Pelimiehen valinta: Ruttoinen retki Ranskassa

Verenhimoiset rotat ovat Amician ja Hugon kivikkoisen matkan alituinen uhka. Verenhimoiset rotat ovat Amician ja Hugon kivikkoisen matkan alituinen uhka. Kuva: Teemu P. Peltola (kuvakaappaus)

Historiafriikin sydän läikähtää lämpimästi aina, kun markkinoille tupsahtaa peli, joka sijoittuu historialliseen aikaan tai tapahtumaan, jota ei ole vielä pelien osalta ruopattu kuiviin. Ranskalaisen Asobo Studiosin voikin sanoa osuneen A Plague Tale: Innocencen (PS4, Xbox One, PC) konseptoinnissa suoranaiseen kultasuoneen. Mikä olisi herkullisempi maailma synkälle seikkailupelille, kuin 1300-luvun Ranska?

Elämä frankkien valtakunnassa on kokolailla painajaismaista. Niin rahvasta kun ylimystöäkin riivaavat satavuotinen sota Englantia vastaan, katolisen kirkon kaikkialla paholaisen jälkiä näkevä inkvisitio sekä herkästi leviävä rutto, joka niitti todellisuudessakin hautaan ison osan Euroopan väestöstä.

Tarinavetoisen putkiseikkailun lähtöviivalla vatsanpohjassa suorastaan kutisee. Pääosissa ovat ranskalaisen aatelisperheen lapset, teini-ikäinen Amicia-tyttö ja hänen pikkuveljensä Hugo, joiden maailma järkkyy kun englantilaiset hyökkäävät heidän kotilinnaansa murhaavat heidän vanhempansa.

Lapset onnistuvat luikahtamaan raakoja brittejä pakoon. Pian he huomaavat, että myös inkvisiittorit ovat heidän perässään. Hugo sairastaa harvinaista perinnöllistä sairautta, joka tuntuu uskonnon puhtaanapitäjiä erityisesti kiinnostavan. Pelin tunnelmasta saa todella autenttisen, kun säätää dialogin kieleksi ranskan. Ellei ranska itseltä suju, avuksi voi ottaa englanninkielisen tekstityksen.

Loistavan alkuloikan jälkeen edessä on raju paiskautuminen kivikkoon, josta ei enää nousta. Tämä ei ikävä kyllä ole kohtaus pelistä, vaan peli itsessään. Sinänsä eteneminen on helppoa, sillä tiukka putki ei päästä eksymään. Pelin ideana on edetä vaaranpaikkojen ohitse hiiviskelemällä ja hämäämällä – tai sitten vain käsi kädessä pakoon säntäämällä. Joskus tilanne vaatii lingon käyttöä ja kiviäkin löytyy sopivasti aina käden ulottuvilta. Pikkuveikka leijuu Amician käsipuolessa mukana kuin liimattuna, ellei häntä erikseen jätä jonnekin istuksimaan.

Pelin suurin ongelma on se, ettei sen vaikeuskerroin ole millään lailla looginen. Matkan varrella vastaan tulee helpohkoja puzzleja tai sitten piinaavan vaikeita kohtauksia, joissa epäonnistuminen tietää paluuta taakse. Kohtauksia ei tietenkään voi ohittaa, joten ainoa tapa on yrittää uudelleen, yrittää uudelleen ja yrittää uudelleen.

Jo ensimmäinen välimallin pomotappelu pullistaa otsasuonet nakin kokoisiksi, kun riehuvaan ritarinjärkäleeseen tulee osua lingolla tiettyihin haarniskanosiin tietyssä järjestyksessä, ja yksikin erheliike tietää tappelun alkamista alusta. Tämä olisi ollut jossain 1980-luvun kuusnepahitissä täysin hyväksyttävää, mutta ei enää nykyään.

