Homepilkut eivät tarkoita roskistuomiota

Homepilkuista ei pääse eroon maalaamalla päälle. Homepilkuista ei pääse eroon maalaamalla päälle. Kuva: Riitta Salmi

Mitä suomalaiset tekevät, kun kodin ulkopinnoille ilmestyy home- ja leväkasvustoja. Joka kymmenes uskoo virheellisesti, että homepilkuista pääsee eroon maalaamalla päälle.

Toimenpide ei poista kasvustoja, vaan ne puskevat uuden maalipinnan läpi tuota pikaa. Jos kalusteiden kangaspehmusteiden, markiisien tai terassikalusteiden pintaan ilmestyy homepilkkuja, ne heitetään herkästi menemään. Roskisten täyttämisen sijaan pinnat ja kankaat voi puhdistaa ja näin saada niille lisää käyttöaikaa.

Kun kodin ulkopinnoille ilmestyy home- tai leväkasvustoja, moni mies tarttuu painepesuriin. Kovaa kyytiä saavat erityisesti pihalaatat, terassit ja aidat. Talon julkisivun kohdalla painepesusta intoilevat alkavat empiä. Oppi on mennyt perille, ja puolet tietää valita puhdistukseen hellemmän huoltopesun, joka ei kuluta pintaa.

Sokevan teettämässä kyselyssä kartoitettiin suomalaisten asenteita kodin huolto- ja remonttihommia kohtaan. Kyselyyn vastasi tuhat 18–75-vuotiasta suomalaista, joista puolet on naisia ja puolet miehiä. Vastauksista selviää, että huoltotyöt ja pikku remontit hoidetaan pääosin itse, tulotasosta riippumatta.

Tavanomainen riesa kodin ulkotiloissa ovat pinnoille kertyvät homepilkut ja vihertävät leväkasvustot. Niitä ilmestyy varsinkin kostean kesän ja leudon talven jälkeen esimerkiksi ikkunanpieliin, terasseille ja aitoihin. Sammal on katoille herkästi ilmestyvä ei-kutsuttu vieras.

Likaantuneet pinnat voivat aiheuttaa asukkaille häpeän tunnetta. Mietitään, että mitä naapuritkin ajattelevat. Vastaajista 70 prosenttia kertoo kiinnittävänsä itse huomiota siihen, jos naapuruston seinissä tai aidassa kukkivat home- ja leväkasvustot. Yhtä moni kokee ne häiritseviksi. Tätä mieltä ovat varsinkin naiset, yli 65-vuotiaat ja rivi- tai paritaloissa asuvat.

– Ratkaisuna moni kaivaa esiin painepesurin, vaikka se on ihan väärä valinta. Kova paine voi rikkoa puun pintaa ja saada sen tikkuuntumaan. Yleisimmät kattomateriaalit ovat rakenteeltaan huokoisia. Paineen voimasta pinta saattaa huokoistua lisää tai säröillä. Rikottuun pintaan mikrobikasvusto ilmestyy entistä terhakkaammin, varoittaa Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä.

Kyselyssä tiedusteltiin, mitä tekisit, jos kodin erilaisille ulkopinnoille alkaa kertyä hometta, levää tai sammalta. Sormi menee suuhun monella. Kohteesta riippuen 12–21 prosenttia vastasi, että ei tiedä mitä tehdä.

Herkimmin roskiin lentäisivät terassikalusteiden kangaspehmusteet. Lähes puolet ei yrittäisi puhdistaa niitä, vaan vaihtaisi ne uusiin. Likaantuneet markiisit ovat toisena hävityslistalla. Joka viides ei jaksaisi yrittää puhdistaa niitä, vaan laittaisi ne vaihtoon. Varsinkin naiset hankkisivat mieluummin uutta tilalle.

– Pihatekstiilit ovat säiden armoilla pitkin kesää. Jos homepilkkuja alkaa tulla, älä lannistu. Niiden puhdistukseen on olemassa omia ulkotekstiilien pesuaineita. Mieluiten tekstiilit kannattaa suojata jo ennakkoon spray-muotoisella suoja-aineella, joka ehkäisee kasvustojen syntymistä. Apu löytyy ihan normi rautakaupan hyllyltä, Kärppä toteaa.

