Ensimmäistä eläkekesää kannattaa viettää sopivan itsekkäästi

Kuva: InnerVisionPRO

Vanhuuseläkkeen koittaessa ensimmäiseen eläkekesään kuuluu kiireettömyydestä ja pitkistä aamiaisista nauttimista sekä ulkoilua ja luonnossa latautumista, kertovat suomalaiset työeläkeyhtiö Elolle. Kalenteria ei kannata täyttää: jos ei ole vielä oppinut sanomaan ”ei”, se kannattaa opetella eläkeiässä.

Elo kysyi Facebook-sivullaan vinkkejä ensimmäistä eläkekesäänsä viettäville. Vastauksissa korostui kiireettömyys, hetkessä eläminen, tutut ja uudet harrastukset, matkustelu kotimaassa ja ulkomailla sekä suomalaisille tuttuun tapaan luonto. Moni vinkkienantaja neuvoi rauhoittamaan omaa elämää, opettelemaan kieltäytymistä ja olemaan kerrankin itsekäs. Sosiaalisista suhteista kehotettiin huolehtimaan varaamalla aikaa perheelle ja ystäville sekä osallistumalla eläkeläistoimintaan.

Riippuen omista tarpeista eläkekesänä voi priorisoida levon tai aktiviteetit. Toiset neuvovat viettämään raukean rentoja aamuja lehteä lukiessa sekä nauttimaan pitkistä, jopa kolmen tunnin aamiaisista. Joidenkin mielestä eläkekesänä on hyvä käyttää aikaa uusissa töissä – joko vapaaehtoisesti tai palkalla – tai hankkia uusi lemmikki arkea vauhdittamaan.

– Kesä on suosittua eläkkeelle jäämisen aikaa. Kun eläkeikä on tullut täyteen, eläkkeelle jäämisen ajankohtaa voi sovittaa varsin joustavasti itselle sopivaksi. Jos lomapäiviä on jäänyt pitämättä, myös niitä käyttämällä voi aikaistaa töiden päättymistä, vaikka itse eläke ei olisi vielä alkanut, kertoo Elon asiakaspalvelupäällikkö Sofia Antturi.

Eläke on yleensä pienempi kuin työstä saatu palkka, mikä vaikuttaa huomattavasti totuttuun kulutustasoon. Tulevan eläkkeen määrä kannattaa selvittää jo hyvissä ajoin ennen eläkkeelle jäämistä, jotta omasta taloustilanteesta on selkeä käsitys ja yllätyksiä ei pääse tulemaan.

– Myös uusiksi menevä kodin jokapäiväinen elämä aikatauluineen voi vaatia hieman harjoittelua yhdessä – asuu eläkkeelle siirtyvä sitten yksin tai puolison kanssa, sanoo Antturi.

Jos työstä kokonaan luopuminen ei vielä tunnu hyvältä tai haluaa hieman lisätienestejä, myös vanhuuseläkkeellä voi työskennellä ilman, että eläke pienenee. Työskentelystä kertyy lisää eläkettä aina ylimpään eläkeikään asti. Kertyneen eläkkeen voi hakea maksuun, kun ylin eläkeikä tulee täyteen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tämä oli jo 51. Ruisrock

Niiskuneidin jalkaansa tatuoinut tanskalainen MØ esiintyi toista kertaa Ruisrockissa.

Kun festari täyttää vuoden, on toinen tapahtuma. Kun festari täyttää 50 vuotta, on 51. tapahtuma.

Verohallinto: Osinko veronlaista tuloa, vaikka sitä ei maksettaisi rahana

Moni julkisen kaupankäynnin kohteena oleva yhtiö jakaa kuluvana vuonna osinkoa muuna kuin rahana (osingonjako in natura). Riippumatta siitä, maksetaanko osinko rahana vai esimerkiksi toisen yhtiön osakkeina, tulo on Verohallinnon mukaan osingonsaajan veronalaista osinkotuloa siten kuin tuloverolaissa säädetään.

Lämmin ja poutainen sää pitää vesistöjen vedenkorkeudet alhaalla

Sää jatkuu lämpimänä ja poutaisena mikä lisää haihduntaa ja pitää maaperän edelleen monin paikoin kuivana. Jokien virtaamat pysyvät pieninä.

Kuka saa kylmän kylvyn tänä vuonna?