Sitten ne rottalaumat, joita promottiin pelin kärkitunnelmoitsijoina. Yleisen käsityksen mukaan rotat levittivät ruttoa ihmisiin, ja vaikka jotkut tuoreimmat tutkimukset tämän kyseenalaistavatkin, kuuluvat valtavat rottalaumat eittämättä keskiajan kuvastoon. Pelissä rotat vellovat valtavissa laumoissa, ja väistyvät ainoastaan tulen tieltä. Kun tuli sammuu, ne käyvät kylmän soihdun kantajan kimppuun ja järsivät tämän hengiltä.

Rottalaumat on toteutettu – no – kaameasti. Täysin identtiset pökkelörotat sohisevat ruudulla sikin sokin epämääräisenä magmana. Niissä ei ole uskottavuuden häivääkään. Saman efektin saa, kun kaataa askillisen tulitikkuja tyhjään juomalasiin ja tuijotta sitä ravistellen.

Oma jaksaminen pelin parissa päättyi kohtaukseen, jossa pitää edetä rottakellarissa soihtupisteeltä seuraavalle tismalleen oikeassa järjestyksessä, taikka sitten kuolo korjaa ja palauttaa alkuun. Siihen putosivat hanskat, vaikkei kohtaus varmasti vaikeimmasta päästä ollut. Jos pelissä olisi ollut hankalan kohdan ohitustoiminto (kuten melkein kaikissa peleissä on), olisi tarina varmasti tullut katsottua loppuun. Ei luulisi olevan aivan mahdotonta lisätä tällainen koodirivi johonkin päivitykseen, sillä se muuttaisi pelin pelattavaksi.

A Plague Talen suurin ansio on ympäristössä. Keskiaikainen Ranska on toteutettu paikka paikoin maalauksellisesti. On kauneutta ja kaameaa rujoutta. Maisemia tapittaisi paljon kauemminkin, ellei joku hönkisi pahat mielessä koko ajan niskaan.

Pelistudiolla on ollut kunnianhimoa, mutta toteutus on kaatunut joko hitonmoiseen kiireeseen tai sitten siihen, että on yritetty ahmaista liian suuri pala. Uhrina on pelaajaystävällisyys, josta on tullut pelaajavihamielisyyttä.

Teemu P. Peltola

Miksi ovet ei aukene meille? Onko sukumme syytä tää? Miksi ovet ei aukene meille? Onko sukumme syytä tää? Kuva: Teemu P. Peltola (kuvakaappaus)

Myös päihderiippuvaisen läheinen tarvitsee apua

Päihderiippuvuus sairastuttaa koko lähipiirin, ja silloin koko perhe tarvitsee apua. Tutkitusti noin puolet suomalaisista kokee haittoja toisen alkoholin käytön seurauksena.

Tämä oli jo 51. Ruisrock

Niiskuneidin jalkaansa tatuoinut tanskalainen MØ esiintyi toista kertaa Ruisrockissa.

Kun festari täyttää vuoden, on toinen tapahtuma. Kun festari täyttää 50 vuotta, on 51. tapahtuma.

Verohallinto: Osinko veronlaista tuloa, vaikka sitä ei maksettaisi rahana

Moni julkisen kaupankäynnin kohteena oleva yhtiö jakaa kuluvana vuonna osinkoa muuna kuin rahana (osingonjako in natura). Riippumatta siitä, maksetaanko osinko rahana vai esimerkiksi toisen yhtiön osakkeina, tulo on Verohallinnon mukaan osingonsaajan veronalaista osinkotuloa siten kuin tuloverolaissa säädetään.

Lämmin ja poutainen sää pitää vesistöjen vedenkorkeudet alhaalla

Sää jatkuu lämpimänä ja poutaisena mikä lisää haihduntaa ja pitää maaperän edelleen monin paikoin kuivana. Jokien virtaamat pysyvät pieninä.

Kuka saa kylmän kylvyn tänä vuonna?

Tapani Bastman Unikeko vuosimallia 2018.

