Muusikon loikka näyttelijäksi

Tero-Petri Suovasella on takanaan opettavainen kuusiviikkoinen ja oppiminen jatkuu, kun Pansion perhosten esitykset alkavat. Tero-Petri Suovasella on takanaan opettavainen kuusiviikkoinen ja oppiminen jatkuu, kun Pansion perhosten esitykset alkavat. Kuva: Tomi Palsa

Tero-Petri Suovasen Eino haaveilee iskelmätähteydestä uutuusnäytelmässä

Muusikkona paremmin tunnetulla Tero-Petri Suovasella on takanaan jännittävät kuusi viikkoa. Laulaja-lauluntekijä tekee uuden aluevaltauksen, kun hän näyttelee Einoa 17. heinäkuuta ensi-iltansa saavassa Pansion perhoset -näytelmässä.

– En ole koskaan tällä tavalla oikeasti näytellyt. Olen tehnyt musiikkeja Tehdas-teatterille ja ylioppilasteatterille ja joskus ollut lavallakin, mutta tällä kertaa näytteleminen ei lähde siitä, miltä joku hahmo näyttää, Einoa Pansion perhosissa näyttelevä Suovanen kertoo.

Pansion perhoset on Eeva Siivosen käsikirjoittama ja Pasi Lappalaisen ohjaama näytelmä, joka sijoittuu Helsingin olympiavuoteen 1952. Turussa telakalla rakennetaan viimeisiä sotakorvauslaivoja, työväentalo on valmistunut ja sodan arvet ovat vielä tuoreita, mutta ilmassa on myös haaveita paremmasta huomisesta.

– Näytelmässä fiktio limittyy todellisiin tapahtumiin. Käsikirjoitukseen kerättiin pansiolaisia legendoja, Lappalainen kertoo.

Historia on vahvasti läsnä Pansion perhosissa. Paikallishistorian lisäksi vuosi 1952 tarjoaa kiinnostavat kehykset näytelmälle.

Kun Suomea 1950-luvulla jälleenrakennettiin, myös viihde palasi vähitellen suomalaisten arkeen. Pelkästään olympiavuonna Armi Kuuselasta tuli Miss Universum, Coca Cola tuli Suomeen ja niin edelleen

– Näytelmä ei ole epookki vaan siinä on myös viittauksia nykyaikaan. Näytelmän käsikirjoituksesta välittyy solidaarisuus ja suopeus, jotka olivat ilmeisesti hyvin vahvasti läsnä siinä ajassa. Yksi näytelmän teema on omaisuuden pakkaaminen ja kotoa lähteminen, joka on tietysti ajankohtainen teema, mutta myös yleismaailmallinen teema, Suovanen tuumii.

Pansion perhosissa Suovanen ei kuitenkaan joudu täysin vieraalle maaperälle. Hänen roolihahmonsa Eino haaveilee iskelmämuusikon arjesta. Vaikka Einon roolissa on tuttujakin elementtejä, on Suovanen saanut ammentaa reilusti oppia näyttelemisestä.

– Ajatukseni näyttelemisestä on muuttunut kokonaan, kun on saanut katsoa kuusi viikkoa ammattitaitoisten ihmisten tekemistä.

– Vaikein ja antoisin pala harjoituksia on ollut varmaan se, ettei vaan esitä vaan oppii olemaan lavalla hahmona. Kuuden viikon aikana olen suoristanut ryhtini lavalla olemista varten, Suovanen kuvailee.

Sitä Suovanen ei vielä osaa sanoa, miten kokemukset näyttelemisestä lopulta näkyvät Suovasen tavassa esiintyä muusikkona.

– Se mitä tästä jää käteen, selviää varmaan lopullisesti vasta sitten, kun viimeinen kumarrus on tehty, hän toteaa.

Pansion perhoset sai ensi-iltansa 17. heinäkuuta Pansion karjalaisten talolla. Näytelmää esitetään heinä-elokuussa Pansion karjalaisten talon lisäksi Rantakertussa ja elokuussa Brinkkalan pihalla. Tarkat esitystiedot www.pansionperhoset.fi.

Ilkka Lappi

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.