Keltainen, harmaa vai ruskea linssi aurinkolaseihin?

Ruskean linssin kautta katsottuna kontrastit erottuvat paremmin. Ruskean linssin kautta katsottuna kontrastit erottuvat paremmin. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Kesällä moni viettää mielellään aikaa ulkona harrastusten parissa. Silmät kannattaa suojata UV-säteiltä ja häikäisyltä niin veneillessä, mökkeillessä, golfatessa kuin kaupungilla kesästä nauttiessa. Kuinka valita juuri omaan kesänviettoon parhaiten sopivat aurinkolasit?

Moni muistaa kesäauringon paisteessa ihon suojaamisen tärkeyden, mutta silmät saattavat jäädä kokonaan ilman suojaa. Aurinkolasit estävät UV-säteilyä pääsemästä silmään, mutta samalla ne suojaavat myös ohutta, herkkää silmänympärysihoa auringon haittavaikutuksilta.

– Aurinkolasien käyttämättä jättäminen nostaa harmaakaihin ja silmänpohjan rappeuman riskiä. Aurinkolasit ovatkin paitsi kesätyylin kulmakivi, myös tärkeä suoja silmille, toteaa optikko-yrittäjä Marko Valtonen Turun Specsaversilta.

Aurinkolasit kannattaa valita oman käyttötarpeen mukaan – esimerkiksi veneilijälle, golffarille tai kaupunkikäyttöön sopivat erilaiset lasit.

– Aurinkolaseissa yleisimpiä ovat harmaan, ruskean tai vihreänharmaan väriset linssit, ja eri sävyt toimivat eri tilanteissa parhaiten. Esimerkiksi veneilijälle käyvät parhaiten melko tummat, polarisoivat, vihertävän harmaat tai harmaat linssit. Peilipinta vähentää silmään päätyvän valon määrää ja sopii siksi erityisen hyvin paljon veden äärellä aikaa viettävälle, kertoo Valtonen.

Kalastusta harrastavan kannattaa Valtosen mukaan harkita polarisoivaa, ruskeaa linssiä, sillä sen avulla näkee paremmin veden pinnan alle.

– Ruskean linssin kautta katsottuna kontrastit erottuvat paremmin. Kuva on myös valoisampi aikaisin aamulla ja myöhään illalla, jolloin kalastusta tavallisesti harrastetaan. Polarisoiva linssi on kannattava hankinta melkeinpä aurinkolasien käyttötarkoituksesta riippumatta: se estää auringon vaakasuuntaista heijastusta pääsemästä silmään ja saa ympäristön sekä pinnan muodot näkymään terävämmin, listaa Valtonen.

Myös sääolosuhteet vaikuttavat siihen, millaiset aurinkolasit kannattaa nenälleen asettaa. Esimerkiksi keltaisen sävyinen linssi parantaa kontrastia paljon ja toimii hyvin harmaalla säällä.

– Golfia harrastavan kannattaa käyttää viheriöllä erilaisia aurinkolaseja säästä riippuen. Oranssiin tai ruskeaan vivahtava linssi toimii usein päiväsaikaan hyvin, kun taas synkempänä kesäpäivänä keltaiseen taittava linssi ei tummenna maisemaa yhtä paljon. Polarisoiva linssi auttaa erottamaan golfkentän muodot, kuvailee Valtonen.

Aurinkolasilinssin polarisoiva ominaisuus on hyödyllinen myös rannalla tai kaupungilla kesää viettävälle. Polarisoitujen, vihertävän harmaiden linssien kanssa pärjää lähes joka tilanteessa. Autoilijalle sopivat erityisen hyvin polarisoidut drive wear -linssit, joiden tummuus vaihtelee valon määrän mukaan.

Katso, että aurinkolasit ovat sopivan kokoiset ja hyvin istuvat. Aurinkolasien kehysten on hyvä olla istuvat ja riittävän suuret, jotta ne suojaavat herkkää silmänympärysihoa. Aurinkolasit joutuvat kestämään kovempaa käsittelyä kuin tavalliset silmälasit – kehysten on hyvä olla tukevat, jotta lasit kestävät käytössä pidempään.

