Merru Tuliara: "Työvoimapulaa on kaikkialla Suomessa"

Henkilöstöpalveluyritysten liiton toimitusjohtaja Merru Tuliara toivoo työttömiä pohtimaan myös mahdollista alan vaihtoa kysynnän mukaan. Henkilöstöpalveluyritysten liiton toimitusjohtaja Merru Tuliara toivoo työttömiä pohtimaan myös mahdollista alan vaihtoa kysynnän mukaan. Kuva: Marjo Koivumäki

Henkilöstöpalveluyritysten liiton toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työvoimapulaa on kaikkialla Suomessa. Turun seudulla positiivisen rakennemuutoksen vuoksi työvoiman löytäminen on haasteellista. Tuliaran mukaan tarvitaan sekä rakenteellisia että asenteellisia uudistuksia, jotta työvoimapula ei hidasta yritysten kasvua.

– Yritykset eivät pysty kasvamaan, jos ne eivät löydä osaavaa työvoimaa, Tuliara toteaa.

Tuliaran mukaan yritysten on tällä hetkellä vaikeaa löytää vankan työkokemuksen omaavaa henkilökuntaa, joten on hyvä huomioida myös vastavalmistuneet hakijat.

– Yritysten pitää tiedostaa se, että työmarkkinoilla ei ole enää kokeneita osaajia saatavana. Yrityksiltä kaivataan kärsivällisyyttä, koska työntekijöitä pitää kouluttaa ja perehdyttää työhön yhä useammin.

Tuliara toivoo, että myös työttömät motivoituisivat uudelleen kouluttautumaan ja hakeutumaan rekrykoulutuksiin.

– Miten saadaan motivoiduttua hakijoita rekrykoulutuksiin esimerkiksi metallialalle? Vaikka olisi varmat työpaikat tiedossa, niin hakijoita ei vain kiinnosta tietyt alat. Sosiaaliturvaa pitäisi uudistaa enemmän työhön kannustavaksi, jotta ihmiset motivoituisivat etsimään itselleen uutta alaa ja työpaikkaa.

Tuliara pitää valitettavana myös asennemuutosta, joka saattaa periytyä jopa sukupolvelta toiselle.

– Suomessa on paljon työttömiä, joiden vanhemmat olivat työttömiä 90-luvun laman aikana. Eli ei ole saatu sitä oikeanlaista mallia kotoa, siksi olisi todella tärkeää panostaa syrjäytyneisiin tai sen uhan alla oleviin nuoriin. Siihen auttaisi muun muassa työharjoittelu, jonka kautta nuori voi päästä kokeilemaan matalan kynnyksen kautta työelämää ja saada sitä kautta mahdollisesti työpaikan.

Tuliara toivoo myös, että ulkomaalaisten työntekijöiden lupaprosessia helpotetaan.

– Moni yritys tarvitsee nopeasti työntekijän. Aiemmin ulkomaalaisen työntekijän lupaprosessi kesti lähes vuoden. Nyt siihen voi mennä vieläkin kuukausia, vaikka työlupaprosessia on nopeutettu. Työluvan saamisen tulisi kestää mielestäni korkeintaan kuukauden, jotta työpaikka saadaan heti täytettyä. Yritykset voivat menettää isoja tilauksia, kun ketään ei saada töihin.

Lisäksi Tuliara toivoo, että yksityiset ja julkiset työvoimapalvelut tekisivät entistä enemmän yhteistyötä.

– Työttömille tulisi järjestää yhä enemmän koulutuksia ja auttaa heitä uuden uran etsimisessä. Työllisyyspalveluiden määrärahoja pitäisi lisätä ja hyödyntää enemmän yksityisiä palveluntuottajia työnhakijoiden kouluttamisessa ja uravalmennuksessa.

Marianne Rovio

600 puutarhaa odottaa vierailijoita 7. heinäkuuta

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jälleen Avoimet puutarhat -päivä, jolloin avautuu yli 600 ainutkertaista puutarhakohdetta ympäri Suomea. Puutarhat ovat avoinna 7. heinäkuuta kello 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen täällä .

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Urheilu

Otteluanalyysi: VPS haki arvokkaan pisteen Kupittaalta

Petri Vuorinen ja Jose Riveiro.

Tiedossa oli, ettei VPS ole mikään heittopussi, vaikkei se ole kyennyt voittamaan vielä peliäkään jalkapalloilun Veikkausliigassa. Inter ei hallitsi avausjaksoa mielin määrin, mutta kykeni maalintekoon vain kerran. Toiselle jaksolle juoksi piristynyt VPS, joka otti pelin haltuunsa pitkiksi toveiksi. Kaksijakoinen ottelu päättyi 1-1 (1-0), vaikka molemmilla joukkueilla oli mahdollisuus iskeä voittomaali.

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.