Miten mahtua pieniin asuintiloihin?

Sisustussuunnittelija Mari Anttonen neuvoo miettimään pieniin tiloihin yhdistelmäkoneiden hankintaa, kuten esimerkiksi laitetta, jossa mikro ja uuni ovat samassa. Sisustussuunnittelija Mari Anttonen neuvoo miettimään pieniin tiloihin yhdistelmäkoneiden hankintaa, kuten esimerkiksi laitetta, jossa mikro ja uuni ovat samassa. Kuva: Mari Anttosen arkisto

Suosi vaaleita sävyjä, yhdistelmähuonekaluja ja hyödynnä huonekorkeutta säilytysratkaisuissa

Pienten asuintilojen neliöt kannattaa hyödyntää järkevästi. Pyri ensin eroon turhasta tavarasta, suunnittele sitten toimivia säilytysratkaisuja. Kun kaapistot ovat kunnossa, löytyy tavaroille oma paikkansa ja tila pysyy on jatkossakin siistinä.

Avaruutta asuintiloihin saadaan suurten peilien, hyvän valaistuksen ja keveiden kalusteiden avulla. Lasipöytä olohuoneessa luo keveämmän ilmeen kuin massiivinen, puinen pöytä.

Huonekorkeutta kannattaa hyödyntää, kun säilytystilaa on vähän. Lattiasta kattoon ulottuvat kaapistot ovat yksi keino.

Mikäli pienessä keittiössä on suunnitteilla remontti, kannattaa miettiä yhdistelmäkoneiden hankintaa, kuten laitetta, jossa mikro ja uuni ovat samassa.

– Vaikka tilat olisivat pienet, en suosittele vain pienten kalusteiden hankkimista, ettei kokonaisuudesta tulisi nukkekotimaista. Suosi pinottavia, kevyitä huonekaluja, jotta tuoleja pystyy siirtämään esimerkiksi avattavan vuodesohvan tieltä. Kalusteiden sijoittelussa en suosittele pienistä tiloista huolimatta sijoittamaan kaikkia seinien viereen. Mikäli mahdollista, kannattaa tuoda huonekaluja rohkeasti ulos seiniltä: saat näin avarampaa vaikutelmaa, sisustussuunnittelija Mari Anttonen suunnittelutoimisto M-Interiorista kertoo.

Anttonen huomauttaa, että vuodesohvat ja nykyään jo enemmän yleistyneet, seinälle nostettavat sängyt ovat hyviä vaihtoehtoja, jos taloudessa on useampia henkilöitä. Ne toimivat myös kätevinä vierasvuoteina.

Vuodesohva vaatii kuitenkin edessä tilaa avautumiseen eli sen edustalla kannattaa suosia keveitä kalusteita, jotka saa helposti siirrettyä pois tieltä. Vuodesohvissa on tänä päivänä erittäin laadukkaita ja käteviä vaihtoehtoja. Sohvan verhoilukankaan kulutuskestävyys kannattaa huomioida.

– Pintamateriaaleissa suosittelen pidättäytymään vaaleassa, mutta niin, ettei tilasta tule tylsää. Kaikkien seinien ei tarvitse missään nimessä olla valkoiset. Vaaleiden sävyjen yhdistäminen tuo mielenkiintoa, ja väriä saadaan myös tekstiileillä kuten matoilla, verhoilla ja tyynyillä. Vaaleat puumateriaalit, kuten koivu tuovat kauniisti kodikkuutta. Esimerkiksi beigen sävyt toimivat kauniisti yhdessä pastellisävyjen, valkoisen ja vaalean puun kanssa. Ripaus mustaa tuo kokonaisuuteen ryhtiä.

Kahden nuoren yhteisessä huoneessa tilan voi jakaa sermillä. Niistä löytyy useita kivoja vaihtoehtoja. Myös kaappeja tai lokerikkoa voi käyttää tilanjakajana. Iso peili ja seinään kiinnitettävä, seinälle käännettävä istuin tuovat tilaa ja avaruuden tuntua ahtaaseen eteiseen. Eteisessä kannattaa myös suosia korkeita kaapistoja, jotta kengät ja vaatteet saa siististi ovien taakse.

– Työpöydissä löytyy myös tänä päivänä pieneen tilaan sopivia seinälle kiinnitettäviä ja nostettavia malleja. Tällöin sen saa pois tieltä kun sitä ei tarvitse ja työtuoli voi toimia sillä välin esimerkiksi ruokapöydän tuolina.

Minna Saarinen

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Tieliikenteessä kuoli 21 ihmistä heinäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 7/2019. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui heinäkuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 21 ja loukkaantui 513 ihmistä. Kuolleita oli 4 vähemmän ja loukkaantuneita 76 vähemmän kuin vuoden 2018 heinäkuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Manner-Suomen kuntien toimintakulut kasvoivat 4,4 prosenttia alkuvuonna

Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut olivat tammi-kesäkuussa 4,4 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ulkoiset toimintatuotot vähenivät 3,4 prosenttia. Verotuloja kunnat saivat 11,9 miljardia euroa ja valtionosuuksia 4,5 miljardia euroa. Kuntayhtymien ulkoiset toimintakulut kasvoivat 8,2 prosenttia ja toimintatuotot 7,2 prosenttia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kaarinan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 19. elokuuta antaman päätöksen mukaan Kaarinan kaupunki ei noudattanut hankintalakia tehdessään uutta väistötilarakennusta koskevan suorahankinnan lisätilausperusteeseen, tekniseen syyhyn ja kiireeseen vedoten.

OAJ vaatii koulutusrahoja etupainotteisesti budjettiin

Hallitusohjelmassa sovitut panostukset koulutukseen ja tutkimukseen on toteutettava täysimääräisesti ja etupainotteisesti. Tämä on OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen viesti hallituspuolueille.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.