Yrityskauppa käy Varsinais-Suomessa muuta maata kuumempana

Lassi Rosala. Lassi Rosala. Kuva: Reetta Vahanen

Kulunut kevät oli yrityskaupparintamalla vilkas koko Suomessa. Yritykset vaihtavat Varsinais-Suomessa omistajaa vielä muutakin maata vilkkaammin.

Varsinais-Suomessa yrityksiä on laitettu myyntiin alkuvuoden 2019 aikana 29 prosenttia enemmän kuin tammi-toukokuussa 2018. Koko maassa myytävien yritysten määrä nousi samaan aikaan 23 prosentilla. Asia selviää yrityspörssi.fi-sivulta kerätyistä tiedoista.

Myös Finnveran tietojen mukaan Varsinais-Suomi on yksi yrityskauppojen kasvun moottoreista Suomessa. Viime vuonna yrityskaupat kasvoivat Finnveran mukaan Varsinais-Suomessa euroissa mitattuna 44 prosentilla.

Myös yritysten hintapyynnöt ovat Varsinais-Suomessa maan keskiarvoa korkeammat.

– Hyvä taloudellinen tilanne ja luottamus tulevaisuuteen näkyvät yrityskauppamäärien kasvussa. Varsinais-Suomessa käänne tapahtui oikeastaan jo muutama vuosi sitten, kun useammalla toimialalla, kuten metalli-, meri- ja lääketeollisuudessa toteutetut isot investoinnit ja omistusjärjestelyt saivat sekä kuluttajien että yritysten luottamusindikaattorit kääntymään positiiviseen suuntaan, koordinaattori Lassi Rosala Varsinais-Suomen Yrittäjistä toteaa.

Myönteiset tulevaisuudennäkymät näkyvät konkreettisesti yritysten liikevaihdon kasvuna ja parantuneina tuloksina, mikä yrityskauppatilanteissa näkyy aiempaa korkeampana kauppahintana.

– Hyvä taloustilanne rohkaisee luopuvia yrittäjiä käynnistämään myyntiprosessin. Ostajien näkökulmasta se taas antaa uskoa siihen, että yrityskauppaan investoitu pääoma saadaan maksettua kohtuullisessa ajassa takaisin. Väheksyä ei voi myöskään Varsinais-Suomen omistajanvaihdospalvelun roolia asian edistämisessä. Omistajanvaihdospalvelun tilaisuuksissa on käynyt kahden vuoden aikana yli tuhat omistajanvaihdoksista kiinnostunutta luopujaa ja jatkajaa. Kohtaamisista tilaisuuksissa on käynnistynyt kymmeniä omistajanvaihdosprosesseja, Lassi Rosala kertoo.

Varsinaissuomalaisten myytävien yritysten hintapyynnöt ovat muuta maata korkeammat. Yrityspörssi-sivuston kautta myytävien yritysten keskipyyntihinta on Varsinais-Suomessa 389 000 euroa eli 28 prosenttia muuta maata korkeampi. Koko Suomessa myytävien pienten ja keskisuurten yritysten keskipyyntihinta on 302 000 euroa.

Alin hintapyyntö Varsinais-Suomessa myytävälle pk-yritykselle on kahden vuoden aikana ollut 3 000 euroa ja ylin vajaa kaksi miljoonaa euroa. Yrityksiä myydään myös ilman hintapyyntöä.

Yritysten ostajia on niin Varsinais-Suomessa kuin koko maassa liikkeellä aktiivisesti. Lassi Rosalan mukaan Varsinais-Suomessa etsitään tällä hetkellä eniten myytäviä tilitoimistoja, metalli- ja koneteknologiateollisuudessa toimivia eri kokoisia yrityksiä sekä autokorjaamoja ja -huoltoliikkeitä. Myös verkkokaupat sekä kaupan ala ja ravintola-ala kiinnostavat varsinaissuomalaista pk-yrityksen ostajaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Myös päihderiippuvaisen läheinen tarvitsee apua

Päihderiippuvuus sairastuttaa koko lähipiirin, ja silloin koko perhe tarvitsee apua. Tutkitusti noin puolet suomalaisista kokee haittoja toisen alkoholin käytön seurauksena.

Tämä oli jo 51. Ruisrock

Niiskuneidin jalkaansa tatuoinut tanskalainen MØ esiintyi toista kertaa Ruisrockissa.

Kun festari täyttää vuoden, on toinen tapahtuma. Kun festari täyttää 50 vuotta, on 51. tapahtuma.

