Nostalginen Turku: Ristiriitoja ja talousvaikeuksia

Kaapo Granö vuonna 1909 Koton-Karaigissa lähtövalmiina kohti Tarujen Kultajärveä. Kuva kuuluu Suomen Kirjallisuuden Seuran J. G. Granön kokoelmaan. Kaapo Granö vuonna 1909 Koton-Karaigissa lähtövalmiina kohti Tarujen Kultajärveä. Kuva kuuluu Suomen Kirjallisuuden Seuran J. G. Granön kokoelmaan. Kuva: Ts-arkisto

J.G. Granö joutui uutena rehtorina keskelle Turun yliopiston kriisipesää

Johannes Gabriel Granö (1882–1956) on koko Turun yliopiston historian eräs kansainvälisesti tunnustetuimmista tutkijoista. J.G. Granö aloitti Turussa maantieteen professorina vuonna 1926. Arvostettu tiedemies toimi myös yliopiston rehtorina vuosina 1932–34. Granö palasi professoriksi Helsinkiin vuonna 1945, mutta hän jatkoi silti vielä Turun yliopiston kanslerina vuodet 1945–55.

Granö syntyi Lapualla, mutta hän muutti jo kolmen vuoden ikäisenä Länsi-Siperian Omskiin, jossa hänen isänsä toimi pappina. Granö hakeutui opiskelemaan Helsingin yliopistoon. Hän teki vuosina 1906–16 useita tutkimusmatkoja Mongoliaan ja Altai-vuorille.

Hän julkaisi Altai-matkakirjan kahdessa osassa vuosina 1919 ja 1921. Lahjakas nuori mies oli valinnut tutkijan uran ja hänestä leivottiin jo maantieteen professori vuonna 1919, mutta ei suinkaan Helsinkiin, vaan virolaiseen Tartoon. Hän halusi olla nostamassa myös Viron tutkimuksen tasoa. Granö olikin jääräpäinen patriootti, mutta samalla myös kansainvälinen ja kielitaitoinen kosmopoliitti. Vuonna 1923 hän palasi professoriksi Helsinkiin.

Granö oli nopea liikkeissään ja vuonna 1926 hän vastasi myöntävästi Turun yliopiston kutsuun. Suurin syy oli se, että hän uskoi pystyvänsä tekemään Turussa paremmin tiedettä. Uusi laitos ja sen käynnistäminen vei alkuun kaiken ajan, mutta hiljalleen uppoutui myös tieteen tekoon. Hän jatkoi Turussa jo Tartossa aloittamansa maantieteen teorian ja metodologian työstämistä. Hänen pääteoksensa Puhdas maantiede valmistui saksankielisenä vuonna 1929.

Hänen maantieteellisen tutkimuksensa lähtökohtana oli maisema. Hän valjasti näköhavaintojen lisäksi käyttöön myös kuulo- ja hajuaistin. Hänen oppinsa edustivat uutta eri tieteidenvälistä lähestymistapaa. Hän teki Turussa tiivistä yhteistyötä myös muiden tieteenalojen edustajien kanssa.

Turun yliopiston rehtoriksi Granö valittiin itsensä V.A. Koskenniemen tilalle, joka erosi kesken kauden. Hänet valittiin myös seuraavaksi kaudeksi virkaan vastahakoisuudestaan huolimatta, mutta hän erosi vakavaan sairauteensa vedoten syyskuussa 1934.

Hänen rehtorikauttaan varjostivat yliopiston sisäiset ristiriidat sekä talousvaikeudet. Vastuuntuntoinen Granö ei ollut syypää kumpaankaan ongelmaan. Ongelma kulminoitui kansleri E.N. Setälään, joka ajoi henkilökohtaisia intressejään yliopiston etujen kustannuksella ja koko laitoksen tulevaisuus oli vaakalaudalla.

Heikki Möttönen

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.