Pelimiehen valinta: The Sinking Cityn hyvä idea kaatuu yksityiskohtiin

Seonneiden kaupunkilaisten kuulustelu on keskeinen osa The Sinking Cityä. Seonneiden kaupunkilaisten kuulustelu on keskeinen osa The Sinking Cityä. Kuva: Bigben Interactive

The Sinking Cityn (PS4, Xbox One, PC) lähtökohdat ovat hienot. Vajaan sadan vuoden taakse sijoittuva peli perustuu kauhukirjailija H.P. Lovecraftin tarinoihin, mutta kumartaa maailmallaan mukavasti myös film noirin suuntaan.

Peli sijoittuu Yhdysvaltojen itärannikolle tulvasta kärsivän Oakmontin pikkukaupunkiin. Tällaiseen miljööseen saisi rakennettua vaikka millaisen jännärin.

The Sinking City nojaa ratkaisuissaan psykologiseen kauhuun ja yliluonnollisiin elementteihin. Pelin päähenkilö Charles Reed päätyy Oakmontiin etsiessään syitä häntä riivaaville painajaisille. Oakmontista taas löytyy niin kaupunkinsa tilasta ahdistuneita asukkaita kuin suurempiakin murheita.

Peli on rakenteeltaan lähinnä dekkaria, jossa pelaajan tehtävänä on selvittää erilaisia Oakmontin mysteereitä. Mysteerien selvittäminen ei ole aivan yksinkertaista ja peliin rakennetun tutkimusjärjestelmän ihmettelyssä kuluu tovi. Mekaniikka on kuitenkin suhteellisen selkeä, kunhan sen kanssa pääsee alkuun.

Järjestelmässä voi johtolankoja solmia yhteen ja tutkia todisteita. Aivan yksinkertaista tapausten selvittäminen ei kuitenkaan ole. The Sinking City ei ole mikään yksityisetsiväsimulaatio, mutta aivan helpolla peli ei ratkaisuja paljasta. On luultavasti sitten pelaajan luonteenlaadusta kiinni, kokeeko tämän kiinnostavana vai hieman turhauttavana.

Pelaamisen nautinto kaatuukin ikävästi pieniin yksityiskohtiin. Kaupungissa pitää ravata edestakaisin vihjeiden perässä ilman, että kävelyllä tai veneilyllä kaupungin laidalta toiselle olisi muuta tarkoitusta kuin pidentää peliaikaa.

Myös pelin kontrollit ovat jonkin verran jähmeät. Tämä korostuu varsinkin, kun pitäisi päästää kohdattuja hirviöitä päiviltä. Vaikka vastassa olisi isokin vastus, ei kunnon osumia tahdo saada.

Maailma itsessään on ihan perusnätti, mutta ei mitään henkeäsalpaavaa. Sateisessa ja synkässä maisemassa on paikoitellen tunnelmaa, mutta tunnelma ei levity koko Oakmontin ylle.

Kaupunki on aika tyhjä lukuun ottamatta sellaisia alueita, joilla tapahtuu pelin aikana jotain. Myöskään hahmoanimaatio ei ole kovin eläväistä. Mikä on sääli, koska iso osa peliä on kaupunkilaisten kuulustelu. Siihen panostamalla lopputulos olisi ollut ainakin pari pykälää parempi.

Vaikka The Sinking Cityn tekijöillä selvästi on ollut kunnianhimoinen ajatus yhdistää dekkarisimulaatio ja yliluonnollinen kauhuhiiviskely, lopputulos on ikään kuin väliinputoaja. Kummallakaan sektorilla se ei yllä lajityyppien valioiden joukkoon.

Sääli, sillä potentiaalia ideassa on.

Ilkka Lappi

Myös päihderiippuvaisen läheinen tarvitsee apua

Päihderiippuvuus sairastuttaa koko lähipiirin, ja silloin koko perhe tarvitsee apua. Tutkitusti noin puolet suomalaisista kokee haittoja toisen alkoholin käytön seurauksena.

Tämä oli jo 51. Ruisrock

Niiskuneidin jalkaansa tatuoinut tanskalainen MØ esiintyi toista kertaa Ruisrockissa.

Kun festari täyttää vuoden, on toinen tapahtuma. Kun festari täyttää 50 vuotta, on 51. tapahtuma.

Verohallinto: Osinko veronlaista tuloa, vaikka sitä ei maksettaisi rahana

Moni julkisen kaupankäynnin kohteena oleva yhtiö jakaa kuluvana vuonna osinkoa muuna kuin rahana (osingonjako in natura). Riippumatta siitä, maksetaanko osinko rahana vai esimerkiksi toisen yhtiön osakkeina, tulo on Verohallinnon mukaan osingonsaajan veronalaista osinkotuloa siten kuin tuloverolaissa säädetään.

