Saariston vapaajoukko jarrutti punakaartilaisten etenemistä Tampereen taisteluihin

Saariston vapaajoukko kokoontui Turkuun 15 vuotta sisällissodan jälkeen toukokuussa 1933. Saariston vapaajoukko kokoontui Turkuun 15 vuotta sisällissodan jälkeen toukokuussa 1933. Kuva: Ts-arkisto

Turku oli vuoden 1917 Venäjän helmikuun vallankumouksen jälkeen maan levottomin kaupunki, jossa komento oli ajautumassa punaisille. Työläiset kaappasivat vallan toukokuussa ja samassa rytäkässä vangittiin kaupunginvaltuusto. Koko seuraava kesä oli levotonta aikaa ja marraskuussa alettiin tekemään tosissaan vallankumousta myös Suomessa. Punaisten lisäksi kaupungissa oli yli tuhat venäläistä sotilasta.

Turun yksinvaltias oli William Lundberg, joka piti kaupungissa järjestystä erittäin kovin ottein. Punaisten ote alkoi lipsumaan viimeistään huhtikuussa 1918 jolloin tuhannet turkulaiset pakenivat epätoivon vimmalla kohti itää. Pahimpana pelotteena heille olivat maahan tulleet saksalaisjoukot.

Saariston vapaajoukko oli sisällissodassa valkoisten puolella operoinut varsinaissuomalainen sotilasosasto. Kun Suomi julistautui itsenäiseksi 6.12.1917, kokoontuivat pian saariston vapaaehtoiset valkoiset joukot Iniöön. Sieltä he päättivät murtautua kohti punaisten vallassa olevaa manteretta pohjoisesta.

Vapaajoukko kohtasi Kustavissa Uudenkaupungin suojeluskunnan joukot, jotka oli koottu Turusta punaisten valtaa paenneista valkoisista. Saariston vapaajoukko suuntasi kohti Ahvenanmaata ja piiloutui syrjäiseen Vårdöhön.

Ahvenanmaalla oli myös levotonta, sillä saarilla oli myös ruotsalaisia ja venäläisiä ja Saksa valmisteli maihinnousua sinne. Ahvenanmaan ainoissa taisteluissa, Godbyssä, olivat ensin ottaneet yhteen Uudenkaupungin suojeluskuntalaiset ja venäläiset. Jälkimmäisessä rytäkässä Turun punaiset yrittivät vallata Godbyn takaisin suojeluskuntalaisilta.

Ruotsi ja Venäjä pääsivät sopuun Godbyn taisteluiden jälkeen siitä, että suomalaiset palautetaan takaisin isiensä maille. Kaikki suomalaiset ajettiin pois Ahvenanmaalta, mutta Saariston vapaajoukko jäi lymyilemään edelleen Vårdöhön. Myös osa venäläisistä lähti suosiolla muualle, mutta suurin osa jäi saksalaisten vangeiksi.

Vapaajoukko sai uutta vahvistusta Saksassa koulutetuista jääkäreistä, jotka olivat saapuneet saarelle sukellusveneellä. Vårdössä ryhmä kohtasi saksalaisen 14. jääkäripataljoonan, joka oli noussut maihin Eckerössä. Saksalaiset kouluttivat hieman suomalaisia Vårdössä ja sieltä joukko siirtyikin jäitä pitkin Houtskarin suuntaan.

Korppoossa käytiin taisteluita punaisia vastaan, mutta saksalaiset olivat lähteneet jo kohti Hankoa. Saariston vapaajoukon päämääränä oli Turku. Vapaajoukon eteneminen Nauvon Paraisille oli raskas urakka kevään keleissä.

Huhtikuun 13. päivän iltana Saariston vapaajoukko marssi punaisista tyhjentyneeseen Turkuun ja sai siellä sankarillisen vastaanoton. Vapaajoukon ruotsinkielistä komppaniaa johti ruotsalaiskreivi Carl August Ehrensvärd, joka suhtautui punaisiin säälimättömän raa´asti. Suomenkielinen komppania eteni turkulaisen Eero Rydmanin komennossa. Hänestä tuli myöhemmin kansanedustaja ja Helsingin ylipormestari.

