Perisuomalainen kesäteatteri-ilmiö syntyi Suomeen sotien jälkeen

Aarre Karen ja Merja Liuko esiintyivät Samppalinnan lavalla komediassa Pukki paratiisissa kesällä 1965. Aarre Karen ja Merja Liuko esiintyivät Samppalinnan lavalla komediassa Pukki paratiisissa kesällä 1965. Kuva: Ts-arkisto

Suomalaiseen suveen kuuluu monelle tuttu perinne, eli kesäteatterissa käynti, vaikka kävijämäärät ovatkin vuosien varrella laskeneet. Turun Kaupunginteatteri Oy:n hallituksen puheenjohtaja Petja Raaskan mukaan kesäteattereissa vierailee enemmän ihmisiä kuin talvella sisäteattereissa.

– Kyllä kesäteatteri on Suomessa todella suosittu ilmiö. Suomessa kesäteattereita on joka kylässä, ja niissä käydään joka kesä. Se on jo sellainen tapa, että siellä tulee käydä uskollisesti. Se on ollut aina enimmäkseen sellainen maakuntien ilmiö, mutta kyllä Turku on Suomen kesäteatterien pääkaupunki. Täällä on todella monipuolinen tarjonta eri kesäteattereissa, kehuu Raaska.

Kesäteatterit vetävät Raaskan mukaan eniten ihmisiä siksi, että se on tärkeä kesäperinne monelle. Lisäksi näytelmät ovat usein viihdyttäviä komedioita ja kansannäytelmiä, joten ne sopivat hyvin erilaisille katsojille.

– Kesäteatterit ovat suosittuja, koska ne ovat aavistuksen verran kepeämpiä ja ne sopivat kaikkeen makuun. Kesäteatteria ei koeta niin taiteellisena kuin tavallista teatteria. En tiedä onko samanlaista ilmiötä muualla maailmassa. Esimerkiksi Virossa on otettu mallia suomalaisesta kesäteatterikulttuurista neuvostoaikojen jälkeen, joten siellä on samankaltaista aktiivista kesäteatteritoimintaa kuin Suomessa, Raaska sanoo.

Kesäteatterin suurkuluttajia ovat Raaskan mukaan eläkeläiset.

– Kyllähän Vartiovuorella käy lapsiperheitä ja komediaa käy katsomassa kaikenikäisiä. Kävijämäärät ovat tosin olleet laskussa. Vielä 90-luvulla ja 2000-luvun alussa kävijöitä oli Samppalinnan ja Vartiovuoren kesäteattereissa noin 40 000–50 000 vuodessa, nyt se on 20–30 000. Nuoremmat sukupolvet eivät kuitenkaan koe kesäteatteri-ilmiötä samalla tavalla omakseen kuin eläkeläissukupolvet.

Suomen ensimmäinen kesäteatteri löytyy Ruissalosta.

– Se rakennettiin 1920-luvulla, jotta silloisen Ursininkadulla sijaitsevan Turun Työväenteatterin näyttelijät voisivat työllistyä myös kesäisin. Ruissalossa sijaitsevan kesäteatterin toiminta loppui kuitenkin sotien aikana.

Kesäteatterissa käynti on ollut Suomessa suosittua Raaskan mukaan erityisesti sotien jälkeen. Sotien jälkeen 1950-luvulla sai ensin alkunsa Vartiovuoren kesäteatteri, sitten muutaman vuoden päästä valmistui Samppalinna.

Sotien jälkeen yleistyivät myös kylien ja pikkukuntien omat kesäteatterit.

– Nykyään vapaa-ajasta kilpaillaan niin monin eri tavoin, joten suosio on hiipunut. Sotien jälkeen kesäteatterit olivat täyteen tupattuja, koska ihmisillä ei ollut mökkejä eikä muita harrastuksia niin paljon. Tosin varsinaisesti teatteri saapui Suomeen ja ensimmäisenä Turkuun 1800-luvulla Tukholmasta ja Saksasta.

Marianne Rovio

Turun Kaupunginteatteri Oy:n puheenjohtaja Petja Raaska kertoo Turun kesäteatteritarjonnan olevan Suomen huippua. Turun Kaupunginteatteri Oy:n puheenjohtaja Petja Raaska kertoo Turun kesäteatteritarjonnan olevan Suomen huippua. Kuva: Marianne Rovio

600 puutarhaa odottaa vierailijoita 7. heinäkuuta

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jälleen Avoimet puutarhat -päivä, jolloin avautuu yli 600 ainutkertaista puutarhakohdetta ympäri Suomea. Puutarhat ovat avoinna 7. heinäkuuta kello 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen täällä .

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Urheilu

Otteluanalyysi: VPS haki arvokkaan pisteen Kupittaalta

Petri Vuorinen ja Jose Riveiro.

Tiedossa oli, ettei VPS ole mikään heittopussi, vaikkei se ole kyennyt voittamaan vielä peliäkään jalkapalloilun Veikkausliigassa. Inter ei hallitsi avausjaksoa mielin määrin, mutta kykeni maalintekoon vain kerran. Toiselle jaksolle juoksi piristynyt VPS, joka otti pelin haltuunsa pitkiksi toveiksi. Kaksijakoinen ottelu päättyi 1-1 (1-0), vaikka molemmilla joukkueilla oli mahdollisuus iskeä voittomaali.

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.