Turku Science Park Oy:n yt-neuvottelut johtivat viiden työsuhteen päättymiseen

Niko Kyynäräinen. Niko Kyynäräinen. Kuva: Riitta Salmi

Turun seudun elinkeinoelämän kehitysyhtiön Turku Science Park Oy:n liikevaihto vuonna 2018 oli 8,3 miljoonaa euroa. Yhtiön palveluissa ja tapahtumissa kirjattiin vuonna 2018 lähes 10 000 osallistujaa ja seudun kuntien yhtiöön panostama euro tuli takaisin alueelle seitsenkertaisena. Yhtiössä valmistellaan uutta toimintamallia, joka on edellyttänyt yt-neuvotteluja.

Turku Science Park Oy on voittoa tavoittelemattoman kehitysyhtiö. Liikevaihdosta puolet tuli pääomistajalta eli Turun kaupungilta. Muiden Turun seudun kuntien osuus rahoituksesta oli 15 prosenttia ja muun julkisen, lähinnä hankerahoituksen osuus 30 prosenttia. Viimeksi mainittuun sisältyy EU-hankkeiden lisäksi myös valtion ja suurimpien kaupunkiseutujen kasvusopimuksesta saatua rahoitusta.

Yksi Turku Science Park Oy:n toiminnan mittareista seuraa yhtiön myötävaikutuksella alueen yrityksiin ja muihin organisaatioihin vuoden aikana saadun rahan määrää. Vuosittaiset vaihtelut ovat suuria, mutta viime vuotta voi luonnehtia vähän keskimääräistä paremmaksi.

– Turun seudun kunnat käyttivät meiltä ostettuihin palveluihin ja avustuksiin viime vuonna 4,2 miljoonaa euroa. Toimintamme tuloksena erilaisia investointeja ja rahoituksia alueelle tuli noin 30 miljoonaa. Jokainen kuntien yhtiöön panostama euro tuli siis takaisin seitsenkertaisena. Vuonna 2017 kerroin oli 5,5 ja vuonna 2016 peräti 10,7, toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen kertoo.

Hankerahoituksen hankintaan sekä uusien kansainvälisten ja kansallisten kumppanuuksien rakentamiseen on yhtiössä panostettu viime vuosina voimakkaasti. Vaikka hankkeet ja hankerahoitus ovat olleet tärkeä kehittämisen resurssi, ne ovat jossain määrin verottaneet yhtiön ydinpalveluiden kehittämistä ja tuotteistamista.

Kasvusopimusrahoituksen jo päätyttyä ja EU:n rahoitusohjelmakauden 2014–20 lähestyessä päätöstään hankerahoitus on pienenemässä. Pienenevistä resursseista huolimatta yrityspalvelutoimintaa halutaan kehittää ja tehdä siitä entistä enemmän asiakaslähtöistä.

– Käynnistimme vuoden 2018 jälkipuoliskolla yhtiömme yrityspalveluiden uudistamisen. Haluamme parantaa etenkin kasvuun ja kehittämiseen tähtääviä palveluitamme. Siinä onnistuminen edellyttää palveluiden entistä tiiviimpää integrointia, sisäisten toimintojemme ja johtamisjärjestelmän uudistamista sekä teknologian entistä tehokkaampaa hyödyntämistä johtamisessa ja asiakastyössä, Kyynäräinen sanoo.

Myös hankkeiden valmistelussa halutaan entistä enemmän korostaa yrityslähtöisyyttä.

– Julkisilta toimijoilta, myös Turku Science Park Oy:ltä odotetaan jatkuvaa tuottavuuden parantamista. Samaan aikaan yrityssektorin pysyvässä muutostilassa oleva toimintaympäristö ja asiakaslähtöisyys vaativat meiltä yhä enemmän kyvykkyyttä vastata haasteisiin ja mukauttaa toimintaamme.

Osa uudistumista on uuteen asiakkuudenhallintajärjestelmään siirtyminen. Tavoitteena on hyödyntää myös entistä enemmän uutta teknologiaa. Organisaation uudistamisen, henkilöstön tehtävänkuvien muuttamisen ja työntekijämäärän sopeuttamisen takia yhtiössä on käyty koko henkilökuntaa koskeneet yt-neuvottelut, joiden tuloksena viiden työntekijän työsuhde päättyy.

– Olemme käyneet läpi koko toimintamme ja etsineet ratkaisuja, joilla haastavassa toimintaympäristössä voimme samaan aikaan uudistaa toimintaamme, sopeuttaa sen niukkeneviin resursseihin ja kuitenkin turvata mahdollisimman monelle työpaikan säilymisen, Kyynäräinen toteaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Suomalaislasten kuukausirahat ovat Pohjoismaiden korkeimmat, ruotsalaislapset saavat vähiten

Suomalaislapset saavat viikkorahaa keskimäärin 6,35 euroa viikossa, eli noin 27,6 euroa kuukaudessa. Heikoimmat kuukausirahat ovat Ruotsissa.

Mielenilmaisut aiheuttavat pysäytyksiä liikenteessä keskustan alueella sunnuntaina

Turun keskustan alueella järjestetään kaksi mielenilmaisua sunnuntaina. Mielenilmaisuihin liittyvät myös paraatit ja niiden edetessä saattaa aiheutua hetkellisiä pysäytyksiä liikenteelle.

Lääkkeiden saatavuushäiriöillä ei vaikutusta oikeuteen saada Kela-korvausta

Tietyn lääkkeen loppuminen apteekista ja siitä mahdollisesti aiheutuvat lääkehoidon muutokset eivät vaikuta asiakkaan oikeuteen saada Kela-korvausta.

Kaupunki
Urheilu

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Turku Touring -pyöräilykisa näkyy Turussa ja lähikunnissa sunnuntaina

´Turku Touring Pyöräily tunnettiin aiemmin nimellä Myllyn Pyöräily.

Turun Urheiluliiton tapahtumiin kuuluva kuntopyöräilytapahtuma Turku Touring Pyöräily poljetaan tulevana sunnuntaina 18. elokuuta Turun seudun kunnissa ja teillä. Reilun 600 osallistujan tapahtuma on vuodesta toiseen yksi Suomen suurimmista kuntopyöräilytapahtumista.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.