Vapaajoukosta laajennettu Varsinais-Suomen rykmentti vannoi valansa 17. huhtikuuta Turun Kauppatorilla. Rykmentti eteni sen jälkeen vauhdilla Loimaan ja Forssan kautta Riihimäelle, jossa vastaan tulikin jo taas saksalaisia. Jälki matkalla oli erittäin veristä. Punaisten antauduttua lopullisesti toukokuun puolessa välissä, Saariston vapaajoukko osallistui vielä C.G.E. Mannerheimin johtamaan katselmukseen Helsingissä ja hajaantui sitten omille teilleen lopullisesti 23. toukokuuta.

Saariston vapaajoukon osuus sisällissodan melskeissä oli varsin merkittävä. Se pystyi pidättelemään noin 3 000 punakaartilaista rannikon taisteluissa niin, etteivät he ehtineet pääjoukkojensa avuksi Tampereen ratkaiseviin taisteluihin. Saariston vapaajoukko soti täysin eristettynä valkoisten muista joukoista. Se joutui häätämään punaiset saaristosta itsenäisesti.

Heikki Möttönen

Lähiön maine paranee kehittämällä

Kaupunkilaisista isoin osa haluaa asuinympäristöltään vehreyttä, vaikka mieltymykset vaihtelevat. Nuoret painottavat liikenneyhteyksiä, vanhemmat palveluja. PTT selvitti ensi kertaa mielipiteitä asumisesta. Vastaajia oli 2 900, 21 kaupungista. Yhtenä asiana tutkimuksessa nousi esiin lähiöiden uudistamisen tarve. Asuinympäristöistä keskusta koetaan parhaimmaksi, uusi asuinalue seuraavaksi ja lähiö vähiten kiinnostavaksi.

Mielipide: Vastuuton talouspolitiikka lopetettava

Turun taloustilanne on erittäin huono. Uusimpien tietojen mukaan kaupungin budjettialijäämän ennustetaan kasvavan yli 150 prosenttia suunniteltua suuremmaksi. Kaupunki käyttää jatkuvasti rahaa, jota sillä ei ole. Tämä ei voi jatkua.

Kytke lämmitys pois päältä viimeistään nyt

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää niin sanotun kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen.

Merkityksellinen työ nuorille tärkeää

Tuore Suomalaisen Työn Liiton teettämä tutkimus selvitti nuorten arvoja ja asenteita työhön osana Onhan siinä Avainlippu -kampanjaa. 15–24-vuotiaille nuorille mahdollisuus tehdä itseä kiinnostavaa työtä nousi kaikkein tärkeimmäksi asiaksi, kun selvitettiin, minkä asioiden saavuttaminen on suomalaisille tärkeää. 62 prosenttia nuorista piti mahdollisuutta tehdä itseä kiinnostavaa työtä erittäin tärkeänä.

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan alkuviikolla

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan 17.-19. kesäkuuta kello 8-22. Paikalla on tilapäiset liikennevalot. Nopeusrajoituksena on 30 kilometriä tunnissa. Työstä on haittaa molempiin ajosuuntiin. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turku kiinnostaa kansainvälisiä osaajia

Suomen ensimmäinen talent-kutsukilpailu Talent Call Turku sai yli 1 000 hakemusta 75 eri maasta. Hakijoista viisi saa perheineen kutsun saapua elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään. Turku Science Park Oy:n, Turun kaupungin ja Business Finlandin järjestämä haku kilpailuun osoitti, että kiinnostuneita osaajia olisi Suomeen tulossa.

Kortiton rattijuoppo kiinni Ratapihankadulla

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 23.53 Turussa Ratapihankadulla henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1979 syntynyt mies.

Trendikkäämmin syksyn puutarhatöissä

Fiskars ja suomalainen muoti- ja tekstiilisuunnittelija Maria Korkeila lanseeraavat yhteistyömalliston, joka sisältää puutarhanhoitoon suunniteltuja, nykyaikaisia työvaatteita ja asusteita. Fiskars by Maria Korkeila -mallisto esitellään tammikuussa 2020 Italian Firenzessä järjestettävässä Pitti Uomossa, ja mallisto saapuu valittuihin kauppoihin keväällä 2020.

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.