Ei vain rikkaiden avuksi

DelsiTechin toimitusjohtaja Lasse Leino (kesk.) on iloinen Bill ja Melinda Gatesin säätiön rahoituksesta. DelsiTechin toimitusjohtaja Lasse Leino (kesk.) on iloinen Bill ja Melinda Gatesin säätiön rahoituksesta. Kuva: Marianne Rovio

Turkulainen DelSiTech kehittää pitkäkestoisia lääkkeitä kehittyville maille

Turussa luodaan maailmalla ainoalaatuista lääketeknologiaa, joka on saanut kahden miljoonan euron rahoituksen Bill ja Melinda Gatesin säätiöltä. Rahoituksen avulla pyritään auttamaan naisten ehkäisyä sekä HIV-potilaiden lääkitystä kehittyvissä maissa. DelSiTechin teknologia perustuu omaan patenttisuojattuun biohajoavaan silikapohjaiseen biomateriaaliin, joka on kehitetty Turussa.

– Rahoitus Bill ja Melinda Gatesin säätiöltä on todella hieno tilaisuus DelSiTechille, ja olemme tietääkseni ensimmäinen yritys Suomessa, joka on saanut heiltä rahoitusta. Yhteydenotto tuli säätiön taholta ja säätiö halusi saada meidän teknologiaan perustuvaa lääkitystä kehitysmaiden käyttöön. Tarkoitus on parantaa terveydenhoitoa ja elämänlaatua kehittyvissä maissa, kertoo DelSiTechin toimitusjohtaja Lasse Leino.

Leino iloitsee, että juuri Suomen Turusta voidaan viedä osaamista maihin, joissa HIV-potilaat tarvitsevat apua ja naiset ehkäisylääkkeitä.

– On hienoa, että turkulaisena yrityksenä voimme viedä paikallista osaamista sinne, missä lääkitykselle on tarvetta. Lääkkeiden ei tarvitse kuulua vain rikkaille. Vaikka olemmekin yritysmaailmassa, toimintamme voi silti olla humanitääristä. On tärkeää, että kehittyneellä teknologialla voidaan auttaa köyhien maiden ihmisiä.

Rahoituksen avulla DelSiTechissä kehitetään depottilääkkeitä eli pitkäaikaisesti vaikuttavia lääkkeitä ehkäisyyn ja HIV:n hoitoon. Lääkkeen pitkäaikaisuudella pystytään vastaaman juuri kehitysmaiden lääkkeiden käyttöön liittyviin ongelmiin. Lääkkeet olisivat saatavilla kaupallisesti noin vuonna 2025, koska lääkkeiden kehitys kestää kauan.

– Kehittyvissä maissa ei ole samalla tavalla hyvin toimivia lääkkeiden jakelukanavia kuten apteekkeja. Lisäksi liikkeellä on paljon lääkeväärennöksiä. Myös sosiaalinen paine on suurta ja potilaat pelkäävät leimaantumista käyttäessään lääkkeitä. Köyhyyden vuoksi moni myy omat lääkkeensä eteenpäin. Me kehitämme pitkäaikaisia ihon alle annosteltavia lääkkeitä, joista vapautuu lääkettä esimerkiksi kuusi kuukautta kerrallaan. Näin potilas ei pysty myymään lääkettään eikä kukaan tiedä hänen käyttävän jotain tiettyä lääkettä, ja lääke vaikuttaa ihona alla koko ajan, Leino selittää.

HIV-lääkkeiden ohella Leino pitää tärkeänä kehittyvien maiden naisten mahdollisuutta käyttää ehkäisylääkkeitä.

– Länsimaissa naisilla on vapaus ja mahdollisuus käyttää ehkäisyä. Kehittyvissä maissa naisilla ei ole samoja mahdollisuuksia. Pitkäkestoisen ehkäisyvalmisteen voi ottaa käyttöön ilman, että ketään tietää siitä.

Marianne Rovio

Nostotyö sulkee ajokaistan Linnankadulla ensi viikolla

Nostotyö sulkee Linnankatu 55:n kohdalla toisen ajokaistan liikenteeltä maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Tieliikenteessä kuoli 21 ihmistä heinäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 7/2019. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui heinäkuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 21 ja loukkaantui 513 ihmistä. Kuolleita oli 4 vähemmän ja loukkaantuneita 76 vähemmän kuin vuoden 2018 heinäkuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Manner-Suomen kuntien toimintakulut kasvoivat 4,4 prosenttia alkuvuonna

Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut olivat tammi-kesäkuussa 4,4 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ulkoiset toimintatuotot vähenivät 3,4 prosenttia. Verotuloja kunnat saivat 11,9 miljardia euroa ja valtionosuuksia 4,5 miljardia euroa. Kuntayhtymien ulkoiset toimintakulut kasvoivat 8,2 prosenttia ja toimintatuotot 7,2 prosenttia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kaarinan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 19. elokuuta antaman päätöksen mukaan Kaarinan kaupunki ei noudattanut hankintalakia tehdessään uutta väistötilarakennusta koskevan suorahankinnan lisätilausperusteeseen, tekniseen syyhyn ja kiireeseen vedoten.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.