Lämmin ja poutainen sää pitää vesistöjen vedenkorkeudet alhaalla

Sää jatkuu lämpimänä ja poutaisena mikä lisää haihduntaa ja pitää maaperän edelleen monin paikoin kuivana. Jokien virtaamat pysyvät pieninä.

Kuka saa kylmän kylvyn tänä vuonna?

Tapani Bastman Unikeko vuosimallia 2018.

Naantali valmistautuu jälleen Unikeonpäivän viettoon. Suomen ja valtakunnan virallinen unikeko heitetään mereen perinteitä noudattaen lauantaina 27. heinäkuuta kello 7 Naantalin vanhassa kaupungissa.

Sisävesien pintalämpötila lämpenemään päin

Kolea heinäkuun alku sai pintaveden lämpötilan laskemaan useilla havaintopaikoilla ajankohtaan nähden kylmemmäksi kuin aiemmin on mitattu. Esimerkiksi Haukivedellä ja Kyyvedellä pintaveden lämpötila oli poikkeuksellisen kylmää yhtäjaksoisesti seitsemän päivän ajan.

Vegånia saa seurakseen Ølfestin ja Vølumen

Suvi Kiukas on Vegånian tuottaja, Peetu Sillanpää vastaa

Kolmatta kertaa järjestettävä Vegånia-vegaaniruokafestivaali valloittaa jälleen Vanhan Suurtorin 2.–3. elokuuta. Festivaalin rinnalla on tänä vuonna kaksi uutta tapahtumaa: pienpanimotapahtuma Ølfest ja musiikkitapahtuma Vølume.

Luvassa keskinkertainen viljasato

Tämän vuoden viljasadon arvioidaan olevan keskimääräinen, eli 3,6 miljardia kiloa, kahden heikon satovuoden jälkeen. Rukiin sato-odotukset ovat runsaat, 140 miljoonaa kiloa, eli yli kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä ensi viikolla

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa maanantaista sunnuntaihin 22.–28. heinäkuuta.

Urheilu

Jälkipeli: Interin vahtien oma koutsi

Henrik Moisander on yksi Veikkausliigan kokeneimmista maalivahdeista. Hänet on valittu kahdesti sarjan parhaaksi maalivahdiksi.

Valmennus täyttää Jani Meriläisen arjen

Puukkokatsomo: Iso kuva ei muutu

Taika Koilahti.

Alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisoista oli lupa odottaa enemmän kuin mitä saatiin. Suomen saldona oli yksi pronssi, jonka Ella Junnila toi korkeushypystä. Enempäänkin oli mahdollisuuksia, mistä kielii suomalaisten kymmenen pistesijaa.

Otteluanalyysi: Niin lähellä, mutta niin kaukana

Timo Furuholm ei jossitellut pelin jälkeen.

Harva siihen uskoi. Interin jatkopaikkaan jalkapalloilun Eurooppa-liigan ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Kööpenhaminalainen Bröndby kylvetti Interiä ensimmäisessä osaottelussa 4-1, joten olisi tarvittu ihmettä. Mutta ei siitä kauas jääty. Inter esitti kauden parastaan ja löi Bröndbyn Kupittaalla 2-0 (0-0). Kolmas maali olisi riittänyt, mutta sitä ei enää tullut. Bröndby etenkin jatkoon yhteismaalein 4-3.

Manuel ”Manu” Barnes Kristikan paitaan

Manuel Barnes.

Kristika Turku vahvistuu kausille 2019–21, kun 27-vuotias Manuel Barnes saapuu Turkuun kahden vuoden mittaisella sopimuksella. Kristika, joka on Turun NMKY:n edustusjoukkue, pelaa koripalloilun 1A-divisioonassa.

Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin

Otto Schultz nähtiin viime kaudella myös SalPan paidassa.

Keskuspuolustaja Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin, kertoo FC TPS nettisivuillaan

Turkulainen Oliver Patama hakee mitaleja Tampereen down-urheilijoiden EM-kisoista

Suomi isännöi 26.–28. heinäkuuta ensimmäistä kertaa down-urheilijoiden arvokilpailuja, kun yleisurheilun ja pöytätenniksen avoimet Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään Tampereella. Yleisurheilukilpailut käydään Ratinan stadionilla Tampereen Pyrinnön järjestämänä ja pöytätennistä pelataan Varalan urheiluopistolla PT 75:n organisoimana.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.