Maaseudun onnellinen mies

Petri Oksanen käy usein Turussa tervehtimässä kavereitaan. Petri Oksanen käy usein Turussa tervehtimässä kavereitaan. Kuva: Elli Kummala

Metsuriyrittäjä Petri Oksanen asuu Oripäässä, eikä hänellä ole kiire sieltä pois

Moni maalla asuva nuori haluaa muuttaa kaupunkiin heti täysi-ikäisyyden koittaessa. Petri Oksasella, 22, ei sellaista haavetta ole koskaan ollut. Hän viihtyy mainiosti kotikunnassaan Oripäässä, jossa hän on asunut koko ikänsä. Oksanen ei ole kohdannut paljonkaan ihmettelyjä siitä, miksi hän haluaa asua maalla.

Päinvastoin, pari Oksasen Turussa asuvaa kaveria on jopa sanonut, että hekin haluaisivat muuttaa maaseudulle. Nuorempana ihmettelyä kuuli enemmän, kun monet ikätoverit esimerkiksi koulussa haaveilivat kaupunkiin muutosta.

– Kyllä sen nuorena ymmärtää. En minäkään halua Oripäähän koko loppuiäkseni jäädä, Oksanen sanoo.

Oripää on Oksaselle juuri tällä hetkellä paras paikka asua. Siellä hänen perheensä ja kaverinsa ovat lähettyvillä, ja asuminen on halpaa. Oksanen muutti vuodenvaihteessa vanhempiensa luota omaan asuntoon Oripään sisällä. Vuokra on puolet halvempi kuin Turussa, joten rahaa jää muuhunkin.

Kotipaikkakunnalta löytyvät Oksasen mukaan kaikki tarvittavat palvelut ja jos hän tarvitsee jotain isompaa, sen voi hankkia Turusta. Oripäästä on Turkuun alle tunnin matka, eikä Tampereellekaan kauan kestä ajaa. Kenties isoin asia, joka Oksasen pitää maalla, on työ. Hän työskentelee metsuriyrittäjänä ja työ painottuu maaseudun suuriin metsiin. Toimialueena on kuitenkin koko Varsinais-Suomi, joten Oksanen voi ajaa kauaskin töiden perässä. Myös Turussa riittää pieniä pihapuuhommia.

Voi kuulostaa yllättävältä, että Oksasella on helsinkiläinen tyttöystävä. Miten stadin tyttö ja maaseudun kasvatti oikein ovat päätyneet yhteen? No, se on tapahtumarikas tarina. Pari tapasi lavatansseissa, joissa he käyvät yhä aktiivisesti. Oripäästä on lyhyt matka monelle lavalle, eikä Helsinkikään kaukana ole.

Kaupunkilainen tyttöystävä on muuttanut Oksasen elämää jonkin verran. Hänen ruokavalionsa on muuttunut monimuotoisemmaksi ja hedelmiä ja kasviksia on tullut mukaan enemmän kuin ennen.

– Vastaan on tullut myös uusia tuttavuuksia, kuten avokado.

Vierailut Helsingissä ovat avartaneet oripääläisen maailmaa ja asenteet joihinkin asioihin ovat muuttuneet. Pidemmäksi aikaa Oksanen ei ole silti halunnut pääkaupunkiin jäädä: se on hänen mukaansa samanlainen ”kivikasa” kuin Turkukin.

Maaseudussa Oksasta viehättää eniten yhteishenki.

– Täällä morjestetaan aina, kun joku tulee autolla tai pyörällä vastaan, hän kertoo.

Kaikki tuntevat toisensa ja esimerkiksi kaupassa palvelu on lämpimämpää kuin kaupungissa. Yhteisön sisällä voi joskus liikkua juttujakin ja tarina muuttuu usein matkan varrella, mutta se kuuluu maaseudun henkeen. Tuttuudesta on myös hyötyä: joistain palveluista voi saada jopa alennuksia sen vuoksi. Toinen asia, johon Oksanen on tyytyväinen, on maaseudun rauhallisuus. Siellä ei ole turhauttavia liikenneruuhkia ja ympärillä avautuvat kauniit maisemat.

– Olen todella tyytyväinen valintaani: ei ole tarvinnut kertaakaan miettiä, miksi jäin Oripäähän, Oksanen hymyilee.

Elli Kummala

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.