Katolle maatuvat lehdet ja havunneulaset vauhdittavat sammalkasvustoja

Sammal imee vettä eikä päästä sitä valumaan alas. Vesi voi helposti kulkeutua tiilen sisään, jäätyä ja hajoittaa sen. Sammal imee vettä eikä päästä sitä valumaan alas. Vesi voi helposti kulkeutua tiilen sisään, jäätyä ja hajoittaa sen. Kuva: Jori Liimatainen

Huokoiset kattomateriaalit, kuten tiili, huopa ja mineriitti, keräävät herkästi sammalta. Uusia kattotiiliä suojaava pinnoite kuluu hiljalleen pois. Sen jälkeen ne ovat alttiita kasvustoille, jotka haurastuttavat katon pintaa. Oikein hoidettuna tiilikatto on pitkäikäinen ja voi kestää jopa 60–70 vuotta. Ilman huoltoa katon käyttöikä voi lyhentyä jopa puoleen.

Sammalen saa poistettua itse katolle suihkutettavalla puhdistusaineella, joka ehkäisee uusien kasvustojen syntyä. Käsittely lisää katon käyttöikää ja ehkäisee kalliita remontteja. Tärkeää on tarkistaa pari kertaa vuodessa, ettei katolle kerry maatuvia roskia. Ne vauhdittavat entisestään sammalen kasvua.

Talon vieressä kasvavat suuret puut vaikuttavat katon kuntoon kahdella tavoin. Katolle putoilevat havunneulaset ja lehdet muodostavat otollisen kasvualustan sammalille ja jäkälille, kun ne maatuvat. Puun varjossa katto ei myöskään kuivu yhtä nopeasti, vaan pysyy pidempään kosteana.

– Sammal ja jäkälä viihtyvät varjoisassa ja kosteassa. Siksi niitä kertyy usein varsinkin kattojen itä- ja pohjoispuolelle. Jos talon vieressä sattuu kasvamaan vielä varjostava puu, joka tiputtelee lehtiä tai neulasia katolle, on kasvuolosuhteet taattu vihertäville kasvustoille, toteaa Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä.

Katon kunto pitäisi tarkistaa pari kertaa vuodessa. Samalla puhdistetaan katolle ja sadevesikouruihin kertynyt irtoroska. Pientenkin roskien ympärille voi kasvaa ajan kuluessa iso sammalmätäs.

Ongelmia syntyy helposti, jos katolle tippuu paljon lehtiä tai neulasia liian lähellä taloa kasvavasta puusta. Silloin kannattaa harkita ylikasvaneen oksan sahaamista tai koko puun kaatamista, jotta katon kunto säilyy. Suurten puiden etäisyys talosta tulisi olla vähintään kuusi metriä.

Vanhasta ja sitkeästäkin sammalesta on mahdollista päästä eroon, ja omin avuin. Rautakaupoissa myydään kotikäyttöön tarkoitettuja puhdistusaineita, jotka poistavat olemassa olevat kasvustot juurineen. Ne antavat myös pitkäaikaista suojaa uusia kasvustoja vastaan.

– Sammalet on tärkeää poistaa katolta ennen talvea, koska ne sitovat kosteutta. Kun lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin, vesi laajenee ja supistuu. Tämä aiheuttaa pakkasrapautumista. Kattotiilin tulee pieniä halkeamia. Katon kunnolle sammal on aina tuhoisaa. Sen alta voi pahimmassa tapauksessa paljastua reikä katossa, Kärppä muistuttaa.

Erityisen huolellisesti kannattaa käsitellä saumakohdat, joissa kasvustoa yleensä lymyilee. Käsittelyn suojaava vaikutus voi ehkäistä uusien kasvustojen syntymistä jopa 3–4 vuoden ajan.

Mikrobikasvustoja tuhoavat puhdistusaineet sisältävät biosidejä. Siksi niiden levityksessä tulee käyttää suojalaseja, hengityssuojainta sekä suojakäsineitä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Nostotyö sulkee ajokaistan Linnankadulla ensi viikolla

Nostotyö sulkee Linnankatu 55:n kohdalla toisen ajokaistan liikenteeltä maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Tieliikenteessä kuoli 21 ihmistä heinäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 7/2019. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui heinäkuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 21 ja loukkaantui 513 ihmistä. Kuolleita oli 4 vähemmän ja loukkaantuneita 76 vähemmän kuin vuoden 2018 heinäkuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Manner-Suomen kuntien toimintakulut kasvoivat 4,4 prosenttia alkuvuonna

Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut olivat tammi-kesäkuussa 4,4 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ulkoiset toimintatuotot vähenivät 3,4 prosenttia. Verotuloja kunnat saivat 11,9 miljardia euroa ja valtionosuuksia 4,5 miljardia euroa. Kuntayhtymien ulkoiset toimintakulut kasvoivat 8,2 prosenttia ja toimintatuotot 7,2 prosenttia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kaarinan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 19. elokuuta antaman päätöksen mukaan Kaarinan kaupunki ei noudattanut hankintalakia tehdessään uutta väistötilarakennusta koskevan suorahankinnan lisätilausperusteeseen, tekniseen syyhyn ja kiireeseen vedoten.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.