Tunnin ajoaika maksimi

Naantalin luonnonmaalla sijaitseva mökki on myynnissä. Naantalin luonnonmaalla sijaitseva mökki on myynnissä. Kuva: Kiinteistömaailma

Unelmamökissä on kaikki kodin mukavuudet

Mökkimarkkinat jakautuvat Turun seudulla kahtia. Hyville rantapaikoille on aina kysyntää, joissa ranta on etelä–länsi-suunnassa, on melko kaislaton ranta ja pääsee tietä pitkin autolla pihaan.

Sitten on muut mökit.

– Maksimissaan tunnin ajomatka Turusta on se, jota saamme jatkuvasti kuulla, ja monen mielestä puolenkin tunnin matkassa menee raja, kertoo toimitusjohtaja Janne Salminen Turun Kiinteistömaailmasta.

Ydin-Naantali on haluttua aluetta, samoin Parainen. Naantalissa tosin ei varsinkaan tahdo olla mökkejä tarjolla. Heti, kun mennään keskustan ja Luonnonmaan läheltä kohti Rymättylän alkupäätä ja Merimaskua, alkaa mökkejä tulla hieman enemmän tarjolle, nämäkin kiinnostavat ostajia, samoin jonkin verran Piikkiö.

– Ykköstoiveena kaikilla mökin ostoa harkitsevalla on merenranta. Mutta joskus tulevat realiteetit vastaan, ja silloin monelle tulee ihan kuivankin maan paikka kyseeseen, varsinkin jos tonttiin kuuluu ranta- tai venevalkamaoikeus.

– Toki kuivan maan mökeillä on ihan oma ostajakuntansa, ja kyllä kaikessa, oli ranta tai ei, se tontti ratkaisee eniten. Jos se tontti koetaan laadukkaaksi, niin eivät ne 1970-luvun lautamökit silloin häiritse ostajaa lainkaan. Monesti paikalle jo ostettaessa kaavaillaankin uutta mökkirakennusta. Ja jos siinä on se rakentamisoikeus kaavassa, niin se on usein ostajalle iso lisäarvo myöskin.

Salmisen mukaan ison eron tekee se, että rakennukset ovat hyvässä käyttökunnossa. Moni hakee mökkiä eläkepäiviäkin varten.

Hyväksi koettu tontti, paikka ja ranta ovat pitäneet pintaansa mökkimarkkinoilla, vaikka muutoin trendi mökkien hinnoissa on laskemaan päin.

– Hyvä välittäjä on sellainen sitten, että jos sukumökin myyjällä on liikaa tunnetta pelissä ja se uhkaa näkyä liikahinnoitteluna, puuttuu välittäjä siihen ja kertoo asiakkaalle eli myyjälle, miten kannattaa hinnoitella, että se mökki sitten menee kaupaksi, Salminen hymähtää.

Toki yhä tehdään myös siirtoja sukupolvien välillä, näistä kysellään arvioita Salmiselta ja Kiinteistömaailmalta Turussa jatkuvasti.

Unelmamökki on Salmisen mukaan se, jossa on kaikki kodin mukavuudet. On kodinkoneet, juokseva vesi, ja helppohoitoinen piha. Kaivosta kannettavakaan vesi ei usein ole este, mutta 99-prosenttisesti sähköjen puute alkaa olla. Sähköt mökillä on lähes kaikille sittenkin se ykköskriteeri.

Työleirimäisyys ei enää kiinnosta. Mökille halutaan mennä rentoutumaan.

Saaret kiinnostavat yhä vähemmän, jos niihin ei ole lossi- ja autoyhteyttä ja on mentävä veneellä. Saarissa ei usein ole sähköjäkään. Toki oman, kokonaisen saaren ostajakunta taas on omansa, Kiinteistömaailma Turullakin on kymmeniä henkilöitä etsimässä saarta, koska niitä on kohtalaisen vaikea saada myyntikohteiksi.

– Ostajakunnasta noin puolet on muualta Etelä-Suomesta. Esimerkiksi eräs tamperelainen ostaja halusi ostaa mökin ihan vain purjehdustukikohdaksi, Salminen naurahtaa.

Minna Saarinen

Nostotyö sulkee ajokaistan Linnankadulla ensi viikolla

Nostotyö sulkee Linnankatu 55:n kohdalla toisen ajokaistan liikenteeltä maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Tieliikenteessä kuoli 21 ihmistä heinäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 7/2019. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui heinäkuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 21 ja loukkaantui 513 ihmistä. Kuolleita oli 4 vähemmän ja loukkaantuneita 76 vähemmän kuin vuoden 2018 heinäkuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Manner-Suomen kuntien toimintakulut kasvoivat 4,4 prosenttia alkuvuonna

Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut olivat tammi-kesäkuussa 4,4 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ulkoiset toimintatuotot vähenivät 3,4 prosenttia. Verotuloja kunnat saivat 11,9 miljardia euroa ja valtionosuuksia 4,5 miljardia euroa. Kuntayhtymien ulkoiset toimintakulut kasvoivat 8,2 prosenttia ja toimintatuotot 7,2 prosenttia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kaarinan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 19. elokuuta antaman päätöksen mukaan Kaarinan kaupunki ei noudattanut hankintalakia tehdessään uutta väistötilarakennusta koskevan suorahankinnan lisätilausperusteeseen, tekniseen syyhyn ja kiireeseen vedoten.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.