Taideakatemia luo osaamista työelämään

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian koulutusjohtaja Timo Tanskanen kertoo Taideakatemian tuovan kulttuurialojen osaamista Turkuun. Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian koulutusjohtaja Timo Tanskanen kertoo Taideakatemian tuovan kulttuurialojen osaamista Turkuun. Kuva: Marianne Rovio

Luovien alojen työllistymistä kuvitellaan usein haasteelliseksi, mutta miten se tosi asiassa onkaan? Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian koulutusjohtaja Timo Tanskanen uskoo kulttuurialojen opiskelijoiden työllistyvän hyvin Turussa ja koko maassa.

– Valtakunnallisesti katsottuna kulttuurialoilla tehdään osa-aikatyötä enemmän kuin muilla aloilla. Myös pysyvää työtä on vähemmän muihin aloihin verrattuna. Yrittäjyyttä on kuitenkin huomattavasti enemmän kuin muilla aloilla. 27 prosenttia kulttuurialoilta valmistuneista toimii yrittäjinä. Kulttuurialalta löytyy kuitenkin paljon korkeatasoista osaamista, sillä 64 prosenttia on korkeasti koulutettuja, Tanskanen ottaa esille tilastokeskuksen tietoihin pohjautuvaa tietoa.

Luovien alojen työllistyminen on Tanskasen mukaan myös todella alakohtaista.

– Tanssinopettajat ja musiikkipedagogit työllistyvät todella hyvin. Nyt myös teatteri-ilmaisun ohjaajan tutkintoon kuuluvat pedagogisten opinnot, koska katsoimme että työllistymisen ja työelämän kannalta ne ovat tärkeät. Nyt meiltä valmistuvista kuvataiteilijoiden työllistyminen on hieman haasteellisempaa työn luonteen vuoksi.

– Apurahakilpailu on suurta, ja nuoret taiteilijat hakevat suhteellisen vähän apurahoja. Joko siinä on kynnys, että he saavat toimeentulon muunkin väylän kautta tai sitten he eivät usko vasta aloittavina saavansa apurahaa. Ison apurahan saaminen on joka tapauksessa vaikeaa, jatkaa Tanskanen.

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia tuo Varsinais-Suomeen ja Turkuun paljon kulttuurialan osaajia.

– Rekrytoimme opiskelijoita koko Suomesta, ja yli puolet tulee Varsinais-Suomen ulkopuolelta, ja heistä yli puolet jää valmistuttuaan alueelle. Korkeakouluna tuomme uutta osaamista alueelle. Turusta löytyy kansallisella tasolla ainutlaatuisia kulttuurialan opiskelumahdollisuuksia kuten animaatio, sirkus ja mainonnan suunnittelu.

Taideakatemiassa opiskelijat perehdytetään työelämään jo opiskeluvaiheissa ja verkostoitumiseen panostetaan.

– Meillä on sellainen tavoite opiskelussa, että jo opiskelujen aikana syntyisi ammattiverkosto muiden opiskelijoiden sekä työelämään liittyvien projektien myötä. Opiskelijaa ei ole tarkoitus pitää koulun seinien sisällä neljää vuotta, vaan verkostoidutaan läpi opintojen ulkopuoliseen maailmaan. Näin työelämäkontaktit syntyvät jo opintojen aikana.

Työllistymiseen panostetaan myös pakollisten yrittämisopintojen myötä.

– Vaikka kaikista ei tulisi yrittäjiä, opiskelija oppii tiedostamaan omat vahvuutensa miten työllistyä. Sitä osaamista voidaan hyödyntää myös kulttuurialojen ulkopuolella.

Marianne Rovio

Tämä oli jo 51. Ruisrock

Niiskuneidin jalkaansa tatuoinut tanskalainen MØ esiintyi toista kertaa Ruisrockissa.

Kun festari täyttää vuoden, on toinen tapahtuma. Kun festari täyttää 50 vuotta, on 51. tapahtuma.

Verohallinto: Osinko veronlaista tuloa, vaikka sitä ei maksettaisi rahana

Moni julkisen kaupankäynnin kohteena oleva yhtiö jakaa kuluvana vuonna osinkoa muuna kuin rahana (osingonjako in natura). Riippumatta siitä, maksetaanko osinko rahana vai esimerkiksi toisen yhtiön osakkeina, tulo on Verohallinnon mukaan osingonsaajan veronalaista osinkotuloa siten kuin tuloverolaissa säädetään.

