Nyt kannattaa kerätä villiyrttejä

Virpi Hirvensalo on pitkän linjan yrttiharrastaja. Vieressä on alkukesän yrtteihin kuuluva litulaukka.  Virpi Hirvensalo on pitkän linjan yrttiharrastaja. Vieressä on alkukesän yrtteihin kuuluva litulaukka. Kuva: Minna Saarinen

Villiyrttisesonki on nyt parhaimmillaan. Villiyrtit ovat ilmaista, ravinnerikasta ruokaa ja lähempänä kuin marjamaastot. Seuraavien viikkojen ajan hyviä villiyrttejä ovat esimerkiksi nokkonen, siankärsämö, maitohorsman nuoret lehdet, poimulehti, vuohenputki ja voikukka.

Turkulainen maantieteilijä Virpi Hirvensalo pitää erilaisia koulutuksia ja blogisivustoa liittyen pitkäaikaiseen yrttiharrastukseensa.

– Kuivattu tai kevyesti ryöpätty nokkonen sopii esimerkiksi pastaan, smoothieen, leipään, salaattiin tai siitä voi tehdä teetä. Nokkosen siemeniä voi ripotella puuron päälle, Hirvensalo kertoo.

Lähes jokaisen vanhan pihamaan riesasta, vuohenputkesta, kannattaa kerätä nuoria, suppuisia pikkuversoja. Tätä voi tehdä koko kesän. Vuohenputki on miellyttävän makuinen, mieto yrtti, jota voi hyödyntää sellaisenaan salaattina tai leivän päällä: kannattaa kokeilla myös sushin valmistukseen makirullien väliin. Vuohenputki sopii myös keittoihin, munakkaisiin ja tomaattiruokiin.

– Vuohenputkisipsit ovat ihania! Nuoret versot voi huuhdella, jos niissä on pölyä tai multaa ja taputella kuivaksi pyyhkeen välissä. Lorauta oliiviöljyä ja ripaus suolaa yrttien päälle ja laita 150 asteeseen 15 minuutiksi uuniin. Kun yrtit ovat rapsahtavan rapeita, ne ovat valmiita, Hirvensalo vinkkaa.

Vuohenputki kannattaa opetella tunnistamaan hyvin, koska sen voi sekoittaa nuorena versona muihin putkikasveihin. Vuohenputkelle tunnistettavaa on esimerkiksi kasvutapa: se kasvaa laajana kasvustona puutarhoissa, joutomailla, puistoissa, metsän reunoilla ja purojen varsilla.

Maitohorsma on helppo tunnistaa ja sen nuoret lehdet käyvät salaattiin, kaalilaatikkoon, muffinsseihin ja gratiineihin. Niitä voi paistaa pannulla voissa tai öljyssä, kuten muitakin villivihanneksia. Myöhemmin kesällä maitohorsman kukkia voi käyttää koristeena kakuissa, jälkiruoissa ja salaateissa. Ne sopivat myös teeainekseksi. Niistä voi valmistaa simaa, viiniä ja hilloa.

Poimulehti on myös helppo tunnistaa. Lehtiä voi lisätä salaatin joukkoon nuorena versona. Siankärsämön kukkia ja lehtiä voi käyttää lisukkeeksi keittoihin ja salaatteihin, mausteeksi graavikalalle, tai tehdä siitä esimerkiksi yrttivoita.

– Nuorempia ja vaaleampia voikukan lehtiä voi kerätä pitkin kesää ravinnoksi. Lehdestä kannattaa ottaa käyttöön 2/3 kärjestä ja jättää paksu lehtiruoti pois. Voikukan lehdet sopivat smoothieen, salaatteihin, yrttivoihin, dippiin, kermaviilikastikkeisiin, marinadeihin, keittoihin ja pataruokiin tai pestoksi. Voikukan kukkanuppuja voi höyryttää tai paistaa öljyssä tai voissa lisukkeeksi. Niistä voi valmistaa myös kapriksen kaltaisia säilykkeitä. Kukista voi valmistaa myös hilloa tai viiniä.

Hirvensalo vinkkaa, että Luontoportin sivuilta voi tarkastaa yrttien tuntomerkkejä, jos on epävarma tunnistamisessa.

Marianne Rovio

Tiede- ja taidefestivaali Aboagorassa pohditaan maata, maapalloa ja niiden tulevaisuutta

Tieteiden ja taiteiden välistä vuoropuhelua edistävässä Aboagora-tapahtumassa syvennytään elämän peruselementteihin tänä vuonna alkavassa The Five Rings -teemakokonaisuudessa. Ensimmäisenä on vuorossa maa, jota tarkastellaan muun muassa arkeologian ja geologian, ympäristö- ja eläinhistorian, kulttuuriperinnön, ekoteologian, runouden, performanssitaiteen ja kuvataiteen keinoin. Aboagora järjestetään Sibelius-museossa 21.–23. elokuuta 2019.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat kesäkuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden kesäkuussa 5,1 prosenttia vuoden 2018 kesäkuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,5 prosenttia. Kuluvan vuoden toukokuussa liikevaihto ylsi niin ikään 5,1 prosentin kasvuun, kun taas volyymi nousi tuolloin 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Kaupunki teettää lisätutkimuksia Sepänkatu 2:n tiloissa, koulutyö jatkuu normaalisti

Turun kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen maanantain kokouksessaan Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n tilanteesta. Ennen kokousta kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat myös Puolalan koulun huoltajia.

Yritysten varastojen arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa II/2018– II/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 6,9 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 7,0 prosenttia vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 6,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Key Ensemblen uusi konserttifoorumi haastaa pohtimaan

Innovatiivisista ohjelmistoideoistaan tunnettu kamarikuoro Key Ensemble tuulettaa turkulaista kuorokonserttitarjontaa järjestämällä syksyllä teemallisen konserttifoorumisarjan eri puolille kaupunkia.

OP:n ekonomistit ennustavat vain niukkaa talouskasvua

OP:n ekonomistit laskevat kasvuennustettaan ja ennakoivat kuluvalle vuodelle enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy.

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa ajorataa ympäröivillä kaduilla

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa kevyenliikenteenväylää ja ajorataa Sairashuoneenkadulla 20. elokuuta kello 15-22, Eerikinkadulla 21. elokuuta kello 15-22 ja Puistokadulla 22. elokuuta kello 15-22.

Kaupunki
Urheilu

Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä.

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.