Nimpparisankari: Ei tullut Louhea

Reetta Niemelältä ilmestyy tulevana syksynä peräti kolme kirjaa. Muun muassa Tikkumäki-sarja saa jatkoa. Reetta Niemelältä ilmestyy tulevana syksynä peräti kolme kirjaa. Muun muassa Tikkumäki-sarja saa jatkoa. Kuva: Jari Laurikko

Reetta Niemelän lapsuudessa naistenviikko oli suurta juhlaputkea

Runoilija ja kirjailija Reetta Niemelä ei ole aivan varma, miksi hänen vanhempansa päätyivät 1970-luvulla Reetta-nimeen. Vaikka Reettakaan ei tuikitavallinen nimi olekaan, Niemelän vanhemmat harkitsivat myös jotain paljon harvinaisempaa nimeä.

– Olen syntynyt Kalevalanpäivänä (28. helmikuuta). Vanhempani olivat kuulemma miettineet jotain Kalevalasta nousevaa nimeä, mutta se sitten jäi jossain vaiheessa. Mutta olisihan se nykyään tosi hienoa olla vaikka Louhi, Niemelä sanoo.

Reetta-nimi oli suosituimmillaan vuosien 1980–99 välillä. Väestörekisterikeskuksen tilastoissa tuona ajanjaksona runsaat 2800 suomalaista sai nimen Reetta. 2000-luvulla nimen suosio on ollut jälleen laskemassa. 2000-luvulla Reetan on nimekseen saanut runsaat tuhat suomalaista.

Niemelän syntyessä vuonna 1973 Reetta oli vasta nousemassa suosituksi. Vuosien 1960 ja 1979 välillä Reettoja saatiin Suomeen 921.

Niemelä on aina nauttinut siitä, ettei oma nimi ole ihan tavallisimmista päästä.

– Olen aina tykännyt nimestäni, koska se on vähän harvinaisempi. Lapsena olin aina ainoa Reetta, mutta vanhempana olen tutustunut muutamaan Reettaan. Heitä on esimerkiksi kirjallisuusalalla, Niemelä kertoo.

– Suomessa on myös toinen Reetta Niemelä. Olen joskus saanut hänen postiaan, hän jatkaa.

Keskelle kesää osuva nimipäivä loi myös Niemelän lapsuusvuosina mansikanmakuisen tradition, vaikka aikuisiällä hän ei ole nimipäivää isommin juhlistanutkaan.

– Nimipäiväni osuu naisten viikolle. Minun ja siskoni Riikan nimipäivät ovat parin päivän välein. Lisäksi isäni syntymäpäivä osuu samalle viikolle. Lapsuudessani naistenviikko oli pitkään kestävä juhlaviikko, melkein kesän kohokohta, Niemelä muistelee.

Juhlaviikkoon keskeisesti kuuluivat mansikat ja mansikkakakku.

– Isäni kasvatti työnsä ohella harrastuksena omia mansikoita. Kun kakkuun sai omat mansikat, se maistui vielä paremmalta.

Niemelä kertoo muutenkin nauttivansa kesästä.

– Kesä on hienoa aikaa myös kirjoittamiseen. Kun muuten hiljenee esimerkiksi sähköposti, kirjoittamiseen uppoutuu paremmin, Niemelä sanoo.

Reetan nimipäivä on 20. heinäkuuta.

Ilkka Lappi

Nostotyö sulkee ajokaistan Linnankadulla ensi viikolla

Nostotyö sulkee Linnankatu 55:n kohdalla toisen ajokaistan liikenteeltä maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Tieliikenteessä kuoli 21 ihmistä heinäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 7/2019. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui heinäkuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 21 ja loukkaantui 513 ihmistä. Kuolleita oli 4 vähemmän ja loukkaantuneita 76 vähemmän kuin vuoden 2018 heinäkuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Manner-Suomen kuntien toimintakulut kasvoivat 4,4 prosenttia alkuvuonna

Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut olivat tammi-kesäkuussa 4,4 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ulkoiset toimintatuotot vähenivät 3,4 prosenttia. Verotuloja kunnat saivat 11,9 miljardia euroa ja valtionosuuksia 4,5 miljardia euroa. Kuntayhtymien ulkoiset toimintakulut kasvoivat 8,2 prosenttia ja toimintatuotot 7,2 prosenttia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kaarinan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 19. elokuuta antaman päätöksen mukaan Kaarinan kaupunki ei noudattanut hankintalakia tehdessään uutta väistötilarakennusta koskevan suorahankinnan lisätilausperusteeseen, tekniseen syyhyn ja kiireeseen vedoten.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.