Maidontuotantoa eläimen ehdoilla

Saloniemen Juustolan emäntä Riitta Saloniemi kertoo, että heidän tilansa tuotanto perustuu lisäaineettomaan ja homogenoimattomaan raakamaitoon, josta jatkojalostetaan muun muassa juustoja. Saloniemen Juustolan emäntä Riitta Saloniemi kertoo, että heidän tilansa tuotanto perustuu lisäaineettomaan ja homogenoimattomaan raakamaitoon, josta jatkojalostetaan muun muassa juustoja. Kuva: Kurt Hedborg

Saloniemen Juustola tuottaa lisäaineettomia maitotuotteita

Laitilasta viisitoista kilometriä pohjoiseen Salorannantiellä Varsinais-Suomen korvessa sijaitsee luomujuustotila, jonka laitumilla vaeltaa vapaasti vuohia ja lehmiä. Saloniemen Juustola sijaitsee luonnonkauniilla alueella Otajärven rannalla.

Juustolan emäntä Riitta Saloniemi kertoo, että heidän tilansa valmistaa Suomen vuohista ja naudoista raakamaitoa, joka pakataan sellaisenaan, myös tuorejuusto valmistetaan raakamaidosta. Tila valmistaa oman tilan maidosta jogurttia, rahkaa, goudaa, salaattijuustoa ja toffeeta. He tuottavat myös lihaa ja lihasta tehtyjä jatkojalosteita kuten metvurstia.

Saloniemi muistuttaa, että heidän maidontuotantonsa poikkeaa monista muista maitotilallisista siinä, että he eivät pastöroi vaan juustoihin käytetty maito termisoidaan, mutta ei homogenoida.

– Olemme varmasti Suomen lähes ainoa, joka pakkaa maidon raakana. Olemme tottuneet Suomessa siihen, että kaikki kuumennetaan. Juustomme ovat kaikki täysin lisäaineettomia. Se on nykypäivänä harvinaisuus. Maito pakataan täysrasvaisessa muodossa ja tämän lisäksi juustomme on täysrasvaista. Jogurtin teossakaan en käytä saostamisaineita.

Saloniemi kokee, että luomuravinnon suosio on todella merkittävää puheissa, mutta käytännön tasolla mennään usein siitä mistä aita on matalin eli ostetaan lopulta lisäaineellista, koska se on halvempaa.

– Usein ihmiset saattavat herätä pohtimaan ravinnon merkitystä vasta siinä vaiheessa kun alkavat sairastua, esimerkiksi allergioiden puhjetessa. Siinä vaiheessa moni tulee meille.

Valtio teettää myös Saloniemen Juustolan Suomen naudoista, lampaista ja vuohista spermaa ja munasoluja jäädytettäviksi Pohjoismaiseen Nordgrenin kotieläingeenipankkiin, varmistaen näin uhanalaisten lajien geeniperimän säilymisen.

Ilmastonmuutoksen torjumisen ja oman tilansa hiilijalanjäljen pienentämisen on Saloniemen Juustola ottanut huomioon jätteiden yleisessä kierrätyksessä, eläinten vastuullisessa kasvatuksessa, kompostoimalla näiden lantaa, käyttämällä Otajärven rannoilta kaatuneita puita hyötykäyttöön lämmönlähteenä omassa lämpölaitoksessa ja tietenkin laiduntamalla Otajärven rantoja rehevöitymisen ehkäisemiseksi, päästäen nautansa syömään järven kaisloja.

– Jos kaislikon annettaisiin maatua järven rantamilla itsekseen, niin se rehevöittäisi paljon enemmän, kuin se, että lehmälaumani syö sen ja pitää rannan avonaisena.

Tulevaisuudestaan Saloniemi toivoo että he saisivat elantonsa tilastaan ja, että voisivat työllistää muutaman henkilön.

– Tärkeää on myös, että luomutuotanto säilyisi. Toiminnan jatkuminen meidän jälkeemme on se kaikkein tärkein toivo, missä muodossa on vielä epäselvää. Näen suuria mahdollisuuksia luomutuotannon kanssa.

Saloniemi ei näe, että heidän tilansa laajentaisi toimintaansa. Uuden kuttulan kohdalla Saloniemen pariskunta halusi pistää pisteen laajentamiselle.

– Halusimme kuttulan avulla vain saada eläimillemme ja itsellemme paremmat tilat. Tarkoitus on kuitenkin tehdä tätä työtä vielä ainakin parikymmentä vuotta ja on mukava tehdä töitä kun eläimillä on hyvät oltavat, päättää Saloniemi.

Kurt Hedborg

Nostotyö sulkee ajokaistan Linnankadulla ensi viikolla

Nostotyö sulkee Linnankatu 55:n kohdalla toisen ajokaistan liikenteeltä maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Tieliikenteessä kuoli 21 ihmistä heinäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 7/2019. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui heinäkuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 21 ja loukkaantui 513 ihmistä. Kuolleita oli 4 vähemmän ja loukkaantuneita 76 vähemmän kuin vuoden 2018 heinäkuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Manner-Suomen kuntien toimintakulut kasvoivat 4,4 prosenttia alkuvuonna

Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut olivat tammi-kesäkuussa 4,4 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ulkoiset toimintatuotot vähenivät 3,4 prosenttia. Verotuloja kunnat saivat 11,9 miljardia euroa ja valtionosuuksia 4,5 miljardia euroa. Kuntayhtymien ulkoiset toimintakulut kasvoivat 8,2 prosenttia ja toimintatuotot 7,2 prosenttia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kaarinan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 19. elokuuta antaman päätöksen mukaan Kaarinan kaupunki ei noudattanut hankintalakia tehdessään uutta väistötilarakennusta koskevan suorahankinnan lisätilausperusteeseen, tekniseen syyhyn ja kiireeseen vedoten.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.