Tapani Bastman Unikeko vuosimallia 2018.

Naantali valmistautuu jälleen Unikeonpäivän viettoon. Suomen ja valtakunnan virallinen unikeko heitetään mereen perinteitä noudattaen lauantaina 27. heinäkuuta kello 7 Naantalin vanhassa kaupungissa.

Sisävesien pintalämpötila lämpenemään päin

Kolea heinäkuun alku sai pintaveden lämpötilan laskemaan useilla havaintopaikoilla ajankohtaan nähden kylmemmäksi kuin aiemmin on mitattu. Esimerkiksi Haukivedellä ja Kyyvedellä pintaveden lämpötila oli poikkeuksellisen kylmää yhtäjaksoisesti seitsemän päivän ajan.

Vegånia saa seurakseen Ølfestin ja Vølumen

Suvi Kiukas on Vegånian tuottaja, Peetu Sillanpää vastaa

Kolmatta kertaa järjestettävä Vegånia-vegaaniruokafestivaali valloittaa jälleen Vanhan Suurtorin 2.–3. elokuuta. Festivaalin rinnalla on tänä vuonna kaksi uutta tapahtumaa: pienpanimotapahtuma Ølfest ja musiikkitapahtuma Vølume.

Luvassa keskinkertainen viljasato

Tämän vuoden viljasadon arvioidaan olevan keskimääräinen, eli 3,6 miljardia kiloa, kahden heikon satovuoden jälkeen. Rukiin sato-odotukset ovat runsaat, 140 miljoonaa kiloa, eli yli kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä ensi viikolla

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa maanantaista sunnuntaihin 22.–28. heinäkuuta.

Vikingloton potti nousee 5,7 miljoonaan euroon

Vikinglotosta ei löytynyt täysosumia keskiviikon arvonnassa (kierroksella 29/2019), joten ensi viikolla potissa on noin 5,7 miljoonaa euroa.

Urheilu

Jälkipeli: Interin vahtien oma koutsi

Henrik Moisander on yksi Veikkausliigan kokeneimmista maalivahdeista. Hänet on valittu kahdesti sarjan parhaaksi maalivahdiksi.

Valmennus täyttää Jani Meriläisen arjen

Puukkokatsomo: Iso kuva ei muutu

Taika Koilahti.

Alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisoista oli lupa odottaa enemmän kuin mitä saatiin. Suomen saldona oli yksi pronssi, jonka Ella Junnila toi korkeushypystä. Enempäänkin oli mahdollisuuksia, mistä kielii suomalaisten kymmenen pistesijaa.

Otteluanalyysi: Niin lähellä, mutta niin kaukana

Timo Furuholm ei jossitellut pelin jälkeen.

Harva siihen uskoi. Interin jatkopaikkaan jalkapalloilun Eurooppa-liigan ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Kööpenhaminalainen Bröndby kylvetti Interiä ensimmäisessä osaottelussa 4-1, joten olisi tarvittu ihmettä. Mutta ei siitä kauas jääty. Inter esitti kauden parastaan ja löi Bröndbyn Kupittaalla 2-0 (0-0). Kolmas maali olisi riittänyt, mutta sitä ei enää tullut. Bröndby etenkin jatkoon yhteismaalein 4-3.

Manuel ”Manu” Barnes Kristikan paitaan

Manuel Barnes.

Kristika Turku vahvistuu kausille 2019–21, kun 27-vuotias Manuel Barnes saapuu Turkuun kahden vuoden mittaisella sopimuksella. Kristika, joka on Turun NMKY:n edustusjoukkue, pelaa koripalloilun 1A-divisioonassa.

Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin

Otto Schultz nähtiin viime kaudella myös SalPan paidassa.

Keskuspuolustaja Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin, kertoo FC TPS nettisivuillaan

Turkulainen Oliver Patama hakee mitaleja Tampereen down-urheilijoiden EM-kisoista

Suomi isännöi 26.–28. heinäkuuta ensimmäistä kertaa down-urheilijoiden arvokilpailuja, kun yleisurheilun ja pöytätenniksen avoimet Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään Tampereella. Yleisurheilukilpailut käydään Ratinan stadionilla Tampereen Pyrinnön järjestämänä ja pöytätennistä pelataan Varalan urheiluopistolla PT 75:n organisoimana.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.