Naantali valmistautuu jälleen Unikeonpäivän viettoon. Suomen ja valtakunnan virallinen unikeko heitetään mereen perinteitä noudattaen lauantaina 27. heinäkuuta kello 7 Naantalin vanhassa kaupungissa.

Sisävesien pintalämpötila lämpenemään päin

Kolea heinäkuun alku sai pintaveden lämpötilan laskemaan useilla havaintopaikoilla ajankohtaan nähden kylmemmäksi kuin aiemmin on mitattu. Esimerkiksi Haukivedellä ja Kyyvedellä pintaveden lämpötila oli poikkeuksellisen kylmää yhtäjaksoisesti seitsemän päivän ajan.

Vegånia saa seurakseen Ølfestin ja Vølumen

Suvi Kiukas on Vegånian tuottaja, Peetu Sillanpää vastaa

Kolmatta kertaa järjestettävä Vegånia-vegaaniruokafestivaali valloittaa jälleen Vanhan Suurtorin 2.–3. elokuuta. Festivaalin rinnalla on tänä vuonna kaksi uutta tapahtumaa: pienpanimotapahtuma Ølfest ja musiikkitapahtuma Vølume.

Luvassa keskinkertainen viljasato

Tämän vuoden viljasadon arvioidaan olevan keskimääräinen, eli 3,6 miljardia kiloa, kahden heikon satovuoden jälkeen. Rukiin sato-odotukset ovat runsaat, 140 miljoonaa kiloa, eli yli kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä ensi viikolla

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa maanantaista sunnuntaihin 22.–28. heinäkuuta.

Urheilu

Jälkipeli: Interin vahtien oma koutsi

Henrik Moisander on yksi Veikkausliigan kokeneimmista maalivahdeista. Hänet on valittu kahdesti sarjan parhaaksi maalivahdiksi.

Valmennus täyttää Jani Meriläisen arjen

Puukkokatsomo: Iso kuva ei muutu

Taika Koilahti.

Alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisoista oli lupa odottaa enemmän kuin mitä saatiin. Suomen saldona oli yksi pronssi, jonka Ella Junnila toi korkeushypystä. Enempäänkin oli mahdollisuuksia, mistä kielii suomalaisten kymmenen pistesijaa.

Otteluanalyysi: Niin lähellä, mutta niin kaukana

Timo Furuholm ei jossitellut pelin jälkeen.

Harva siihen uskoi. Interin jatkopaikkaan jalkapalloilun Eurooppa-liigan ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Kööpenhaminalainen Bröndby kylvetti Interiä ensimmäisessä osaottelussa 4-1, joten olisi tarvittu ihmettä. Mutta ei siitä kauas jääty. Inter esitti kauden parastaan ja löi Bröndbyn Kupittaalla 2-0 (0-0). Kolmas maali olisi riittänyt, mutta sitä ei enää tullut. Bröndby etenkin jatkoon yhteismaalein 4-3.

Manuel ”Manu” Barnes Kristikan paitaan

Manuel Barnes.

Kristika Turku vahvistuu kausille 2019–21, kun 27-vuotias Manuel Barnes saapuu Turkuun kahden vuoden mittaisella sopimuksella. Kristika, joka on Turun NMKY:n edustusjoukkue, pelaa koripalloilun 1A-divisioonassa.

Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin

Otto Schultz nähtiin viime kaudella myös SalPan paidassa.

Keskuspuolustaja Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin, kertoo FC TPS nettisivuillaan

Turkulainen Oliver Patama hakee mitaleja Tampereen down-urheilijoiden EM-kisoista

Suomi isännöi 26.–28. heinäkuuta ensimmäistä kertaa down-urheilijoiden arvokilpailuja, kun yleisurheilun ja pöytätenniksen avoimet Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään Tampereella. Yleisurheilukilpailut käydään Ratinan stadionilla Tampereen Pyrinnön järjestämänä ja pöytätennistä pelataan Varalan urheiluopistolla PT 75:n organisoimana.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.