Osaatko kohdata hevosen liikenteessä?

Kuva: Veli-Matti Henttonen

Hevosen kohtaaminen tiellä saattaa olla kaupungissa kulkeville harvinaisempaa, mutta toimintaetiketti on syytä tuntea vaaratilanteiden välttämiseksi. Liikenneturva muistuttaa, että hevonen saattaa yllättyessään toimia arvaamattomasti, joten rauhallisuus ja vauhdin hidastaminen tuovat turvaa kaikille kulkijoille. Varsinkin kovia ääniä on syytä välttää ratsukkojen läheisyydessä.

Hevonen on suuri ja voimakas saaliseläin, joka voi täysikasvuisena painaa jopa 600 kiloa. Luonteeltaan se on kuitenkin herkkä, ja liikkeissään erittäin nopea. Hevosen kuulo- ja hajuaistit ovat ihmistä terävämpiä, jonka vuoksi se saattaa reagoida ärsykkeisiin yllättävällä tavalla.

– Hevosen läheisyydessä täytyy hiljentää vauhtia ja välttää äkkinäisiä liikkeitä. Pienet huomaavaiset teot voivat olla suurikin apu. Kannattaa huomioida oman ajoneuvon aiheuttamat äänet ja kommunikoida ratsastajan kanssa, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Hevosia on Suomessa noin 75 000 ja ratsastusta harrastaa arviolta 170 000 suomalaista. Ratsukkojen kohtaaminen liikenteessä ei siis ole poikkeustilanne, vaan varsin yleinen tapahtuma, jonka toimintaetiketti teillä liikkuvien on syytä tuntea. Liikenneturvan kyselyn perusteella valtaosa autonkuljettajista tietää toimia turvallisesti ratsukon tai ravikärryn osuessa kohdalle tiellä, mutta muillakin menopeleillä matkatessa on syytä toimia rauhallisesti.

– Vaarallisia tilanteita syntyy, kun muut liikkujat eivät noudata lain edellyttämää varovaisuutta ratsukon kohdatessaan. Isoimmat riskit liittyvät toki moottoriajoneuvoihin, mutta myös jalankulkijat, sauvakävelijät tai pyöräilijät voivat olla hevosen näkökulmasta pelottavia. Soittokelloa tai muita äänimerkkejä ei hevosten läheisyydessä tule käyttää. Puhuminen sen sijaan on hyvä tapa varoittaa ratsukon kanssa liikkuvaa, sillä hevonen tunnistaa, että kyseessä on ihminen, ohjeistaa Taskinen.

Ratsukoiden on muiden tienkäyttäjien tapaan liikuttava tieliikennelain mukaisesti. Ratsastaessa hevonen tulkitaan pääasiallisesti ajoneuvoksi, jolloin se noudattaa oikeanpuoleisen liikenteen periaatetta. Ratsastus jalankulku- ja pyöräilyväylällä ei ole sallittua, ellei sitä ole osoitettu liikennemerkillä ratsastustieksi. Taluttaessa hevonen ja taluttaja rinnastetaan kuitenkin jalankulkijoihin.

Kun kohtaat hevosen liikenteessä:

• Ole huomaavainen ja hidasta vauhtia. Vaihda myös pitkiltä lyhyille ajovaloille.

• Tarkkaile ratsastajan tai ohjastajan käsimerkkejä. Jos tämä pyytää sinua pysähtymään, pysähdy.

• Ohita ratsukko kunnon turvavälillä ja vain turvallisessa paikassa. Pidä vauhti tasaisena ja nosta nopeutta maltillisesti vasta reilusti ohituksen jälkeen.

• Älä soita äänimerkkiä tai kaasuta. Hevosen pillastumisesta voi koitua kohtalokkaat seuraukset.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Myös päihderiippuvaisen läheinen tarvitsee apua

Päihderiippuvuus sairastuttaa koko lähipiirin, ja silloin koko perhe tarvitsee apua. Tutkitusti noin puolet suomalaisista kokee haittoja toisen alkoholin käytön seurauksena.

Tämä oli jo 51. Ruisrock

Niiskuneidin jalkaansa tatuoinut tanskalainen MØ esiintyi toista kertaa Ruisrockissa.

Kun festari täyttää vuoden, on toinen tapahtuma. Kun festari täyttää 50 vuotta, on 51. tapahtuma.

Verohallinto: Osinko veronlaista tuloa, vaikka sitä ei maksettaisi rahana

Moni julkisen kaupankäynnin kohteena oleva yhtiö jakaa kuluvana vuonna osinkoa muuna kuin rahana (osingonjako in natura). Riippumatta siitä, maksetaanko osinko rahana vai esimerkiksi toisen yhtiön osakkeina, tulo on Verohallinnon mukaan osingonsaajan veronalaista osinkotuloa siten kuin tuloverolaissa säädetään.

