Georgialainen ruoka on rikasta ja runsasta, myös vegaanisia vaihtoehtoja on paljon

Kuva: Henriikka Fingerborg

Georgialaisessa ruokakulttuurissa arvostetaan yhteisöllisyyttä, aitoa yhdessäoloa, vieraanvaraisuutta ja puheita. Isolle porukalle suunniteltu supra on juhla-ateria, jolloin pöytä koreilee erilaisista jaettavista herkuista ja juomista. Georgiassa ollaan erittäin ylpeitä paikallisista limsoista, kuten päärynä- ja rakuunalimonadista ja niitä tarjoillaan ruoan kanssa. Hyvä viini kuuluu myös asiaan, mutta sitä ei kuitenkaan ole syytä maistella, ennen kun tamada, eli maljapuheen pitäjä, on kohottanut maljan.

Tamada on yleensä mies. Tamada tuntee kaikki vieraat ja muistaa heitä lämpimästi puheessaan. Tämän jälkeen hän kohottaa maljan ja muutkin vieraat saavat pitää puheita ja nauttia viinistä.

Supra on Georgiassa aina hyvin sosiaalinen tapahtuma, ja sitä tunnelmaa Sini Salminen ja hänen georgialainen miesystävänsä Nika Nikuradze haluavat välittää myös hiljattain Tuussa avatun ravintola Rionin asiakkaille. He pyörittävät Rionia yhdessä, mutta idea lähti Nikuradzen rakkaudesta paikalliseen ruokaan ja kulttuuriin. Nikuradze on ammatiltaan kokki ja valmistaa herkkuja Rionin keittiössä.

– Yhdessä tekeminen on yhtä aikaa sekä hyvä, että huono asia. Jaamme vastuun ja toiseen voi aina tukeutua. Ravintolan perustamista voisi verrata melkein lapsen syntymään tai omakotitalon rakennusprosessiin, tässä kasvetaan ja opitaan yhdessä, Salminen nauraa.

Salminen piti ravintolaideaa ensin täysin pähkähulluna, mutta nauttii nyt kovan työn tuloksista täysillä. Georgialainen kulttuuri on tullut tutuksi niin tapoineen, kuin herkullisine ruokineenkin. Ruoka on puhtaista raaka-aineksista valmistettua, yksinkertaista ja maukasta.

Koska georgialaiset ovat pääosin ortodokseja, heillä on tapana paastota monta kertaa vuodessa. Paaston aikana syödään ainoastaan puhdasta ja täysin vegaanista ruokaa. Siksi myös Rionin listalta löytyy monta sorttia vegaanisia annoksia.

– Georgialaiset ovat erittäin hyviä valmistamaan vegaanisia ruokia, koska niitä valmistetaan niin paljon. Esimerkiksi ennen pääsiäistä paastotaan 40 päivää, joten vegaaniset reseptit ovat erinomaisia.

Rionin listalta löytyy muun muassa papupataa, ratatouillea, lammasta, grillattua possua ja pelmenejä, eli lihatäytteisiä taikinanyyttejä. Keskeisessä osassa ovat myös pähkinät, yrtit, mausteet sekä tomaatti. Jokaiseen pöytään kuuluu vasta uunista nostettu juustoinen ja taivaallinen hatsapuri-leipä, jota voisi syödä sellaisenaan palakaupalla. Se sopii täydellisesti dippailtavaksi kastikkeiden ja patojen kanssa.

Jälkiruokana georgialaiset rakastavat erilaisia kakkuja, niitä on yleensä montaa sorttia ja hillitön määrä. Rioni haluaa antaa annoksillaan ja palvelullaan erittäin hyvän kuvan juuri vieraanvaraisuudesta, joka Georgiassakin ovat tärkeää.

Henriikka Fingerborg

Kuva: Henriikka Fingerborg

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.