Turku Food & Wine Festival kerää ravintolamaailman Forum Marinumille

Forum Marinumilla järjestetään heinäkuun 25.–27. päivä jo kolmannen kerran huippuravintolat, viinimaahantuojat, pienpanimot ja siiderimöt yhteen kokoava Turku Food & Wine Festival. Tänä vuonna on luvassa uusia ravintoloita, aiempaa enemmän luomu- ja naturalviinejä, siiderituottajia Suomesta, Euroopasta sekä Yhdysvalloista ja tietysti lähialueen pienpanimoita.

Naturalviinit ja aidot siiderit ovat saaneet innostunutta huomiota Suomessa viime aikoina ja myös Turku Food & Wine haluaa tarjota vieraillaan tämän hetken puhutuimpia ja halutuimpia juomia. Viinitarjonnolla tapajtuma haluaa kuitenkin palvella myös klassikkojen ystäviä, joten laseittain on tarjolla kymmeniä viinejä Euroopan ja uuden maailman huippuviinejä, mutta myös erikoisempia natural- ja oransseja viinejä.

Ruoasta vastaavat tänä vuonna ravintolat Karu Izakaya, Smör ja helsinkiläisistä naiskeittiömestareista koostuva pop up -ravintola Antigone. Mukana on myös viime vuonna debyyttinsä tehnyt eteläosavaltioiden makuja loihtiva Miss Klose BBQ. Lähiviikkoina julkaistaan vielä lisää ravintoloita.

– Modernin ja herkullisen ruoan ohella haluamme tuoda esille kattavan valikoiman parhaita viinejä ja siidereitä, joita Suomessa on tarjolla. Kaikki viinit ovat tarjolla laseittain, maisteluannoksittain tai pulloittain, joten vieraat saavat itse päättää haluaako maistaa useita viinejä vai nauttia hyvän pullon kavereiden kesken, kertoo tapahtuman järjestäjä Samuli Pasanen.

– Oluessa painotuksemme on lähialueen parhaissa panimoissa, joiden kanssa olemme tehneet jo pitkään yhteistyötä. Tarjolla tulee olemaan hanoittain tuoreita lagereita, IPA-, APA-, NEIPA-, stout- ja hapanoluita. Tuoreet oluet suoraan panimoilta kun vain aina maistuu paremmalta, Pasanen lisää.

Siiderit ovat tapahtumaa järjestävien Samuli Pasasen ja Janne Ripatin intohimo ja tänä vuonna tapahtumaan tulee ensi kertaa vieraileva siideritalo Yhdysvaltojen Teksasista. Austinissa sijaitseva Texas Keeper Cider on pariskunnan Nick Doughtyn ja Lindsey Peeblesin omistama piensiiderimö, jonka tuotteita saapuu Suomeen pieni erä Turku Food & Wine Festivalia varten. Kotimaisista siiderimöistä mukaan saapuu Kuura Cider ja Skärgårdscider, jonka lisäksi tapahtumassa voi maistaa palkitun latvialaisen Mr. Plum -siideritalon juomia sekä jo viime vuonna tutuksi tulleen virolaisen Tori Siidritalun omenakuohuvia.

Viime vuosien tapaan festivaalin ohessa järjestetään myös iso kattaus erilaisia ohjattuja viinimaisteluita erilaisilla teemoilla. Tänä vuonna on luvassa muun muassa oransseihin viineihin paneutuva tasting, saksalaisiin riesling -viineihin syventyvä maistelu, jonka pitää Suomen palkituin sommelier ja syksyllä Master Of Wineksi valmistuva Heidi Mäkinen. Suomalaisen viinintekijä Nea Berglundin johdolla taas voi päästä tekemään itse oman viininsä, kun Berglund tuo mukanaan perhetilansa Chateau Carsinin tynnyrinäytteitä, joista osallistujat pääsevät sekoittamaan oman viininsä ja testaamaan olisiko heistä viinintekijäksi.

– Panostamme myös alueen viihtyvyteen rakentamalla istumapaikkoja sadoille vieraille, pystyttämällä isoja telttoja auringon paahteen tai sateen varalle sekä tarjoamme ilmaiset vesipisteet alueelle, jotta asiakkaat voivat nauttia myös runsaasti vettä ruokien ja muiden juomien välissä, Pasanen vinkkaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tiede- ja taidefestivaali Aboagorassa pohditaan maata, maapalloa ja niiden tulevaisuutta

Tieteiden ja taiteiden välistä vuoropuhelua edistävässä Aboagora-tapahtumassa syvennytään elämän peruselementteihin tänä vuonna alkavassa The Five Rings -teemakokonaisuudessa. Ensimmäisenä on vuorossa maa, jota tarkastellaan muun muassa arkeologian ja geologian, ympäristö- ja eläinhistorian, kulttuuriperinnön, ekoteologian, runouden, performanssitaiteen ja kuvataiteen keinoin. Aboagora järjestetään Sibelius-museossa 21.–23. elokuuta 2019.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat kesäkuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden kesäkuussa 5,1 prosenttia vuoden 2018 kesäkuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,5 prosenttia. Kuluvan vuoden toukokuussa liikevaihto ylsi niin ikään 5,1 prosentin kasvuun, kun taas volyymi nousi tuolloin 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Kaupunki teettää lisätutkimuksia Sepänkatu 2:n tiloissa, koulutyö jatkuu normaalisti

Turun kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen maanantain kokouksessaan Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n tilanteesta. Ennen kokousta kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat myös Puolalan koulun huoltajia.

Yritysten varastojen arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa II/2018– II/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 6,9 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 7,0 prosenttia vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 6,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Key Ensemblen uusi konserttifoorumi haastaa pohtimaan

Innovatiivisista ohjelmistoideoistaan tunnettu kamarikuoro Key Ensemble tuulettaa turkulaista kuorokonserttitarjontaa järjestämällä syksyllä teemallisen konserttifoorumisarjan eri puolille kaupunkia.

OP:n ekonomistit ennustavat vain niukkaa talouskasvua

OP:n ekonomistit laskevat kasvuennustettaan ja ennakoivat kuluvalle vuodelle enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy.

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa ajorataa ympäröivillä kaduilla

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa kevyenliikenteenväylää ja ajorataa Sairashuoneenkadulla 20. elokuuta kello 15-22, Eerikinkadulla 21. elokuuta kello 15-22 ja Puistokadulla 22. elokuuta kello 15-22.

Kaupunki
Urheilu

Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä.

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.