Leikki on tärkeä osa Ilmari Neran, 20, elokuvaohjaamista

Ilmari Neran elokuvatrilogian päätösosaa tehdään nuorisovaltuuston hankerahan tukemana. Ilmari Neran elokuvatrilogian päätösosaa tehdään nuorisovaltuuston hankerahan tukemana. Kuva: Ilkka Lappi

Vaikka Ilmari Nera on vasta 20-vuotias, alkaa hän olla kokenut elokuvantekijä. Parhaillaan Nera valmistelee Negorhanin legenda -elokuvatrilogian päätösosaa.

Seikkailu- ja fantasiaelokuvat ovat olleet lähellä Neran sydäntä pikkupojasta lähtien.

– Olin aika pieni, kun näin Tähtien sodat ja Taru sormusten herrasta -leffat, kun isäni niitä minulle näytti. Niiden maailmat siirtyivät aika nopeasti myös leikkeihini, Nera muistelee.

– Kun tajusin, että ne elokuvat on joidenkin ihmisten tekemiä, kiinnostuin asiasta tosissani. Halusin tietää, ketkä ovat ne aikuiset, jotka saavat edelleen leikkiä tällä tavalla. Leikkiminen on tärkeä osa elokuvan tekemistä, vaikka siihen suhtautuukin vakavasti. Leikki on aina ollut itselleni tärkeä asia, ehkä se on myös vetänyt minua elokuvan suuntaan.

Nera harrastaa myös teatteria. Turun Nuoressa Teatterissa hän sekä näyttelee että ohjaa. Kipinä elokuvaohjaamiseen on syttynyt todenteolla viime vuosina tekemisen myötä.

– Ohjaaminen on tullut mukaan oikeastaan näiden elokuvien myötä. Ennen ensimmäistä elokuvaa halusin olla näyttelijä. Ensimmäisessä elokuvassa olin ensin näyttelijä, mutta päädyin lopulta myös ohjaamaan, Nera kertoo.

Hänelle elokuvien ohjaaminen on tässä vaiheessa ennen kaikkea itsensä kehittämistä.

– Näissä elokuvissa olen lähtenyt siitä, että haluan kehittää itseäni, koska ei ole isoja tuotantoyhtiöitä tai muita rajoittavia tahoja. Olen halunnut laittaa tavoitteet korkealle, mutta myös siihen suuntaan, mihin omat intressit vetävät. Fantasia on ollut itselleni aina iso asia.

Maailmalla fantasiaspektaakkeleita on vuosien saatossa tehty runsaasti, mutta Suomen oloissa genre on harvinaisempi. Osasyy fantasiaelokuvien tekoon Neralla onkin halu näyttää.

– Fantasia on myös sellainen genre, jota näkee suomalaisen elokuvan piirissä aika vähän. Haluan viedä sitä ajatusta eteenpäin, että tällaistakin voidaan Suomessa tehdä laadukkaasti ja vielä pienellä budjetilla.

Ensi syksynä Nera aloittaa opinnot Turun taideakatemiassa. Vaikka veri vetää vahvasti elokuvan suuntaan, ei Neralla ole tarkkaa suunnitelmaa elokuvan saralla.

– Elokuvaohjaaminen kiinnostaa eniten, mutta myös muut sellaiset asiat, joissa ollaan tavalla tai toisella kosketuksissa elokuvan tarinan kanssa. Esimerkiksi käsikirjoittaminen tai leikkaaminen ovat sellaisia.

– Hollywood tai kotimainenkin elokuvateollisuus kuulostavat vielä tässä vaiheessa kaukaisilta asioilta. Teen näitä asioita itseni vuoksi. Niin kauan kuin pääsen tekemään kiinnostavia juttuja, joissa kehittyy, olen tyytyväinen. Kuka tietää, missä ollaan kymmenen tai 20 vuoden päästä.

Ilkka Lappi

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.