Mehiläisistä tuli ammatti vahingossa

Claude Flener hoitaa mehiläisiä hellävaraisin ottein. Claude Flener hoitaa mehiläisiä hellävaraisin ottein. Kuva: Päivi Luoma

Claude Flener tuottaa hunajaa luonnonmukaisesti

Luonnon Kullan mehiläistarhaaja Claude Flener valmistaa artesaanihunajaa Liedossa. Hän kertoo pitävänsä tärkeänä mehiläisten luonnonmukaista hoitoa. Mehiläistarhaajaksi Flener päätyi käyttäessään lietolaisen kotitalonsa isoa puutarhaa hyväksi.

– Alussa minulla oli kaksi yhdyskuntaa, ja sitten aloin todella innostua mehiläisten hoidosta. Nyt minulla on jo noin 40 mehiläisyhdyskuntaa, ja tarkoitus on laajentaa jatkossa. En olisi heti alkuun uskonut, että innostuisin tästä niin paljon, kertoo Luxemburgista kotoisin oleva, nyt 19 vuotta Suomessa asunut Flener.

Flener on koulutukseltaan maantieteen tohtori, ja hänelle myös ympäristö on tärkeää. Siksi myös mehiläiset ovat lentäneet hänen elämäänsä.

– Minua kiinnostaa todella paljon ympäristö ja ruoan laatu. Ympäristön kannalta pölyttäjät ovat todella tärkeitä, koska pölyttäjiä tarvitaan. Mehiläistuotanto ei ole pelkkää hunajantuotantoa, vaan se on myös ympäristöteko.

Kausi toukokuusta elokuulle on mehiläistarhurille kiireisintä aikaa.

– Kesäkuussa mehiläishoitajan tulee estää mehiläisten parveilu, ja saada pysymään mehiläiset kotipesissään. Parveilun aikana mehiläiset muuttaisivat muuten lisääntymään muualle. Elokuussa kerään hunajan, koska silloin se on valmista. Hunajan tulee olla riittävän kuivaa, että se säilyy hyvin purkitettuna. Me purkitamme kaiken lasipurkkeihin ja muovia emme käytä. Hunajamme on puhdas luonnon tuote, eikä siihen lisätä mitään. Otan hunajasta laboratorionäytteet, jotta tiedän sen olevan puhdasta.

Flener kertoo käsittelevänsä mehiläisiä hellävaraisesti.

– Emme puhalla mehiläisiä pois puhaltimilla ja varomme, että mehiläiset eivät murskaannu hunajaa kerätessä.

Mehiläisyhdyskuntien pesät on rakennettu puusta Luonnon Kullassa.

– Pesät sijoitetaan metsiin ja luomupeltojen läheisyyteen maanomistajien luvilla. Puiset pesät vastaavat mahdollisimman pitkälle mehiläisten luonnollista kotia, mutta mahdollistavat mehiläisten tarhaamisen. Annan mehiläisten valmistaa joka vuosi uudet vahakennot niille luonnolliseen tapaan, ja näin myös hunajan laatu paranee, vaikka sitä tulee vähemmän.

Talvi on taas hiljaisinta aikaa, koska mehiläiset talvehtivat pesissään.

– Kesäsesongin aikana syntyy useampi sukupolvi mehiläisiä sukupolvea. Loppukesästä syntyvät ne mehiläiset, jotka talvehtivat. Mehiläiset talvehtivat hunajalla ja sokeriliuoksella. Talven aikana ne ovat pesissä itsekseen, ja vain joskus marraskuussa käyn tekemässä niille punkkitorjunnan. Varroa-punkki on maatalouden torjunta-aineiden lisäksi suurin uhka mehiläisille.

Flener on saanut myös edellisvuodesta valtion myöntämää tukea mehiläistarhaajille. Kansallista tukea maksetaan 19 euroa talvehtinutta ja jakautumatonta mehiläisyhteiskuntaa kohti vuodelta 2019, kaksi euroa enemmän pesää kohden kuin vuodelta 2018. Yhteensä tukea maksetaan 0,6 miljoonaa euroa noin 400 mehiläistarhaajalle.

Marianne Rovio

Nostotyö sulkee ajokaistan Linnankadulla ensi viikolla

Nostotyö sulkee Linnankatu 55:n kohdalla toisen ajokaistan liikenteeltä maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Tieliikenteessä kuoli 21 ihmistä heinäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 7/2019. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui heinäkuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 21 ja loukkaantui 513 ihmistä. Kuolleita oli 4 vähemmän ja loukkaantuneita 76 vähemmän kuin vuoden 2018 heinäkuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Manner-Suomen kuntien toimintakulut kasvoivat 4,4 prosenttia alkuvuonna

Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut olivat tammi-kesäkuussa 4,4 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ulkoiset toimintatuotot vähenivät 3,4 prosenttia. Verotuloja kunnat saivat 11,9 miljardia euroa ja valtionosuuksia 4,5 miljardia euroa. Kuntayhtymien ulkoiset toimintakulut kasvoivat 8,2 prosenttia ja toimintatuotot 7,2 prosenttia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kaarinan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 19. elokuuta antaman päätöksen mukaan Kaarinan kaupunki ei noudattanut hankintalakia tehdessään uutta väistötilarakennusta koskevan suorahankinnan lisätilausperusteeseen, tekniseen syyhyn ja kiireeseen vedoten.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.