Lämmin ja poutainen sää pitää vesistöjen vedenkorkeudet alhaalla

Sää jatkuu lämpimänä ja poutaisena mikä lisää haihduntaa ja pitää maaperän edelleen monin paikoin kuivana. Jokien virtaamat pysyvät pieninä.

Kuka saa kylmän kylvyn tänä vuonna?

Tapani Bastman Unikeko vuosimallia 2018.

Naantali valmistautuu jälleen Unikeonpäivän viettoon. Suomen ja valtakunnan virallinen unikeko heitetään mereen perinteitä noudattaen lauantaina 27. heinäkuuta kello 7 Naantalin vanhassa kaupungissa.

Sisävesien pintalämpötila lämpenemään päin

Kolea heinäkuun alku sai pintaveden lämpötilan laskemaan useilla havaintopaikoilla ajankohtaan nähden kylmemmäksi kuin aiemmin on mitattu. Esimerkiksi Haukivedellä ja Kyyvedellä pintaveden lämpötila oli poikkeuksellisen kylmää yhtäjaksoisesti seitsemän päivän ajan.

Vegånia saa seurakseen Ølfestin ja Vølumen

Suvi Kiukas on Vegånian tuottaja, Peetu Sillanpää vastaa

Kolmatta kertaa järjestettävä Vegånia-vegaaniruokafestivaali valloittaa jälleen Vanhan Suurtorin 2.–3. elokuuta. Festivaalin rinnalla on tänä vuonna kaksi uutta tapahtumaa: pienpanimotapahtuma Ølfest ja musiikkitapahtuma Vølume.

Luvassa keskinkertainen viljasato

Tämän vuoden viljasadon arvioidaan olevan keskimääräinen, eli 3,6 miljardia kiloa, kahden heikon satovuoden jälkeen. Rukiin sato-odotukset ovat runsaat, 140 miljoonaa kiloa, eli yli kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä ensi viikolla

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa maanantaista sunnuntaihin 22.–28. heinäkuuta.

Urheilu

Jälkipeli: Interin vahtien oma koutsi

Henrik Moisander on yksi Veikkausliigan kokeneimmista maalivahdeista. Hänet on valittu kahdesti sarjan parhaaksi maalivahdiksi.

Valmennus täyttää Jani Meriläisen arjen

Puukkokatsomo: Iso kuva ei muutu

Taika Koilahti.

Alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisoista oli lupa odottaa enemmän kuin mitä saatiin. Suomen saldona oli yksi pronssi, jonka Ella Junnila toi korkeushypystä. Enempäänkin oli mahdollisuuksia, mistä kielii suomalaisten kymmenen pistesijaa.

Otteluanalyysi: Niin lähellä, mutta niin kaukana

Timo Furuholm ei jossitellut pelin jälkeen.

Harva siihen uskoi. Interin jatkopaikkaan jalkapalloilun Eurooppa-liigan ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Kööpenhaminalainen Bröndby kylvetti Interiä ensimmäisessä osaottelussa 4-1, joten olisi tarvittu ihmettä. Mutta ei siitä kauas jääty. Inter esitti kauden parastaan ja löi Bröndbyn Kupittaalla 2-0 (0-0). Kolmas maali olisi riittänyt, mutta sitä ei enää tullut. Bröndby etenkin jatkoon yhteismaalein 4-3.

Manuel ”Manu” Barnes Kristikan paitaan

Manuel Barnes.

Kristika Turku vahvistuu kausille 2019–21, kun 27-vuotias Manuel Barnes saapuu Turkuun kahden vuoden mittaisella sopimuksella. Kristika, joka on Turun NMKY:n edustusjoukkue, pelaa koripalloilun 1A-divisioonassa.

Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin

Otto Schultz nähtiin viime kaudella myös SalPan paidassa.

Keskuspuolustaja Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin, kertoo FC TPS nettisivuillaan

Turkulainen Oliver Patama hakee mitaleja Tampereen down-urheilijoiden EM-kisoista

Suomi isännöi 26.–28. heinäkuuta ensimmäistä kertaa down-urheilijoiden arvokilpailuja, kun yleisurheilun ja pöytätenniksen avoimet Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään Tampereella. Yleisurheilukilpailut käydään Ratinan stadionilla Tampereen Pyrinnön järjestämänä ja pöytätennistä pelataan Varalan urheiluopistolla PT 75:n organisoimana.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.