Verohallinto: Osinko veronlaista tuloa, vaikka sitä ei maksettaisi rahana

Moni julkisen kaupankäynnin kohteena oleva yhtiö jakaa kuluvana vuonna osinkoa muuna kuin rahana (osingonjako in natura). Riippumatta siitä, maksetaanko osinko rahana vai esimerkiksi toisen yhtiön osakkeina, tulo on Verohallinnon mukaan osingonsaajan veronalaista osinkotuloa siten kuin tuloverolaissa säädetään.

Lämmin ja poutainen sää pitää vesistöjen vedenkorkeudet alhaalla

Sää jatkuu lämpimänä ja poutaisena mikä lisää haihduntaa ja pitää maaperän edelleen monin paikoin kuivana. Jokien virtaamat pysyvät pieninä.

Kuka saa kylmän kylvyn tänä vuonna?

Tapani Bastman Unikeko vuosimallia 2018.

Naantali valmistautuu jälleen Unikeonpäivän viettoon. Suomen ja valtakunnan virallinen unikeko heitetään mereen perinteitä noudattaen lauantaina 27. heinäkuuta kello 7 Naantalin vanhassa kaupungissa.

Sisävesien pintalämpötila lämpenemään päin

Kolea heinäkuun alku sai pintaveden lämpötilan laskemaan useilla havaintopaikoilla ajankohtaan nähden kylmemmäksi kuin aiemmin on mitattu. Esimerkiksi Haukivedellä ja Kyyvedellä pintaveden lämpötila oli poikkeuksellisen kylmää yhtäjaksoisesti seitsemän päivän ajan.

Vegånia saa seurakseen Ølfestin ja Vølumen

Suvi Kiukas on Vegånian tuottaja, Peetu Sillanpää vastaa

Kolmatta kertaa järjestettävä Vegånia-vegaaniruokafestivaali valloittaa jälleen Vanhan Suurtorin 2.–3. elokuuta. Festivaalin rinnalla on tänä vuonna kaksi uutta tapahtumaa: pienpanimotapahtuma Ølfest ja musiikkitapahtuma Vølume.

Luvassa keskinkertainen viljasato

Tämän vuoden viljasadon arvioidaan olevan keskimääräinen, eli 3,6 miljardia kiloa, kahden heikon satovuoden jälkeen. Rukiin sato-odotukset ovat runsaat, 140 miljoonaa kiloa, eli yli kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä ensi viikolla

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa maanantaista sunnuntaihin 22.–28. heinäkuuta.

Urheilu

Jälkipeli: Interin vahtien oma koutsi

Henrik Moisander on yksi Veikkausliigan kokeneimmista maalivahdeista. Hänet on valittu kahdesti sarjan parhaaksi maalivahdiksi.

Valmennus täyttää Jani Meriläisen arjen

Puukkokatsomo: Iso kuva ei muutu

Taika Koilahti.

Alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisoista oli lupa odottaa enemmän kuin mitä saatiin. Suomen saldona oli yksi pronssi, jonka Ella Junnila toi korkeushypystä. Enempäänkin oli mahdollisuuksia, mistä kielii suomalaisten kymmenen pistesijaa.

Otteluanalyysi: Niin lähellä, mutta niin kaukana

Timo Furuholm ei jossitellut pelin jälkeen.

Harva siihen uskoi. Interin jatkopaikkaan jalkapalloilun Eurooppa-liigan ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Kööpenhaminalainen Bröndby kylvetti Interiä ensimmäisessä osaottelussa 4-1, joten olisi tarvittu ihmettä. Mutta ei siitä kauas jääty. Inter esitti kauden parastaan ja löi Bröndbyn Kupittaalla 2-0 (0-0). Kolmas maali olisi riittänyt, mutta sitä ei enää tullut. Bröndby etenkin jatkoon yhteismaalein 4-3.

Manuel ”Manu” Barnes Kristikan paitaan

Manuel Barnes.

Kristika Turku vahvistuu kausille 2019–21, kun 27-vuotias Manuel Barnes saapuu Turkuun kahden vuoden mittaisella sopimuksella. Kristika, joka on Turun NMKY:n edustusjoukkue, pelaa koripalloilun 1A-divisioonassa.

Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin

Otto Schultz nähtiin viime kaudella myös SalPan paidassa.

Keskuspuolustaja Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin, kertoo FC TPS nettisivuillaan

Turkulainen Oliver Patama hakee mitaleja Tampereen down-urheilijoiden EM-kisoista

Suomi isännöi 26.–28. heinäkuuta ensimmäistä kertaa down-urheilijoiden arvokilpailuja, kun yleisurheilun ja pöytätenniksen avoimet Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään Tampereella. Yleisurheilukilpailut käydään Ratinan stadionilla Tampereen Pyrinnön järjestämänä ja pöytätennistä pelataan Varalan urheiluopistolla PT 75:n organisoimana.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.