Suomalaiset eivät digipaastoa lomallaan

64 prosenttia suomalaisista arvioi käyttävänsä kännykkäänsä lomallaan yhtä paljon tai enemmän kuin arkena. 64 prosenttia suomalaisista arvioi käyttävänsä kännykkäänsä lomallaan yhtä paljon tai enemmän kuin arkena. Kuva: Lennart Holmberg

Kulkeeko matkapuhelin mukana lomallasi yhtä tiiviisti kuin arkenakin? Et ole yksin, sillä suomalaiset eivät pidä digipaastoa lomallaan, vaan saattavat käyttää matkapuhelinta jopa enemmän lomalla kuin arkena. 64 prosenttia suomalaisista arvioi käyttävänsä kännykkäänsä lomallaan yhtä paljon tai enemmän kuin arkena. Tulos selviää matkapuhelinoperaattori Moin tutkimusyhtiö Kantarilla teettämästä kyselystä.

Valtaosa suomalaisista (74 prosenttia) pitää kännykän lomallaankin taskussa tai laukussa pääsääntöisesti koko ajan.

Vaikka kännykkä kulkee lomallakin suomalaisten mukana, lomalla puhutaan vähemmän puheluita ja lähetetään tekstiviestejä kuin arkena. Mobiilidatan käyttö pysyy kuitenkin ennallaan ja jopa kasvaa. 61 prosenttia joko pitää käytön ennallaan tai kasvattaa käyttöään.

– Puhelimessa puhuminen ja tekstiviestien lähettäminen vaikuttaa olevan suomalaisille työhön ja arkeen liittyvä juttu. Muu puhelimen käyttö, kuten kuvien ja videoiden ottaminen ja katselu ja karttapalveluiden käyttäminen kuuluvat kuitenkin myös lomaan, toteaa Moin toimitusjohtaja Petri Lahtinen.

Sen sijaan ulkomailla puhelinta käytetään edelleen varovasti, vaikka EU-alueen roaming-maksut poistuivatkin viime vuonna. 68 prosenttia kyselyyn vastanneista (ulkomaanmatkoja tekevistä) arveli käyttävänsä puhelinta vähemmän kuin arkena. 15 prosenttia heistä ei puhu ulkomailla puheluita lainkaan, 49 prosenttia puhuu vain vähän.

– Vaikuttaa siltä, että suomalaiset edelleenkin pelkäävät matkapuhelimen käyttöä ulkomailla. EU-alueella matkapuhelinta voi kuitenkin käyttää melko huoletta, sanoo Lahtinen.

Mihin sitten suomalaiset käyttävät kännykkäänsä lomalla, kun se mukana kulkee? Kyselytutkimuksen mukaan matkapuhelin vaikuttaa olevan erityisesti kamera. 89 prosenttia suomalaisista ottaa lomalla valokuvia ja videoita kännykällään. Iso osa (81 prosenttia) käyttää myös puhelimen karttapalveluita. Ulkomaanmatkoilla näitä käytetään vieläkin enemmän: 91 prosenttia ottaa kuvia ja videoita ja 91 prosenttia käyttää karttapalveluita.

Paljon puhutusta digipaastosta ei voida suomalaisten kohdalla ainakaan laajamittaisesti puhua. Sen sijaan pienimuotoisesta somepaastosta kyllä. 63 prosenttia suomalaisista seuraa lomalla sosiaalisen median kanaviaan. Sosiaalisen median käyttö vähenee loma-aikana osalla jonkin verran, esimerkiksi Facebookia seuraa arkisin vähintään kerran päivässä 82 prosenttia suomalaisista, lomalla vastaava luku on 70 prosenttia.

Toisaalta joka viides (19 prosenttia) sanoo päivittävänsä somekanaviaan aktiivisemmin lomalla kuin arkena. Snapchatin käyttäjiä ei loma kuitenkaan irrota puhelimen äärestä, päinvastoin. 25 prosenttia Snapchatin käyttäjistä on sen kautta tavoitettavissa käytännössä jatkuvasti, 87 prosenttia vähintään päivittäin.

Ne, joilla on lapsia, kertovat lastensa käyttävät lomilla puhelintaan erityisesti valokuvien ja videoiden ottamiseen, pelien pelaamiseen, eri viestipalvelujen (kuten Whatsapp) käyttämiseen ja suoratoistopalveluiden (kuten Netflix) katsomiseen.

Selvityksen teetti Moi ja sen toteutti Kantar TNS 14.–19. kesäkuuta. Kyselyyn vastasi 1 104 henkilöä (15–74-vuotiasta) ja se toteutettiin Kantar TNS:n viikkovastaajapaneelissa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.