Kastetut, kuulutetut ja kuolleet viikolla 28

Kuva: Mikael Rydenfelt

Turun tuomiokirkkoseurakunta

Kuolleet: Martin Johannes Henriksson 90 v., Aino Sandra Vilhelmiina Damsten 89 v., Sinikka Marjatta Porkka 81 v., Ulla Maria Wihervaara 73 v., Marja Inkeri Heimokangas 71 v.

Mikaelinseurakunta

Kastetut: Viviann Marie Laine, Lukas Olavi Mäkelä, Nella Amanda Turunen

Avioliittoon kuulutetut: Kimmo Valtteri Virmajoki ja Emmi Veera Virtanen

Kuolleet: Ulla Alisa Lipponen 92 v., Pauli Ilmari Damberg 90 v., Anna Kaarina Koivula 90 v., Risto Mikael Arola 87 v., Hilkka-Liisa Laine 65 v., Juha Kalevi Askola 55 v., Tero Markus Tiainen 53 v.

Martinseurakunta

Kastetut: Bestla Evelyn Sarlotta Juliana Ketonen-Lumme, Edith Aurora Oiva, Eikka Olavi Ora, Oiva Armas Orpana, Li Isabel Saari, Selina Amélie Sofia Veijula

Avioliittoon kuulutetut: Samuli Arttu Olavi Laine ja Niina Emilia Jokela, Sami Juhani Oskari Välimäki ja Satu Heidi Maria Grönholm, Ilmari Johannes Aaltonen ja Noora Pauliina Soisalo

Kuolleet: Aimo Juhani Peräjärvi 81 v.

Katariinanseurakunta

Kastetut: Oona Ella Illusia Helin, Topi Johannes Riikonen, Verneri Aatto Sillanpää

Avioliittoon kuulutetut: Ville Johannes Saarinen ja Julia Charlotta Rauhala

Kuolleet: Aaro Vihtori Suominen 89 v., Esko Anselm Salola 73 v., Hannu Sakari Laakso 67 v.

Maarian seurakunta

Kastetut: Tuuli Eden Ingrid Toivio

Avioliittoon kuulutetut: Jaakko Aarno Helanlahti ja Rosa Maria Adalmiina Koskela, Harri Juhani Vastamäki ja Ilona Maaria Heikkonen

Kuolleet: Hilkka Marjatta Manner 91 v., Linnea Margareta Heinonen 86 v., Kosti Aatto Johannes Uusitalo 82 v., Raija Tuulikki Laiho 80 v., Ritva Eeva Annikki Tommila 73 v., Erkki Tapani Turunen 73 v., Hannu Jaakko Tapio Isomäki 71 v., Leena Marita Anneli Kirstilä 70 v.

Turun Henrikinseurakunta

Kastetut: Noel Heikki Ilmari Lehtonen, Eetu Antero Savolainen, Aada Matilda Wallenius

Avioliittoon kuulutetut: Otto Johannes Roivainen ja Jessica Sigrid Sofia Riepponen

Kuolleet: Leo Uolevi Koivu 90 v., Veli Juhani Heinonen 89 v., Tuula Annikki Ekbom 79 v., Tuula Kaarina Saastamoinen 71 v.

Kaarinan seurakunta

Kastetut: Viivi Amalia Hiltunen, Nelli Evelin Huhtala, Jesper Juhani Lagercrantz

Avioliittoon kuulutetut: Aleksi Kristian Kajavalta ja Anna-Maria Pauliina Laine, Antti Kalervo Saarinen ja Kirsi Maria Ylä-Herranen

Kuolleet: Paula Matilda Pyy 91 v., Marita Hildegard Honkanen 86 v., Teppo Juhani Kuivakangas 76 v., Hannu Tapani Luostarinen 69 v.

Piikkiön seurakunta

Kuolleet: Reijo Juhani Alho 79 v.

Åbo svenska församling

Kastetut: Selma Maria Wilhelmina Kiviharju, Ingvild Helena Oscarsdotter Thorström, Eveline Lilian Lempi Vainio

Kuulutetut: Ossi Petteri Rumpunen ja Janni Erika Helenius, Frans Oskar Wallin ja Martina Anja-Mari Rantala

Kuolleet: Erna Signe Wänninen-Sangder 91 v., Bengt Johan Åke Jönsson 87 v.

Valtio siirtyy sähköiseen kuittiin vuoteen 2025 mennessä

Verkkolaskutus ja sähköinen lasku ovat valtiolla arkipäivää – nyt sähköinen palvelu halutaan ulottaa myös kuitteihin. Reaaliaikatalous, johon sisältyy verkkolaskutus, eKuitit eli sähköiset kuitit ja maksujärjestelmän automatisointi, toisi valtiolle kymmenien miljoonien eurojen vuosittaiset säästöt.

