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Silti esimerkiksi pesumenetelmät ovat yhä osin tuntemattomia. Moni sanoo vetävänsä katon painepesurilla, mikä ei yksistään ole suositeltavinta.

– Sammal syö betonitiilen sideaineita ja kalkkia. Sen näkee, kun nyppää katolta sammalpaakun ja kääntää sen. Siitä huomaa että puolet sammaleesta on kattotiilen väristä, turkulaisen Samrak Oy:n toimitusjohtaja Sampo Hokkanen kertoo.

Sammal pitää katon myös märkänä ja estää veden esteetöntä kulkua. Sammal voi aiheuttaa katolla vuotoja. Veden pitäisi päästä kulkemaan katolla vapaasti.

Tiili happamoituu emäksisestä vanhetessaan. Kun betonialusta on hapan, se parantaa sammaleen kasvualustaa.

– Siinä missä pelti ruostuu, betonitiili haurastuu muun muassa kasvustojen, veden ja pakkasen vaikutuksesta.

Ihmiset ovat onneksi alkaneet entistä paremmin tiedostaa, että omaisuudestaan ja talon käyttöiästä on pidettävä huolta.

Ennen ajateltiin, että vain peltikatto kaipaa pesua ja maalausta, tiilikatoille ei tehty mitään.

– Kaikki katot ovat toki sellaisia, että ihan yleiskunnon takiakin kannattaisi kiivetä sinne kerran vuodessa, tai pyytää ammattilaista katsomaan. Harvemmin tiilikattoja aletaan kunnostaa, vaikka peltikattoa kauhistellaan, kun se haalistuu, Hokkanen naurahtaa.

– Tiiltä voi puhdistaa pelkästään biohajoavalla myrkyllä, joka tehoaa vain yksisoluisiin kasvustoihin, ja se hajoaa 24 tunnissa. Jos katto halutaan siistiksi heti, tehdään myrkytys, pesu ja lopuksi suojaus: käytetään esimerkiksi kivisuoja-aineita, jotka imeytyvät betoniin ja ehkäisevät veden imeytymistä ja uuden kasvuston syntyä.

Oleellisinta on puhdistus. Kattoa voi itsekin pitää puhtaana, jos on turvaköysi, suojavarusteet ja on nokkela kiipeilemään katolla.

– Jos levittää esimerkiksi pinnoitteita ruiskulla, en suosittelisi lähtemään siihen, mutta oman taidon mukaan toki voi tehdä vaikka pensselityönä..

Peltikatto on helpoin pestä, kun se on kiinteämpää materiaalia ja pestävissä ilman aineitakin sinänsä. Viherlevää ja jäkälää voi kasvaa sinnekin.

Nykyisiin mattapinnoitteisiin kattoihin kertyy aikaisempaa enemmin levää ja jäkälää. Peltikatosta vauriot näkee parhaiten.

Jos tiilikattoa pesee, niin kivisuoja-aineita on käytettävä sen jälkeen, eikä harjan alle tai tiilten saumoihin voi painaa tolkuttomasti vettä. Pitäisi myös vilkaista millaisessa kunnossa alusrakenteet ovat.

– Joitakin kattoja olen toki kieltäytynyt pinnoittamasta, jos katto on jo niin huono, ettei sinne voi astuakaan. Vanhat 50-luvun tiilikatot usein ovat siinä kunnossa että katto kannattaa kokonaan uusia.

Tietoisuus on levinnyt myös rivitalo- ja kerrostaloyhtiöille viime vuosina, vaikkakin joskus voi vielä olla, ettei sielläkään tiedosteta katon huollon tärkeyttä.

Minna Saarinen

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Tieliikenteessä kuoli 21 ihmistä heinäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 7/2019. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui heinäkuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 21 ja loukkaantui 513 ihmistä. Kuolleita oli 4 vähemmän ja loukkaantuneita 76 vähemmän kuin vuoden 2018 heinäkuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Manner-Suomen kuntien toimintakulut kasvoivat 4,4 prosenttia alkuvuonna

Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut olivat tammi-kesäkuussa 4,4 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ulkoiset toimintatuotot vähenivät 3,4 prosenttia. Verotuloja kunnat saivat 11,9 miljardia euroa ja valtionosuuksia 4,5 miljardia euroa. Kuntayhtymien ulkoiset toimintakulut kasvoivat 8,2 prosenttia ja toimintatuotot 7,2 prosenttia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kaarinan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 19. elokuuta antaman päätöksen mukaan Kaarinan kaupunki ei noudattanut hankintalakia tehdessään uutta väistötilarakennusta koskevan suorahankinnan lisätilausperusteeseen, tekniseen syyhyn ja kiireeseen vedoten.

OAJ vaatii koulutusrahoja etupainotteisesti budjettiin

Hallitusohjelmassa sovitut panostukset koulutukseen ja tutkimukseen on toteutettava täysimääräisesti ja etupainotteisesti. Tämä on OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen viesti hallituspuolueille.

Maarakennusalan kustannukset nousivat heinäkuussa 1,5 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 1,5 prosenttia vuoden 2018 heinäkuusta vuoden 2019 heinäkuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin päällysteiden -2,8 prosentista maarakenteiden 3,3 prosenttiin.

Sisävesien pintalämpötilat lähellä elokuun loppupuolen tavanomaisia lämpötiloja

Elokuun loppupuolella vesistöjen pintaveden lämpötilat ovat noin asteen viileämpiä tai lämpimämpiä verrattuna ajankohdan keskimääräiseen arvoon eri puolilla Suomea sijaitsevilla havaintopaikoilla.

Leffassa: Apollo 11 on iso harppaus kuulentoelokuville

Kuulennoista kertovien elokuvien huippu on pitkään ollut 1990-luvun puolivälissä valmistunut Tom Hanksin tähdittämä Apollo 13 . Epäonnisesta lennosta kertova elokuva on edelleen varsin hyvin toteutettu ja kestää katsomista vielä lähes 25 vuotta valmistumisensa jälkeen.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.