Saara Ekströmin uusia teoksia Aboa Vetus & Ars Novaan

Saara Ekströmin näyttely avautuu perjantaina. Saara Ekströmin näyttely avautuu perjantaina. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Aboa Vetus & Ars Nova -museossa avautuu 14. kesäkuuta turkulaistaiteilija Saara Ekströmin yksityisnäyttely, joka esittelee teoksia vuosilta 2017–2019. Taiteilijalla on meneillään intensiivinen työvaihe, ja alun perin Takkahuone-galleriaan suunniteltu näyttely levittäytyy koko toiseen näyttelykerrokseen.

Ekström tunnetaan viimeistellystä valokuva- ja videotaiteestaan. Viime vuosina hänen tuotantonsa on painottunut kokeelliseen elokuvaan. AMNION-näyttelyn kiinnekohtia ovat mustavalkoiselle kaitafilmille (8 mm) kuvatut teokset, joiden lisäksi esillä on uusia valokuvia sekä installaatioita. Monet teoksista saavat näyttelyssä ensiesittelynsä.

Vastakohtaisuudet, kuten luonto ja teknologia, puhtaus ja lika, viettelevä ja vastenmielinen, kohtaavat Ekströmin taiteessa. Monitasoiset rinnastukset avaavat polkuja vapaasti kulkeville mielleyhtymille. Näyttelyn nimiteoksessa risteävät orgaaniset ja ihmisen valmistamat materiaalit. Nimi AMNION merkitsee kalvoa, joka ympäröi ja suojaa sikiötä. Elokuvassa sen korvaa muovi, joka tukehduttaa luonnollisen. Teoksen harkittuun ja houkuttelevaan estetiikkaan kätkeytyy maapalloamme kuormittava jäte ja liikakulutus.

Laajemmasta näkökulmasta tarkasteltuna jäte ja lika ovat Ekströmin taiteessa symboli kaikelle sille ei-toivotulle ja arvottomalle, mikä yhteiskunnassamme viedään pois näkyvistä ja siivotaan marginaaliin.

– Kaikki, mikä lakaistaan maton alle, on kiinnostavaa, Ekström sanoo.

Ekström on kuvannut teoksiinsa rakennuksia, joiden elinkaari on päättymässä tai käyttö muuttumassa. Ne tarjoavat kehykset aikaan ja paikkaan liittyvien kysymysten käsittelyyn – aikakerrostumien, muistin ja katoamisen teemoille. Amplifier-elokuva (2017) esimerkiksi herättelee kaikuja menneisyydestä Helsingin olympiastadionilla, ja Between the Devil and the Deep Blue Sea (2019) dokumentoi Kakolan ja Turun lääninvankilan tyhjentyneitä sellejä. Kummankin teoksen ytimessä on historialla ladattu paikka, jolla on edessään uusi vaihe.

Saara Ekströmin teokset eivät kiinnity tiettyyn aikaan tai määrättyihin tapahtumiin, mutta osuvat kuitenkin ajan hermoon. Onko suhteemme luontoon vääristymässä? Mikä on nykyihmisen yhteys historiaan?

Turussa asuva Saara Ekström (s. 1965) on Suomen eturivin nykytaiteilijoita. Viime vuosina hänet on palkittu AVEK-palkinnolla (2018) ja Varsinais-Suomen taidepalkinnolla (2017). Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä monissa suomalaisissa museoissa, ja hänen elokuvatuotantoaan on ollut esillä useilla alan festivaaleilla.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

600 puutarhaa odottaa vierailijoita 7. heinäkuuta

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jälleen Avoimet puutarhat -päivä, jolloin avautuu yli 600 ainutkertaista puutarhakohdetta ympäri Suomea. Puutarhat ovat avoinna 7. heinäkuuta kello 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen täällä .

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Urheilu

Otteluanalyysi: VPS haki arvokkaan pisteen Kupittaalta

Petri Vuorinen ja Jose Riveiro.

Tiedossa oli, ettei VPS ole mikään heittopussi, vaikkei se ole kyennyt voittamaan vielä peliäkään jalkapalloilun Veikkausliigassa. Inter ei hallitsi avausjaksoa mielin määrin, mutta kykeni maalintekoon vain kerran. Toiselle jaksolle juoksi piristynyt VPS, joka otti pelin haltuunsa pitkiksi toveiksi. Kaksijakoinen ottelu päättyi 1-1 (1-0), vaikka molemmilla joukkueilla oli mahdollisuus iskeä voittomaali.

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.