Turku Food & Wine Festival kerää ravintolamaailman Forum Marinumille

Forum Marinumilla järjestetään heinäkuun 25.–27. päivä jo kolmannen kerran huippuravintolat, viinimaahantuojat, pienpanimot ja siiderimöt yhteen kokoava Turku Food & Wine Festival. Tänä vuonna on luvassa uusia ravintoloita, aiempaa enemmän luomu- ja naturalviinejä, siiderituottajia Suomesta, Euroopasta sekä Yhdysvalloista ja tietysti lähialueen pienpanimoita.

Naturalviinit ja aidot siiderit ovat saaneet innostunutta huomiota Suomessa viime aikoina ja myös Turku Food & Wine haluaa tarjota vieraillaan tämän hetken puhutuimpia ja halutuimpia juomia. Viinitarjonnolla tapajtuma haluaa kuitenkin palvella myös klassikkojen ystäviä, joten laseittain on tarjolla kymmeniä viinejä Euroopan ja uuden maailman huippuviinejä, mutta myös erikoisempia natural- ja oransseja viinejä.

Ruoasta vastaavat tänä vuonna ravintolat Karu Izakaya, Smör ja helsinkiläisistä naiskeittiömestareista koostuva pop up -ravintola Antigone. Mukana on myös viime vuonna debyyttinsä tehnyt eteläosavaltioiden makuja loihtiva Miss Klose BBQ. Lähiviikkoina julkaistaan vielä lisää ravintoloita.

– Modernin ja herkullisen ruoan ohella haluamme tuoda esille kattavan valikoiman parhaita viinejä ja siidereitä, joita Suomessa on tarjolla. Kaikki viinit ovat tarjolla laseittain, maisteluannoksittain tai pulloittain, joten vieraat saavat itse päättää haluaako maistaa useita viinejä vai nauttia hyvän pullon kavereiden kesken, kertoo tapahtuman järjestäjä Samuli Pasanen.

– Oluessa painotuksemme on lähialueen parhaissa panimoissa, joiden kanssa olemme tehneet jo pitkään yhteistyötä. Tarjolla tulee olemaan hanoittain tuoreita lagereita, IPA-, APA-, NEIPA-, stout- ja hapanoluita. Tuoreet oluet suoraan panimoilta kun vain aina maistuu paremmalta, Pasanen lisää.

Siiderit ovat tapahtumaa järjestävien Samuli Pasasen ja Janne Ripatin intohimo ja tänä vuonna tapahtumaan tulee ensi kertaa vieraileva siideritalo Yhdysvaltojen Teksasista. Austinissa sijaitseva Texas Keeper Cider on pariskunnan Nick Doughtyn ja Lindsey Peeblesin omistama piensiiderimö, jonka tuotteita saapuu Suomeen pieni erä Turku Food & Wine Festivalia varten. Kotimaisista siiderimöistä mukaan saapuu Kuura Cider ja Skärgårdscider, jonka lisäksi tapahtumassa voi maistaa palkitun latvialaisen Mr. Plum -siideritalon juomia sekä jo viime vuonna tutuksi tulleen virolaisen Tori Siidritalun omenakuohuvia.

Viime vuosien tapaan festivaalin ohessa järjestetään myös iso kattaus erilaisia ohjattuja viinimaisteluita erilaisilla teemoilla. Tänä vuonna on luvassa muun muassa oransseihin viineihin paneutuva tasting, saksalaisiin riesling -viineihin syventyvä maistelu, jonka pitää Suomen palkituin sommelier ja syksyllä Master Of Wineksi valmistuva Heidi Mäkinen. Suomalaisen viinintekijä Nea Berglundin johdolla taas voi päästä tekemään itse oman viininsä, kun Berglund tuo mukanaan perhetilansa Chateau Carsinin tynnyrinäytteitä, joista osallistujat pääsevät sekoittamaan oman viininsä ja testaamaan olisiko heistä viinintekijäksi.

– Panostamme myös alueen viihtyvyteen rakentamalla istumapaikkoja sadoille vieraille, pystyttämällä isoja telttoja auringon paahteen tai sateen varalle sekä tarjoamme ilmaiset vesipisteet alueelle, jotta asiakkaat voivat nauttia myös runsaasti vettä ruokien ja muiden juomien välissä, Pasanen vinkkaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

600 puutarhaa odottaa vierailijoita 7. heinäkuuta

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jälleen Avoimet puutarhat -päivä, jolloin avautuu yli 600 ainutkertaista puutarhakohdetta ympäri Suomea. Puutarhat ovat avoinna 7. heinäkuuta kello 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen täällä .

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Urheilu

Otteluanalyysi: VPS haki arvokkaan pisteen Kupittaalta

Petri Vuorinen ja Jose Riveiro.

Tiedossa oli, ettei VPS ole mikään heittopussi, vaikkei se ole kyennyt voittamaan vielä peliäkään jalkapalloilun Veikkausliigassa. Inter ei hallitsi avausjaksoa mielin määrin, mutta kykeni maalintekoon vain kerran. Toiselle jaksolle juoksi piristynyt VPS, joka otti pelin haltuunsa pitkiksi toveiksi. Kaksijakoinen ottelu päättyi 1-1 (1-0), vaikka molemmilla joukkueilla oli mahdollisuus iskeä voittomaali.

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.