Uusi kokoomateos pureutuu ajankohtaiseen keskusteluun länsimaiden ja liberalismin kriisistä

Turun, Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen tutkijoiden toimittama teos käsittelee liberaalin järjestyksen haasteita kansainvälisten suhteiden kehyksen kautta. Median edustajat ovat tervetulleita teoksen julkistamistilaisuuteen.

Vyötärölihavien syytä välttää alkoholia

Vyötärölihavuuden ja alkoholin yhteisvaikutus on luultua vaarallisempaa. Laajasta tutkimuksesta ei löydy turvallista alkoholimäärää henkilöille, joilla on rasvamaksa. ​Lihavuuden ja liikkumattomuuden seurauksena rasvamaksasta on tullut Suomessa kansantauti, sillä keskivartalolihavista 70–80 prosentilla on rasvamaksa.

Viljojen puinnit edelleen kesken

Syysviljojen puinnit on saatu lähes tehtyä koko maassa, mutta kevätviljojen puinnit ovat edelleen pahasti kesken.

Syyskuun vaihtelevat säät ovat keskeyttäneet puinteja lähes koko maassa. Eniten sateita on saatu viimeisen kuukauden sisällä etelärannikolla, Varsinais- ja Keski-Suomessa, joissa sademäärät ovat olleet lähes kaksinkertaiset normaalista.

Luottamus täysin menetetty

Mielenterveyshoitoa tai psykiatrista hoitoa tarvitsevien hoito on suoranainen vitsi. Oma poikani sairastui vakavasti yläasteikäisenä ja oli psykiatrisella nuorisopuolella ensimmäisen kerran vuonna 2014. Jo tuolloin

Verenkierron molekyylit voivat tarjota uusia mahdollisuuksia tyypin 1 diabeteksen varhaiseen ennakointiin

Turun biotiedekeskuksen tutkijat ovat löytäneet verenkierron molekyyleistä muutoksia, jotka saattavat osoittautua uusiksi tyypin 1 diabeteksen merkkiaineiksi. Uudet löydökset voivat auttaa selvittämään sairauden alkuvaiheen mekanismeja.

Fölin talviaikataulut voimaan ensi maanantaina

Turun seudun joukkoliikenne Fölin aikataulukausi vaihtuu maanantaina 23. syyskuuta. Aikataulukauden vaihtumisen yhteydessä ei tällä kertaa tehdä reittimuutoksia. Sen sijaan kohennusta tehdään juhlapyhien liikenteeseen.

Kysely: Joka neljäs palkansaaja ei ymmärrä mitä paikallinen sopiminen tarkoittaa

Noin joka neljäs työssä käyvä ei ymmärrä paikallista sopimista tai mitä sen lisääminen voisi tarkoittaa hänen työehtojensa kannalta. Paikallinen sopiminen on epäselvä jopa reilulle 40 prosentille alle 30-vuotiaista sekä pienituloisista. Tämä tuli esiin Toimihenkilöliitto ERTO:n kesäkuussa tekemässä kyselytutkimuksessa.

Kilpailuvoittajat Elim Chan ja Yulianna Avdeeva TFO:n vieraina

Yulianna Avdeeva.

Maailmalla menestyneet kilpailuvoittajat, kapellimestari Elim Chan ja pianisti Yulianna Avdeeva , esiintyvät Turun filharmonisen orkesterin kanssa torstaina ja perjantaina 19.–20. syyskuuta kello 19 Konserttitalossa. Slaavilaisessa ohjelmassa kuullaan musiikkia säveltäjiltä Nikolai Rimski-Korsakov , Frédéric Chopin ja Pjotr Tšaikovski .

Urheilu

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Menoviikko: Matka kohti mestaruutta alkaa

FC Interillä on kaikki mahdollisuudet palauttaa Veikkausliigan mestaruusveistos Turkuun 11 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisenä vastaan asettuu IFK Mariehamn.

Veikkausliigan mestaruussarja alkaa ensi sunnuntaina. Piikkipaikalta loppuhuipennukseen starttaava Inter kohtaa ensimmäisessä ottelussaan IFK Mariehamnin. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 17.

Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet ja samalla Pohjoismaiden mestaruuden Metsämäessä

Henri Bollströmin ohjastama Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet Metsämäessä.

Kavioliigan ensimmäinen kausi jatkui Turussa Metsämäen raviradalla molempien rotujen osakilpailuilla. Kylmäveristen osakilpailu oli samalla Pohjoismaiden mestaruus. Kavioliiga-pisteet ja Pohjoismaiden mestarin titteli jäivät Suomeen, kun Henri Bollström kannusti Tähen Toivomuksen voittoon. Lämminveristen osakilpailussa loisti Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Chief Orlando.

Åboraakkeli: Jäitä Huuhkajien sulkiin

Teemu Pukki.

Myönnettävä on, että Huuhkajilla on edelleen erinomainen mahdollisuus selvitä kesän 2020 jalkapallon EM-kisoihin. Karsintoja on jäljellä neljä peliä ja lähin uhkaaja takana on kolmen pisteen päässä oleva Armenia.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.