Valitse aurinkolasit käyttötarkoituksen mukaan. Mieti, missä todella tulet käyttämään aurinkolasejasi. Viihdytkö veden äärellä, golfkentillä vai keskellä kaupunkia? Valitse linssin väri sen mukaan, missä aiot käyttää lasejasi.

Jos käytät silmälaseja, valitse voimakkuuksilla varustetut aurinkolasit. Omilla voimakkuuksilla varustetut aurinkolasit ovat kätevät niille, joilla on muutenkin käytössä moniteho- tai kaukolasit. Nykyään aurinkolasilinssien vahvuudet eivät ole kustannuskysymys, vaan sopivat linssit voi teettää edullisestikin. Vaihtoehtoisesti myös piilolinssit ovat kätevät käyttää aurinkolasien alla.

Sovita aurinkolaseja ulkona, jos vain mahdollista. Aurinkolaseja kannattaa kokeilla ulkona luonnonvalossa, sillä silloin linssin ominaisuudet näkyvät selvemmin kuin sisätiloissa. On makuasia, minkä sävyiset linssit tuntuvat miellyttäviltä: yksi tykkää tummemman siniharmaista, toinen taas pehmeän ruskean sävyisistä linsseistä. Oma suosikkisävy selviää parhaiten kokeilemalla.

Polarisoidut linssit auttavat näkemään ympäristön ja pinnan muodot terävämmin. Linssien hionnan, ohennuksen ja pinnoitteiden avulla aurinkolasit kestävät käytössä pidempään naarmuttumatta ja niitä on miellyttävämpi käyttää.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Tieliikenteessä kuoli 21 ihmistä heinäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 7/2019. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui heinäkuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 21 ja loukkaantui 513 ihmistä. Kuolleita oli 4 vähemmän ja loukkaantuneita 76 vähemmän kuin vuoden 2018 heinäkuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Manner-Suomen kuntien toimintakulut kasvoivat 4,4 prosenttia alkuvuonna

Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut olivat tammi-kesäkuussa 4,4 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ulkoiset toimintatuotot vähenivät 3,4 prosenttia. Verotuloja kunnat saivat 11,9 miljardia euroa ja valtionosuuksia 4,5 miljardia euroa. Kuntayhtymien ulkoiset toimintakulut kasvoivat 8,2 prosenttia ja toimintatuotot 7,2 prosenttia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kaarinan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 19. elokuuta antaman päätöksen mukaan Kaarinan kaupunki ei noudattanut hankintalakia tehdessään uutta väistötilarakennusta koskevan suorahankinnan lisätilausperusteeseen, tekniseen syyhyn ja kiireeseen vedoten.

OAJ vaatii koulutusrahoja etupainotteisesti budjettiin

Hallitusohjelmassa sovitut panostukset koulutukseen ja tutkimukseen on toteutettava täysimääräisesti ja etupainotteisesti. Tämä on OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen viesti hallituspuolueille.

Maarakennusalan kustannukset nousivat heinäkuussa 1,5 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 1,5 prosenttia vuoden 2018 heinäkuusta vuoden 2019 heinäkuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin päällysteiden -2,8 prosentista maarakenteiden 3,3 prosenttiin.

Sisävesien pintalämpötilat lähellä elokuun loppupuolen tavanomaisia lämpötiloja

Elokuun loppupuolella vesistöjen pintaveden lämpötilat ovat noin asteen viileämpiä tai lämpimämpiä verrattuna ajankohdan keskimääräiseen arvoon eri puolilla Suomea sijaitsevilla havaintopaikoilla.

Leffassa: Apollo 11 on iso harppaus kuulentoelokuville

Kuulennoista kertovien elokuvien huippu on pitkään ollut 1990-luvun puolivälissä valmistunut Tom Hanksin tähdittämä Apollo 13 . Epäonnisesta lennosta kertova elokuva on edelleen varsin hyvin toteutettu ja kestää katsomista vielä lähes 25 vuotta valmistumisensa jälkeen.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.