Ota kesän säilöntäniksit talteen

Karviaishilloa sanotaan köyhän miehen lakkahilloksi, ja jos sen keittää porkkanan kanssa, saa hilloon oranssin värin. Karviaishilloa sanotaan köyhän miehen lakkahilloksi, ja jos sen keittää porkkanan kanssa, saa hilloon oranssin värin. Kuva: Jori Liimatainen

Karviaishilloa tituleerataan köyhän miehen lakkahilloksi

Kesän ja loppukesän sato alkaa valmistua aivan näillä hetkillä.

– Ensimmäiset mustikathan rupeavat olemaan nyt kypsiä. Mansikat ovat jo suurimmaksi osaksi pakastettu tai hillottu. Itse pakastan mustikat pienen sokerimäärän kanssa. Mustikoista voi keittää myös hilloa tai survoa. Säilöntätapa riippuu siitä, miten mustikoita haluaa jatkossa käyttää, esimerkiksi soseutettu mustikka menee lettujen päälle ja pienempään tilaan pakkaseen, kertoo Liedon Marttojen puheenjohtaja Anne Jokioinen.

– Mustikkaa olen keittänyt mehuksikin. Se on melko mautonta, mutta siitä voi tehdä myös kiisseliä ja mustikkasoppaa. Viinimarjoista voi keittää kiisselin, ja kaataa sitten valmiiseen kiisseliin jäisiä mansikoita: näin vitamiinit säilyvät.

Jokioinen huomauttaa, että hyytelöön sopivat happamat marjat siksi, että siinä tarvitaan pektiiniä. Marjojen kannattaa olla mieluummin hiukan raakoja kuin aivan kypsiä. Esimerkiksi mustaviinimarja, pihlajanmarjat ja ruusuqvitteni sopivat erinomaisesti hyytelöaineksiksi.

Vadelmista voi keittää hilloa, pakastaa tai keittää mehuksi. Vadelmamehu on erinomaisen maukasta.

– Karvaisetkin kypsyvät. Karviaishilloa sanotaan muuten köyhän miehen lakkahilloksi, ja jos porkkanan kanssa keittää, saa hilloon kivan, oranssin värin.

Porkkanaa voi paloitella, ryöpätä ja sitten pakastaa keittojuurekseksi tai keittää suoraan soseeksi ja pakastaa. Siitä voi sitten tehdä sosekeittoa, oman kokoisia annoksia.

– Kenellä on kuivuri, voi kuivata mm. mustikoita, porkkanoita ja sieniä. Porkkanoista ja sienistä voi tehdä vaikkapa lastuja. Jos ei ole pakastinta, niin näin voi säilöä ihan tavallisessa kuivakaapissa.

– Nokkosta olen myös kuivannut. Lehtikaalia voi kuivata repimällä lehdistä suikaleita, niitä voi myös pakastaakin. Se menee niin pastaan tai lasagneen, keittoon ja smoothieen.

Tiettyjä lajikkeita uutta perunaa voi pikaisesti ryöpätä ja pakastaa. Sitten jouluna saa niistä uutta perunaa.

Ilman välineitäkin kuivaaminen onnistuu vaikkapa saunan lauteilla tai uunissa miedolla lämmöllä. Kuivaaminen ja pakastaminen ovat purkkisäilöntää nopeampia ratkaisuja.

– Lehtikaalisipsithän ovat nyt suosittuja. Kaikkien mieleen ne ei ole mutta mitä olen itse tehnyt, niin kauppansa ovat tehneet. Siitä lähtee vähän sellainen saunavihdan tuoksu. Sipseihin tulee vain öljyä ja suolaa. Ne ovat takuulla terveellisempiä kuin tavalliset sipsit, Jokioinen vinkkaa.

Minna Saarinen

Nostotyö sulkee ajokaistan Linnankadulla ensi viikolla

Nostotyö sulkee Linnankatu 55:n kohdalla toisen ajokaistan liikenteeltä maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Tieliikenteessä kuoli 21 ihmistä heinäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 7/2019. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui heinäkuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 21 ja loukkaantui 513 ihmistä. Kuolleita oli 4 vähemmän ja loukkaantuneita 76 vähemmän kuin vuoden 2018 heinäkuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Manner-Suomen kuntien toimintakulut kasvoivat 4,4 prosenttia alkuvuonna

Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut olivat tammi-kesäkuussa 4,4 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ulkoiset toimintatuotot vähenivät 3,4 prosenttia. Verotuloja kunnat saivat 11,9 miljardia euroa ja valtionosuuksia 4,5 miljardia euroa. Kuntayhtymien ulkoiset toimintakulut kasvoivat 8,2 prosenttia ja toimintatuotot 7,2 prosenttia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kaarinan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 19. elokuuta antaman päätöksen mukaan Kaarinan kaupunki ei noudattanut hankintalakia tehdessään uutta väistötilarakennusta koskevan suorahankinnan lisätilausperusteeseen, tekniseen syyhyn ja kiireeseen vedoten.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.