Nyt kannattaa kerätä villiyrttejä

Virpi Hirvensalo on pitkän linjan yrttiharrastaja. Vieressä on alkukesän yrtteihin kuuluva litulaukka.  Virpi Hirvensalo on pitkän linjan yrttiharrastaja. Vieressä on alkukesän yrtteihin kuuluva litulaukka. Kuva: Minna Saarinen

Villiyrttisesonki on nyt parhaimmillaan. Villiyrtit ovat ilmaista, ravinnerikasta ruokaa ja lähempänä kuin marjamaastot. Seuraavien viikkojen ajan hyviä villiyrttejä ovat esimerkiksi nokkonen, siankärsämö, maitohorsman nuoret lehdet, poimulehti, vuohenputki ja voikukka.

Turkulainen maantieteilijä Virpi Hirvensalo pitää erilaisia koulutuksia ja blogisivustoa liittyen pitkäaikaiseen yrttiharrastukseensa.

– Kuivattu tai kevyesti ryöpätty nokkonen sopii esimerkiksi pastaan, smoothieen, leipään, salaattiin tai siitä voi tehdä teetä. Nokkosen siemeniä voi ripotella puuron päälle, Hirvensalo kertoo.

Lähes jokaisen vanhan pihamaan riesasta, vuohenputkesta, kannattaa kerätä nuoria, suppuisia pikkuversoja. Tätä voi tehdä koko kesän. Vuohenputki on miellyttävän makuinen, mieto yrtti, jota voi hyödyntää sellaisenaan salaattina tai leivän päällä: kannattaa kokeilla myös sushin valmistukseen makirullien väliin. Vuohenputki sopii myös keittoihin, munakkaisiin ja tomaattiruokiin.

– Vuohenputkisipsit ovat ihania! Nuoret versot voi huuhdella, jos niissä on pölyä tai multaa ja taputella kuivaksi pyyhkeen välissä. Lorauta oliiviöljyä ja ripaus suolaa yrttien päälle ja laita 150 asteeseen 15 minuutiksi uuniin. Kun yrtit ovat rapsahtavan rapeita, ne ovat valmiita, Hirvensalo vinkkaa.

Vuohenputki kannattaa opetella tunnistamaan hyvin, koska sen voi sekoittaa nuorena versona muihin putkikasveihin. Vuohenputkelle tunnistettavaa on esimerkiksi kasvutapa: se kasvaa laajana kasvustona puutarhoissa, joutomailla, puistoissa, metsän reunoilla ja purojen varsilla.

Maitohorsma on helppo tunnistaa ja sen nuoret lehdet käyvät salaattiin, kaalilaatikkoon, muffinsseihin ja gratiineihin. Niitä voi paistaa pannulla voissa tai öljyssä, kuten muitakin villivihanneksia. Myöhemmin kesällä maitohorsman kukkia voi käyttää koristeena kakuissa, jälkiruoissa ja salaateissa. Ne sopivat myös teeainekseksi. Niistä voi valmistaa simaa, viiniä ja hilloa.

Poimulehti on myös helppo tunnistaa. Lehtiä voi lisätä salaatin joukkoon nuorena versona. Siankärsämön kukkia ja lehtiä voi käyttää lisukkeeksi keittoihin ja salaatteihin, mausteeksi graavikalalle, tai tehdä siitä esimerkiksi yrttivoita.

– Nuorempia ja vaaleampia voikukan lehtiä voi kerätä pitkin kesää ravinnoksi. Lehdestä kannattaa ottaa käyttöön 2/3 kärjestä ja jättää paksu lehtiruoti pois. Voikukan lehdet sopivat smoothieen, salaatteihin, yrttivoihin, dippiin, kermaviilikastikkeisiin, marinadeihin, keittoihin ja pataruokiin tai pestoksi. Voikukan kukkanuppuja voi höyryttää tai paistaa öljyssä tai voissa lisukkeeksi. Niistä voi valmistaa myös kapriksen kaltaisia säilykkeitä. Kukista voi valmistaa myös hilloa tai viiniä.

Hirvensalo vinkkaa, että Luontoportin sivuilta voi tarkastaa yrttien tuntomerkkejä, jos on epävarma tunnistamisessa.

Marianne Rovio

600 puutarhaa odottaa vierailijoita 7. heinäkuuta

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jälleen Avoimet puutarhat -päivä, jolloin avautuu yli 600 ainutkertaista puutarhakohdetta ympäri Suomea. Puutarhat ovat avoinna 7. heinäkuuta kello 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen täällä .

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Urheilu

Otteluanalyysi: VPS haki arvokkaan pisteen Kupittaalta

Petri Vuorinen ja Jose Riveiro.

Tiedossa oli, ettei VPS ole mikään heittopussi, vaikkei se ole kyennyt voittamaan vielä peliäkään jalkapalloilun Veikkausliigassa. Inter ei hallitsi avausjaksoa mielin määrin, mutta kykeni maalintekoon vain kerran. Toiselle jaksolle juoksi piristynyt VPS, joka otti pelin haltuunsa pitkiksi toveiksi. Kaksijakoinen ottelu päättyi 1-1 (1-0), vaikka molemmilla joukkueilla oli mahdollisuus iskeä voittomaali.

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.