Lämmin ja poutainen sää pitää vesistöjen vedenkorkeudet alhaalla

Sää jatkuu lämpimänä ja poutaisena mikä lisää haihduntaa ja pitää maaperän edelleen monin paikoin kuivana. Jokien virtaamat pysyvät pieninä.

Kuka saa kylmän kylvyn tänä vuonna?

Tapani Bastman Unikeko vuosimallia 2018.

Naantali valmistautuu jälleen Unikeonpäivän viettoon. Suomen ja valtakunnan virallinen unikeko heitetään mereen perinteitä noudattaen lauantaina 27. heinäkuuta kello 7 Naantalin vanhassa kaupungissa.

Sisävesien pintalämpötila lämpenemään päin

Kolea heinäkuun alku sai pintaveden lämpötilan laskemaan useilla havaintopaikoilla ajankohtaan nähden kylmemmäksi kuin aiemmin on mitattu. Esimerkiksi Haukivedellä ja Kyyvedellä pintaveden lämpötila oli poikkeuksellisen kylmää yhtäjaksoisesti seitsemän päivän ajan.

Vegånia saa seurakseen Ølfestin ja Vølumen

Suvi Kiukas on Vegånian tuottaja, Peetu Sillanpää vastaa

Kolmatta kertaa järjestettävä Vegånia-vegaaniruokafestivaali valloittaa jälleen Vanhan Suurtorin 2.–3. elokuuta. Festivaalin rinnalla on tänä vuonna kaksi uutta tapahtumaa: pienpanimotapahtuma Ølfest ja musiikkitapahtuma Vølume.

Luvassa keskinkertainen viljasato

Tämän vuoden viljasadon arvioidaan olevan keskimääräinen, eli 3,6 miljardia kiloa, kahden heikon satovuoden jälkeen. Rukiin sato-odotukset ovat runsaat, 140 miljoonaa kiloa, eli yli kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä ensi viikolla

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa maanantaista sunnuntaihin 22.–28. heinäkuuta.

Vikingloton potti nousee 5,7 miljoonaan euroon

Vikinglotosta ei löytynyt täysosumia keskiviikon arvonnassa (kierroksella 29/2019), joten ensi viikolla potissa on noin 5,7 miljoonaa euroa.

Urheilu

Jälkipeli: Interin vahtien oma koutsi

Henrik Moisander on yksi Veikkausliigan kokeneimmista maalivahdeista. Hänet on valittu kahdesti sarjan parhaaksi maalivahdiksi.

Valmennus täyttää Jani Meriläisen arjen

Puukkokatsomo: Iso kuva ei muutu

Taika Koilahti.

Alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisoista oli lupa odottaa enemmän kuin mitä saatiin. Suomen saldona oli yksi pronssi, jonka Ella Junnila toi korkeushypystä. Enempäänkin oli mahdollisuuksia, mistä kielii suomalaisten kymmenen pistesijaa.

Otteluanalyysi: Niin lähellä, mutta niin kaukana

Timo Furuholm ei jossitellut pelin jälkeen.

Harva siihen uskoi. Interin jatkopaikkaan jalkapalloilun Eurooppa-liigan ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Kööpenhaminalainen Bröndby kylvetti Interiä ensimmäisessä osaottelussa 4-1, joten olisi tarvittu ihmettä. Mutta ei siitä kauas jääty. Inter esitti kauden parastaan ja löi Bröndbyn Kupittaalla 2-0 (0-0). Kolmas maali olisi riittänyt, mutta sitä ei enää tullut. Bröndby etenkin jatkoon yhteismaalein 4-3.

Manuel ”Manu” Barnes Kristikan paitaan

Manuel Barnes.

Kristika Turku vahvistuu kausille 2019–21, kun 27-vuotias Manuel Barnes saapuu Turkuun kahden vuoden mittaisella sopimuksella. Kristika, joka on Turun NMKY:n edustusjoukkue, pelaa koripalloilun 1A-divisioonassa.

Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin

Otto Schultz nähtiin viime kaudella myös SalPan paidassa.

Keskuspuolustaja Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin, kertoo FC TPS nettisivuillaan

Turkulainen Oliver Patama hakee mitaleja Tampereen down-urheilijoiden EM-kisoista

Suomi isännöi 26.–28. heinäkuuta ensimmäistä kertaa down-urheilijoiden arvokilpailuja, kun yleisurheilun ja pöytätenniksen avoimet Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään Tampereella. Yleisurheilukilpailut käydään Ratinan stadionilla Tampereen Pyrinnön järjestämänä ja pöytätennistä pelataan Varalan urheiluopistolla PT 75:n organisoimana.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.