Alkusyksyn kovat leffatärpit

Leonardo DiCaprio tähdittää uutta Quentin Tarantino -elokuvaa. Leonardo DiCaprio tähdittää uutta Quentin Tarantino -elokuvaa. Kuva: Andrew Cooper

Historia näkyy syksyllä valkokankailla

Loppuvuoden isoin ja odotetuin elokuvatapahtuma lienee joulukuussa maailmanlaajuisesti ensi-iltansa saava Star Wars: The Rise of Skywalker.

Ennen Skywalkerin sukusaagankin päätöstä valkokankaille pamahtaa lukuisia kiinnostavia elokuvia niin ulkomailta kuin kotimaastakin. Poimimme alkavan syksyn leffatarjonnasta muutaman potentiaalisen helmen.

Tarantino palaa

Ohjaajasuuruus Quentin Tarantino palaa elokuvallaan Once Upon a Time… In Hollywood 50 vuoden taakse. 1960-luvun lopulle sijoittuva tarina Hollywoodin kultakauden viimeisistä korahduksista on aihepiiri, joka antaa monipuoliset mahdollisuudet Tarantinolle.

Tarantinon uran yhdeksännessä elokuvassa ohjaaja on jälleen saanut käsiinsä huippunäyttelijöiden joukon. 1960-luvun Hollywoodin maailmaan sukeltavat muun muassa Margot Robbie, Leonardo DiCaprio ja Brad Pitt.

Maailmalla Tarantinon uutuus on kirvoittanut kriitikoilta positiivisia arvioita. Suomessa Once Upon a Time… In Hollywood saa ensi-iltansa 16. elokuuta.

Muurin takana

Myös näyttelijänä kunnostautuneen saksalaisohjaaja Michael Herbigin ohjaama Pako muurin takaa vie myös muutaman vuosikymmenen taakse. Elokuvan tarina sijoittuu vuoden 1979 Itä-Saksaan, jossa itäsaksalaiset yrittävät päästä muurin taakse pakoon aloittaakseen uuden elämän.

Elokuva perustuu tositapahtumiin. Siinä seurataan Strelzykin ja Wetzelin perheiden tositarinaan, joka nousi syyskuussa 1979 otsikoihin ympäri maailmaa.

Suomessa Pako muurin takaa saa ensi-iltansa 16. elokuuta.

Neljäs Toy Story

Toy Story -elokuvat ja oheismyynti ovat laulattaneet kassakoneita ympäri maailmaa jo lähes neljännesvuosisadan. Ensimmäinen Toy Story kun ilmestyi vuonna 1995. Eikä vauhti ole sen jälkeen hidastunut.

Uutta Toy Story -elokuvaa on saatu odottaa lähes kymmenen vuotta.

Toistaiseksi elokuvasarja on pysynyt yllättävän verevänä, mutta on kiinnostavaa, minkälainen juoni vuosikymmenen kypsyttelyn tuloksena on syntynyt. Toivottavasti Toy Storylla on vielä aidosti annettavaa, ettei homma mene siihen, että otetaan helpot rahat pois uudelta lapsisukupolvelta.

Totuus selviää Suomessa 6. syyskuuta.

Legendaarinen ääni

Joulukuussa 2010 kuollut Kari Tapio jätti äänellään ja lauluillaan lähtemättömän jäljen suureen joukkoon suomalaisia. Tänä vuonna miehen tarina siirtyy valkokankaalle Olen suomalainen -elokuvan myötä.

Elokuvan on ohjannut Aleksi Mäkelä, joka on ennenkin ohjannut tunnettujen suomalaisten elämäkertaelokuvia. Kari Tapio -elokuvan käsikirjoituksesta vastaavat Marko Leino ja Tomi Tuikkala.

Olen suomalainen on ensi-illassa 13. syyskuuta.

Ilkka Lappi

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.