Satsaa mökillä sisustuksen monikäyttöisyyteen

Pellava ja puuvilla hehkuvat mökkihenkeä. Pellava ja puuvilla hehkuvat mökkihenkeä. Kuva: Ernstform

Elämää kestävät luonnonmateriaalit yhä suositumpia

Mökkisisustamisessa kannattaa valita materiaaleja, joita voi käyttää sekä sisällä että ulkona. Kun tilat ovat usein kotia pienemmät, voivat mökin käyttötavaratkin olla monikäyttöisiä.

– Kun valitsee materiaaleja, oli se sitten tyyny tai torkkupeitto, olisi hyvä, että niitä voisi käyttää sekä sisällä, että ulkona. Toki auringonvalo luonnollisesti rajoittaa, sillä se kuluttaa ja syö värejä. Mutta jos sitä ei laske, niin tärkeää on, että materiaalit olisivat kestäviä: esimerkiksi puuvillaa tai pellavaa, sisustusliike Kotilaiturin yrittäjä Kati Laituri vinkkaa.

Laituri huomauttaa, että nykyisin varsin moni sisustustuote voi olla jopa ei-vesipestävä tai vain 30 asteessa hienopestävä. Siksi olisi sisustustuotteita hankkiessa on hyvä varmistaa, että tuote olisi helposti pestävä: elämää kestävä.

Koska tilat ovat usein mökillä rajallisemmat, ovat monikäyttöiset tuotteet oivallisia. Tämä pätee myös pieniin koteihin. Esimerkiksi lasipurkit käyvät maljakoiksi, säilyttämiseen tai vaikkapa kynttilälyhdyiksi. Laituri toteaa, että jos miettii uudempia trendejä mökille, löytyy esimerkiksi Halikosta yritys, Vilikkala, joka valmistaa kierrätyspullomateriaalista huopamaton tuntuisia muovimattoja ja esimerkiksi säilytyskoreja. Korit sopivat halkojen, lehtien tai lelujen säilytykseen, mutta myös istutuskoreiksi pihamaalle.

– Korit ovat niin kevyitä, että kasvit voi ensin istuttaa kotona, sitten siirtää mökille, ja kauden lopuksi tuoda takaisin kotiin, jos haluaa. Tämä on etu ruukkuihin verraten. Korin käyttöikä on noin neljä vuotta, ja lopuksi sen voi kierrättää.

Tänä päivänä mökit alkavat olla sellaisia, etteivät ne enää ole joka kerta paikkoja, jonne on viety kaikki tavara vuosikymmenten varrelta. Silti mökki on edelleen paikka, jossa voi olla eri tyyli, kuin kotona.

– Moni myös arvostaa sitä et tehdään paljon itse, ja se korreloi sisustukseen; tiskataan käsin, tehdään kauniin näköisiä tiskauspaikkoja. Tavaroiden pitää olla käytännöllisiä, mutta kauniita: jopa pesuainepullojen tai tiskiharjojen. Ne saavat olla myös esillä.

Nyt kierrättäminen ja luonnonmateriaalien arvostaminen alkaa näkyä vahvasti mökin sisustamisessa. Toki kysyntä voi olla yhä tarjontaa suurempi, vaikkakin tarjonta onkin viime vuosina lisääntynyt. Nyt arvostetaan puuvillaa, pellavaa ja villaa keinokuitujen sijaan. Ostetaan harvemmin, mutta laadukkaampaa.

Laituri vinkkaa, että jos haluaa mökille kukkia, mutta oleskelee mökillä verraten vähän, kannattaa hankkia jotakin kestävämpää, tai sellaista, jota voi pitää sekä sisällä, että ulkona.

Laiturilla on liikkeessään sisustuksena paljon käpyjä, oksia ja omenapuun oksa maljakossa kukkimassa.

– Metsistä ja pientareilta löytyy upeita oksia ja varpuja, joilla saa tehtyä kivaa sisustusta mökille. Omat kesäkukkani ovat lähes pelkästään yrttejä. Minttuviljelmästä voi leikata oksia myös maljakkoon. Oksa pitää veden aivan puhtaana sekä kasvattaa jopa juuret maljakkoon. Ja kun ottaa vähän oksasta kiinni, siitä tulee kiva tuoksu.

Minna Saarinen

Mielipide: Vastuuton talouspolitiikka lopetettava

Turun taloustilanne on erittäin huono. Uusimpien tietojen mukaan kaupungin budjettialijäämän ennustetaan kasvavan yli 150 prosenttia suunniteltua suuremmaksi. Kaupunki käyttää jatkuvasti rahaa, jota sillä ei ole. Tämä ei voi jatkua.

Kytke lämmitys pois päältä viimeistään nyt

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää niin sanotun kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen.

Merkityksellinen työ nuorille tärkeää

Tuore Suomalaisen Työn Liiton teettämä tutkimus selvitti nuorten arvoja ja asenteita työhön osana Onhan siinä Avainlippu -kampanjaa. 15–24-vuotiaille nuorille mahdollisuus tehdä itseä kiinnostavaa työtä nousi kaikkein tärkeimmäksi asiaksi, kun selvitettiin, minkä asioiden saavuttaminen on suomalaisille tärkeää. 62 prosenttia nuorista piti mahdollisuutta tehdä itseä kiinnostavaa työtä erittäin tärkeänä.

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan alkuviikolla

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan 17.-19. kesäkuuta kello 8-22. Paikalla on tilapäiset liikennevalot. Nopeusrajoituksena on 30 kilometriä tunnissa. Työstä on haittaa molempiin ajosuuntiin. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turku kiinnostaa kansainvälisiä osaajia

Suomen ensimmäinen talent-kutsukilpailu Talent Call Turku sai yli 1 000 hakemusta 75 eri maasta. Hakijoista viisi saa perheineen kutsun saapua elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään. Turku Science Park Oy:n, Turun kaupungin ja Business Finlandin järjestämä haku kilpailuun osoitti, että kiinnostuneita osaajia olisi Suomeen tulossa.

Kortiton rattijuoppo kiinni Ratapihankadulla

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 23.53 Turussa Ratapihankadulla henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1979 syntynyt mies.

Trendikkäämmin syksyn puutarhatöissä

Fiskars ja suomalainen muoti- ja tekstiilisuunnittelija Maria Korkeila lanseeraavat yhteistyömalliston, joka sisältää puutarhanhoitoon suunniteltuja, nykyaikaisia työvaatteita ja asusteita. Fiskars by Maria Korkeila -mallisto esitellään tammikuussa 2020 Italian Firenzessä järjestettävässä Pitti Uomossa, ja mallisto saapuu valittuihin kauppoihin keväällä 2020.

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Nainen soitti aiheettomasti 51 kertaa hätäkeskukseen, päätyi poliisin huomaan

Turun pääpoliisiaseman suojiin päätyi lauantai-illalla vuonna 1978 syntynyt nainen. Hän oli lauantaina puolenyön ja kello 19.40:n välillä soittanut hätäkeskukseen 51 aiheetonta puhelua.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.