Turku Science Park Oy:n yt-neuvottelut johtivat viiden työsuhteen päättymiseen

Niko Kyynäräinen. Niko Kyynäräinen. Kuva: Riitta Salmi

Turun seudun elinkeinoelämän kehitysyhtiön Turku Science Park Oy:n liikevaihto vuonna 2018 oli 8,3 miljoonaa euroa. Yhtiön palveluissa ja tapahtumissa kirjattiin vuonna 2018 lähes 10 000 osallistujaa ja seudun kuntien yhtiöön panostama euro tuli takaisin alueelle seitsenkertaisena. Yhtiössä valmistellaan uutta toimintamallia, joka on edellyttänyt yt-neuvotteluja.

Turku Science Park Oy on voittoa tavoittelemattoman kehitysyhtiö. Liikevaihdosta puolet tuli pääomistajalta eli Turun kaupungilta. Muiden Turun seudun kuntien osuus rahoituksesta oli 15 prosenttia ja muun julkisen, lähinnä hankerahoituksen osuus 30 prosenttia. Viimeksi mainittuun sisältyy EU-hankkeiden lisäksi myös valtion ja suurimpien kaupunkiseutujen kasvusopimuksesta saatua rahoitusta.

Yksi Turku Science Park Oy:n toiminnan mittareista seuraa yhtiön myötävaikutuksella alueen yrityksiin ja muihin organisaatioihin vuoden aikana saadun rahan määrää. Vuosittaiset vaihtelut ovat suuria, mutta viime vuotta voi luonnehtia vähän keskimääräistä paremmaksi.

– Turun seudun kunnat käyttivät meiltä ostettuihin palveluihin ja avustuksiin viime vuonna 4,2 miljoonaa euroa. Toimintamme tuloksena erilaisia investointeja ja rahoituksia alueelle tuli noin 30 miljoonaa. Jokainen kuntien yhtiöön panostama euro tuli siis takaisin seitsenkertaisena. Vuonna 2017 kerroin oli 5,5 ja vuonna 2016 peräti 10,7, toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen kertoo.

Hankerahoituksen hankintaan sekä uusien kansainvälisten ja kansallisten kumppanuuksien rakentamiseen on yhtiössä panostettu viime vuosina voimakkaasti. Vaikka hankkeet ja hankerahoitus ovat olleet tärkeä kehittämisen resurssi, ne ovat jossain määrin verottaneet yhtiön ydinpalveluiden kehittämistä ja tuotteistamista.

Kasvusopimusrahoituksen jo päätyttyä ja EU:n rahoitusohjelmakauden 2014–20 lähestyessä päätöstään hankerahoitus on pienenemässä. Pienenevistä resursseista huolimatta yrityspalvelutoimintaa halutaan kehittää ja tehdä siitä entistä enemmän asiakaslähtöistä.

– Käynnistimme vuoden 2018 jälkipuoliskolla yhtiömme yrityspalveluiden uudistamisen. Haluamme parantaa etenkin kasvuun ja kehittämiseen tähtääviä palveluitamme. Siinä onnistuminen edellyttää palveluiden entistä tiiviimpää integrointia, sisäisten toimintojemme ja johtamisjärjestelmän uudistamista sekä teknologian entistä tehokkaampaa hyödyntämistä johtamisessa ja asiakastyössä, Kyynäräinen sanoo.

Myös hankkeiden valmistelussa halutaan entistä enemmän korostaa yrityslähtöisyyttä.

– Julkisilta toimijoilta, myös Turku Science Park Oy:ltä odotetaan jatkuvaa tuottavuuden parantamista. Samaan aikaan yrityssektorin pysyvässä muutostilassa oleva toimintaympäristö ja asiakaslähtöisyys vaativat meiltä yhä enemmän kyvykkyyttä vastata haasteisiin ja mukauttaa toimintaamme.

Osa uudistumista on uuteen asiakkuudenhallintajärjestelmään siirtyminen. Tavoitteena on hyödyntää myös entistä enemmän uutta teknologiaa. Organisaation uudistamisen, henkilöstön tehtävänkuvien muuttamisen ja työntekijämäärän sopeuttamisen takia yhtiössä on käyty koko henkilökuntaa koskeneet yt-neuvottelut, joiden tuloksena viiden työntekijän työsuhde päättyy.

– Olemme käyneet läpi koko toimintamme ja etsineet ratkaisuja, joilla haastavassa toimintaympäristössä voimme samaan aikaan uudistaa toimintaamme, sopeuttaa sen niukkeneviin resursseihin ja kuitenkin turvata mahdollisimman monelle työpaikan säilymisen, Kyynäräinen toteaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kytke lämmitys pois päältä viimeistään nyt

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää niin sanotun kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen.

Merkityksellinen työ nuorille tärkeää

Tuore Suomalaisen Työn Liiton teettämä tutkimus selvitti nuorten arvoja ja asenteita työhön osana Onhan siinä Avainlippu -kampanjaa. 15–24-vuotiaille nuorille mahdollisuus tehdä itseä kiinnostavaa työtä nousi kaikkein tärkeimmäksi asiaksi, kun selvitettiin, minkä asioiden saavuttaminen on suomalaisille tärkeää. 62 prosenttia nuorista piti mahdollisuutta tehdä itseä kiinnostavaa työtä erittäin tärkeänä.

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan alkuviikolla

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan 17.-19. kesäkuuta kello 8-22. Paikalla on tilapäiset liikennevalot. Nopeusrajoituksena on 30 kilometriä tunnissa. Työstä on haittaa molempiin ajosuuntiin. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turku kiinnostaa kansainvälisiä osaajia

Suomen ensimmäinen talent-kutsukilpailu Talent Call Turku sai yli 1 000 hakemusta 75 eri maasta. Hakijoista viisi saa perheineen kutsun saapua elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään. Turku Science Park Oy:n, Turun kaupungin ja Business Finlandin järjestämä haku kilpailuun osoitti, että kiinnostuneita osaajia olisi Suomeen tulossa.

Kortiton rattijuoppo kiinni Ratapihankadulla

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 23.53 Turussa Ratapihankadulla henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1979 syntynyt mies.

Trendikkäämmin syksyn puutarhatöissä

Fiskars ja suomalainen muoti- ja tekstiilisuunnittelija Maria Korkeila lanseeraavat yhteistyömalliston, joka sisältää puutarhanhoitoon suunniteltuja, nykyaikaisia työvaatteita ja asusteita. Fiskars by Maria Korkeila -mallisto esitellään tammikuussa 2020 Italian Firenzessä järjestettävässä Pitti Uomossa, ja mallisto saapuu valittuihin kauppoihin keväällä 2020.

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Nainen soitti aiheettomasti 51 kertaa hätäkeskukseen, päätyi poliisin huomaan

Turun pääpoliisiaseman suojiin päätyi lauantai-illalla vuonna 1978 syntynyt nainen. Hän oli lauantaina puolenyön ja kello 19.40:n välillä soittanut hätäkeskukseen 51 aiheetonta puhelua.

Poliisi pysäytti rattijuopon Rieskalähteentiellä

Poliisin pysäyttämäksi joutui vuonna 1980 syntynyt mies henkilöautolla perjantaina kello 21.30 Turussa Rieskalähteentiellä.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.