Robottileikkuri leikkaa ruohoa itsekseen ja hiljaa, vaikka keskellä yötä

Robottiruohonleikkuri pitää pihanurmen lyhyenä omin voimin. Robottiruohonleikkuri pitää pihanurmen lyhyenä omin voimin. Kuva: Fokusiert

Robottileikkurit ovat menekiltään hurjassa kasvussa. Raisiolaisen Kone-Viitasalon it-vastaava, myyjä Sami Solalinna ennustaa 50 prosentin kasvua koneiden myyntiin tulevan kesän aikana.

Myös akkusahoja ja trimmereitä ostetaan yhä enemmän, etenkin yrityspuolella. Akkukäyttöisillä koneilla on paljon etuja perinteisiin leikkureihin ja sahoihin verraten.

–Raivaus- ja moottorisahat ovat saatavissa nyt myös akkuversioina. Ne ovat kevyempiä ja hiljaisempia mitä perinteiset. Akkupelit ovat nyt tulossa, sillä akkuteknologia mennyt viimeisten 15 vuoden aikana huikeasti eteenpäin, ja koneita myydään rakennustyömaille, koska ne eivät kärytä ja ovat hiljaisempia.

Robottileikkuri ja akkulaitteet ovat hiljaisia, eivätkä häiritse naapureita. Ruohoa voi leikata jopa yöllä. Joutokäyntimelua ei ole lainkaan, ja robottiruohonleikkurin jättämä jälki on äärimmäisen tasaista. Ammattilaisetkin arvostavat asiaa, koska hommat voi pihalla aloittaa jo aiemmin meluttomuuden takia. Lisäksi isompien tilojen tai kartanoiden hankinnoista päättävät ottavat helpommin vihreitä ja päästöttömiä ratkaisuja. Se on osin myös imagokysymys.

Vaikka robottiruohonleikkuri maksaa tavanomaista enemmän, ovat sen käyttö- ja huoltokulut tuntuvasti edullisemmat. Jos akkukoneita on useita, voi samaa akkua vaihdella useamman koneen kesken. Leikkurin voi ajastaa niin, ettei se aja aamukasteella, vaan esimerkiksi päiväsaikaan, kun ollaan töissä.

Myyjä Valtteri Viitasalo kertoo että robottileikkurin päällä on vähän vanhaa puhelinta muistuttava näppäimistö, jolla ohjataan konetta. Uudemmissa malleissa konetta pystyy ohjaamaan täysin puhelimella, paikasta riippumatta. Kyse on pyörillä kulkevasta tietokoneesta.

Solalinna arvioi, että tänä vuonna Kone-Viitasalon osalta robottileikkurien myynnin kasvu olisi 30–50 prosenttia viime vuoteen nähden. Viime vuonna leikkureiden menekki kasvoi jo 20 prosentilla.

–Samanlainen piikki tuli jokin aika sitten Sveitsissä ja Ruotsissa, yhtäkkiä se menekki oli ihan älytön ja meni melkein sataan prosenttiin. Laite on hyvä, ja pian mennään siihen, että jokaisella on tuttu, jolla on leikkuri, ja joka on siihen tyytyväinen.

Robottileikkuri on ilmastoystävällinen, lähes äänetön, ihan ylivoimainen vanhaan tekniikkaan verraten. Kulutus vastaa pienen hehkulampun kulutusta, eli käyttökulut sähköllisesti ovat hyvin matalat. Kynnyksenä on tietysti ostaa laite.

Pienet leikkurit voivat leikata tunnin, ja menevät taas tunnin lataukseen. Isommissa leikkureissa taas aika voi olla kahtakin tuntia. Mukana tulee robotin kokoinen laatta, joka kiinnitetään maahan. Robotti laittaa nenänsä sen töpseliin omin voimin.

Ennen leikkaamisen aloittamista on pihan kehystäminen tärkeä toimenpide. Kaapelinasennuskone upottaa kaapelin maahan, ja vajaan metrin välein lyödään muovinen kiila, jolla rajalanka pysyy maassa. Melko nopeasti langat painuvat ruohon alle piiloon.

Minna Saarinen

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.