Isa & Aleksi ponnistavat universaalisti Turusta

Aleksi Koli ja Isa Eskola ovat säveltäneet uuden Turku-biisin. Aleksi Koli ja Isa Eskola ovat säveltäneet uuden Turku-biisin. Kuva: Slade Takala-Lamey

Viiden sillan maa, Aamu Airistolla, Sirkkalankadulla, Tuhannen unelman jälkeen… Enemmän tai vähemmän Turkuun sijoittuvia biisejä on lukemattomia. Uusin tulokas pitkään ketjuun on popduo Isa & Aleksin biisi Penkillä.

Biisi on syntynyt Humanistisen ammattikorkeakoulun Sanoittamalla kaupunginomistajaksi -hankkeen, eli Biisisanoittamon, tuloksena. Syksyllä 2018 hankkeessa mukana olleissa kaupungeissa, Turussa, Helsingissä Riihimäellä ja Imatralla, järjestettiin biisisanoittamoja, joiden pohjalta nyt julkaistut kaupunkibiisit ovat syntyneet.

Turun, Helsingin ja Riihimäen biisit tuotettiin biiseiksi Turku Rock Academylla Mark Bertényin ja Tuomas Riihimäen toimesta.

Penkillä-biisin tekstin teki Sauli Alipirjelä. Biisiin sävellyksen tekivät Isa & Aleksi -duon takaa löytyvät Aleksi Koli ja Isa Eskola. Isa & Aleksi -duo perustettiin varta vasten biisisanoittamo-projektia varten.

– Tuomas Rock Academyltä kysyi minua mukaan tällaiseen projektiin. Se kuulosti hauskalta ja erilaiselta projektilta, joten päätin lähteä mukaan. Tein muutaman demon ja Isa tuli mukaan projektiin ja yhdessä kehiteltiin sitten sävellystä eteenpäin, Koli kertoo.

Penkillä solahtaa vaivattomasti pop-musiikin leveän sateenvarjon alle. Muut kesäkuun alulla julkaistut biisit edustavat muita genrejä. Big Joe’s Bandin Helsinkiin tekemä Taikamatto on rokkia ja Riihimäelle sijoittuva Kalpeiden varjojen Lasiinpuhaltajat iskelmää.

– Oli sanoittaja Sauli Alipirjelän toive, että biisistä tehdään poppia, Koli toteaa.

New Fashioned -bändissä laulajana toimivalle Kolille Penkillä-projekti oli kiinnostava hyppäys omimman alueen ulkopuolelle, vaikka popin maailmassa myös New Fashioned toimii.

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein sävellystä suomenkieliseen biisiin. Se oli kiinnostavaa, vaikka itse säveltämiseen se ei vaikuttanutkaan. Lähinnä piti hieman keskittyä siihen, miten tekstin saa sopimaan sävellykseen, Koli sanoo.

– Myös se oli itselleni uutta, etten ole aiemmin tehnyt musiikkia muiden teksteihin. Se oli hauska kokeilu.

Uusi Turku-biisi ei ole tekstinsä puolesta ole erityisen paikallinen. Sanoituksensa puolesta biisi on pikemminkin universaali. Biisissä sykkivä kaupunki ja penkki voisivat olla käytännössä missä päin maailmaa tahansa.

– Minusta se oli pelkästään positiivista, ettei teksti ollut sellainen Aurajoki jee, Turku jee -tyyppinen. Tällaiseen yleismaailmalliseen tekstiin oli helppo lähteä tekemään sävellystä.

– Säveltäessä kiinnitimme paljon huomiota säveltäessä, että biisin teksti ja sävellyksen tunnelma ovat jollain tavalla yhteneväiset, Koli toteaa.

Ilkka Lappi

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.