Luonnontilaisen metsän siimeksessä

Turun yliopiston biologi Saija Porramo kertoo, että Katariinanlaakson alueen tammet ovat vanhimmillaan satoja vuosia vanhoja. Turun yliopiston biologi Saija Porramo kertoo, että Katariinanlaakson alueen tammet ovat vanhimmillaan satoja vuosia vanhoja. Kuva: Kurt Hedborg

Uhanalaiset lajit ja vieraslajit käyvät kamppailua elintilasta Katariinanlaakson suojelualueella

Vanhat kookkaat puut nojailevat puolittainen kaatuneina tai jo romahtaneina metsän siimeksessä. Tikkakin ilmestyy läheisen puun oksalle. Metsässä ilma tuntuu erityisen virkistävältä. Tämä on paikka, johon hakeutuu mielellään ihmettelemään.

Ohjattua metsäretkeilyä on mahdollista toteuttaa Turun seudulla, jos vain tietää kenen puoleen kääntyä. Ikimetsän ystävät ry. on taho joka tutustuttaa luonnon monimuotoisuuden arvoihin ja maailmaan. Biologi Saija Porramo kertoo, että voidaan esitellä tietty kohde retkeläisille tai että etsitään ryhmän kanssa jotain määrättyä lajia, kohderyhmän tavoitteista käsin.

Porramon mielestä hyvä metsä on monimuotoinen ja siellä on paljon ekolokeroita eli elinympäristöjä eri lajeille.

– Katariinanlaakso on todella monimuotoinen ja täällä on esimerkiksi monia puulajeja. Tämä kyseinen alue on rauhoitettu ja ainoa mitä täällä karsitaan, ovat vaaralliset puut. Hyvässä metsässä on kasvupaikkaympäristöön liittyen paljon lajeja. Aikuisten ja lapsienkin kohdalla käydään lävitse metsäekologiaa ja paikallista lajistoa yleisellä tasolla. En itse suinkaan tiedä kaikkia lajeja joka kohteessa Varsinais-Suomessa.

– On tärkeätä, että ihmiset kokevat uskallusta lähteä metsään ja löytävät sieltä metsästä myös pois. Kerrotaan, että mitä metsässä on ja miksi siellä on tiettyjä asioita, esimerkiksi lahopuun merkitys. Jatkuva ihmisen suora ja epäsuora vaikutus metsiemme ekosysteemiin ei voi olla näkymättä. Monia lajeja uhkaa sukupuutto. Uhanalaisia sammallajeja Katariinanlaaksossa ovat lahokaviosammal ja katkokynsisammal.

Isompiakin uhkia on. Porramon mukaan vieraslajit muodostavat paikoin ison uhan paikalliselle kasvustolle.

– Vieraslajit tekevät paikoin laajojakin kasvustoja. Vieraslajit syrjäyttävät alkuperäisiä kasvustoja. Nämä myös yksipuolistavat luonnon ekosysteemiä. Turun saaristossa esimerkiksi kurtturuusu saattaa valloittaa pienet saaret ja luodot aivan täysin. Ne ovat todella hyviä leviämään ja sama koskee jättipalsamia.

– Minkki on useimpien tuntema eläinvieraslaji, mikä vaikuttaa vesilintujen pesintöihin. Valkohäntäpeura on myös vieraslaji meillä Suomessa ja paikoitellen aikamoinen puutarhureiden riesa.

Porramon mielestä Katariinanlaakso on koskemattomuutensa vuoksi hyvä ohjatulle metsäretkeilylle. Hän nostaa esiin erityisesti alueen poikkeavuuden vuoksi kaupungin puistometsät ja talousmetsät.

– Luonnontilaiset metsät toimivat ovat esimerkkinä siitä, millaiselta metsä näyttää kun sitä ei jatkuvasti muokkaa.. Täällä on vanhoja puita ja eri puulajeja. Talousmetsässä luonnollisesti metsän omistaja vaikuttaa siihen, mitä metsässään antaa kasvaa ja metsää muokataan aina sitä mukaa kun se kasvaa.

– Retkillä lisätään tällä tavoin luontotietämystä ja se on lapsille myös ihan puhdasta seikkailua.

Porramo korostaa kuinka tärkeä paikka luonnontilainen metsä on kaupunkilaiselle.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä millainen on luonnontilainen metsä. Tämä on myös erittäin tärkeä virkistäytymiskohde.

Kurt Hedborg

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.