Satsaa mökillä sisustuksen monikäyttöisyyteen

Pellava ja puuvilla hehkuvat mökkihenkeä. Pellava ja puuvilla hehkuvat mökkihenkeä. Kuva: Ernstform

Elämää kestävät luonnonmateriaalit yhä suositumpia

Mökkisisustamisessa kannattaa valita materiaaleja, joita voi käyttää sekä sisällä että ulkona. Kun tilat ovat usein kotia pienemmät, voivat mökin käyttötavaratkin olla monikäyttöisiä.

– Kun valitsee materiaaleja, oli se sitten tyyny tai torkkupeitto, olisi hyvä, että niitä voisi käyttää sekä sisällä, että ulkona. Toki auringonvalo luonnollisesti rajoittaa, sillä se kuluttaa ja syö värejä. Mutta jos sitä ei laske, niin tärkeää on, että materiaalit olisivat kestäviä: esimerkiksi puuvillaa tai pellavaa, sisustusliike Kotilaiturin yrittäjä Kati Laituri vinkkaa.

Laituri huomauttaa, että nykyisin varsin moni sisustustuote voi olla jopa ei-vesipestävä tai vain 30 asteessa hienopestävä. Siksi olisi sisustustuotteita hankkiessa on hyvä varmistaa, että tuote olisi helposti pestävä: elämää kestävä.

Koska tilat ovat usein mökillä rajallisemmat, ovat monikäyttöiset tuotteet oivallisia. Tämä pätee myös pieniin koteihin. Esimerkiksi lasipurkit käyvät maljakoiksi, säilyttämiseen tai vaikkapa kynttilälyhdyiksi. Laituri toteaa, että jos miettii uudempia trendejä mökille, löytyy esimerkiksi Halikosta yritys, Vilikkala, joka valmistaa kierrätyspullomateriaalista huopamaton tuntuisia muovimattoja ja esimerkiksi säilytyskoreja. Korit sopivat halkojen, lehtien tai lelujen säilytykseen, mutta myös istutuskoreiksi pihamaalle.

– Korit ovat niin kevyitä, että kasvit voi ensin istuttaa kotona, sitten siirtää mökille, ja kauden lopuksi tuoda takaisin kotiin, jos haluaa. Tämä on etu ruukkuihin verraten. Korin käyttöikä on noin neljä vuotta, ja lopuksi sen voi kierrättää.

Tänä päivänä mökit alkavat olla sellaisia, etteivät ne enää ole joka kerta paikkoja, jonne on viety kaikki tavara vuosikymmenten varrelta. Silti mökki on edelleen paikka, jossa voi olla eri tyyli, kuin kotona.

– Moni myös arvostaa sitä et tehdään paljon itse, ja se korreloi sisustukseen; tiskataan käsin, tehdään kauniin näköisiä tiskauspaikkoja. Tavaroiden pitää olla käytännöllisiä, mutta kauniita: jopa pesuainepullojen tai tiskiharjojen. Ne saavat olla myös esillä.

Nyt kierrättäminen ja luonnonmateriaalien arvostaminen alkaa näkyä vahvasti mökin sisustamisessa. Toki kysyntä voi olla yhä tarjontaa suurempi, vaikkakin tarjonta onkin viime vuosina lisääntynyt. Nyt arvostetaan puuvillaa, pellavaa ja villaa keinokuitujen sijaan. Ostetaan harvemmin, mutta laadukkaampaa.

Laituri vinkkaa, että jos haluaa mökille kukkia, mutta oleskelee mökillä verraten vähän, kannattaa hankkia jotakin kestävämpää, tai sellaista, jota voi pitää sekä sisällä, että ulkona.

Laiturilla on liikkeessään sisustuksena paljon käpyjä, oksia ja omenapuun oksa maljakossa kukkimassa.

– Metsistä ja pientareilta löytyy upeita oksia ja varpuja, joilla saa tehtyä kivaa sisustusta mökille. Omat kesäkukkani ovat lähes pelkästään yrttejä. Minttuviljelmästä voi leikata oksia myös maljakkoon. Oksa pitää veden aivan puhtaana sekä kasvattaa jopa juuret maljakkoon. Ja kun ottaa vähän oksasta kiinni, siitä tulee kiva tuoksu.

Minna Saarinen

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.