Suurin osa yrittäisi puhdistaa terassikalusteet, puiset terassilaatat tai -laudat. Silti joka kymmenes uskoo, että home- ja leväkasvustot tarkoittavat, että ne pitää vaihtaa uusiin. Terassikalusteiden kohdalla saman johtopäätöksen vetää 13 prosenttia vastaajista.

– Puisia terassi- ja parvekekalusteita on jo totuttu puhdistamaan. Ne pitää kuitenkin aina pestä ennen öljyämistä tai muuta pintakäsittelyä. Siksi 44 prosenttia vastaajista tietää jo, että niihin on saatavana omat huoltopesuaineensa. Varsinkin 35–54-vuotiaat ja rivitaloasujat ovat tässä valveutuneita, Kärppä mainitsee.

Pesutapoina vaihtoehdoiksi annettiin kyselyssä joko huoltopesuaineen käyttö tai painepesuri. Monessa kohteessa ne saivat lähes tasaväkisen kannatuksen. Painepesuri sai toistuvasti suurempaa kannatusta miehiltä kuin naisilta, jotka olivat avoimempia huoltopesuaineiden käytölle. Erityisesti yli 65-vuotiaat ja alle 25-vuotiaat miehet ovat eniten innoissaan painepesurin käytöstä. Varsinkin, jos kyseessä on omakotitalon asukas.

– Todennäköisimmin painepesurilla aletaan puhdistaa betonisia pihalaattoja. Niitä suihkuttaisi puhtaaksi 61 prosenttia vastaajista. Terassin ja aidan kohdalla äänet menevät tasan huoltopesuaineen kanssa. Sen sijaan erilaisten julkisivujen kanssa osataan jo aiheellisesti varoa. Vain joka viides uskaltaisi käyttää painepesua niiden puhdistukseen. Puolet vastaajista turvautuisi julkisivuille tarkoitettuun huoltopesuaineeseen, Kärppä sanoo.

Katon kohdalla joka kolmas olisi valmis kiipeämään painepesurin kanssa katolle. Kova paine irrottaa kyllä kasvustot katon pinnalta, mutta se ei tepsi kattomateriaalin sisään kasvaneisiin itiöihin. Siksi sammal palaa nopeasti uudelleen. Kasvustoon imeytyvä puhdistusaine tuhoaa kasvustot juuriaan myöten. Siksi se antaa pidempiaikaista suojaa uusilta kasvustoilta.

– Vihoviimeinen vaihtoehto levä- ja homekasvustojen peittämiseen on maalata niiden päälle. Huolestuttavaa on, että erilaisten julkisivujen kohdalla joka kymmenes ratkaisisi tilanteen tarttumalla pensseliin. Jos likaantunutta pintaa maalaa ilman puhdistusta, kasvustot puskevat maalipinnan läpi kahta kovemmalla voimalla. Siksi pinnat täytyy aina puhdistaa ennen maalauksen aloittamista, Kärppä muistuttaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Nostotyö sulkee ajokaistan Linnankadulla ensi viikolla

Nostotyö sulkee Linnankatu 55:n kohdalla toisen ajokaistan liikenteeltä maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Tieliikenteessä kuoli 21 ihmistä heinäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 7/2019. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui heinäkuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 21 ja loukkaantui 513 ihmistä. Kuolleita oli 4 vähemmän ja loukkaantuneita 76 vähemmän kuin vuoden 2018 heinäkuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Manner-Suomen kuntien toimintakulut kasvoivat 4,4 prosenttia alkuvuonna

Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut olivat tammi-kesäkuussa 4,4 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ulkoiset toimintatuotot vähenivät 3,4 prosenttia. Verotuloja kunnat saivat 11,9 miljardia euroa ja valtionosuuksia 4,5 miljardia euroa. Kuntayhtymien ulkoiset toimintakulut kasvoivat 8,2 prosenttia ja toimintatuotot 7,2 prosenttia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kaarinan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 19. elokuuta antaman päätöksen mukaan Kaarinan kaupunki ei noudattanut hankintalakia tehdessään uutta väistötilarakennusta koskevan suorahankinnan lisätilausperusteeseen, tekniseen syyhyn ja kiireeseen vedoten.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.