Saariston vapaajoukko jarrutti punakaartilaisten etenemistä Tampereen taisteluihin

Saariston vapaajoukko kokoontui Turkuun 15 vuotta sisällissodan jälkeen toukokuussa 1933. Saariston vapaajoukko kokoontui Turkuun 15 vuotta sisällissodan jälkeen toukokuussa 1933. Kuva: Ts-arkisto

Turku oli vuoden 1917 Venäjän helmikuun vallankumouksen jälkeen maan levottomin kaupunki, jossa komento oli ajautumassa punaisille. Työläiset kaappasivat vallan toukokuussa ja samassa rytäkässä vangittiin kaupunginvaltuusto. Koko seuraava kesä oli levotonta aikaa ja marraskuussa alettiin tekemään tosissaan vallankumousta myös Suomessa. Punaisten lisäksi kaupungissa oli yli tuhat venäläistä sotilasta.

Turun yksinvaltias oli William Lundberg, joka piti kaupungissa järjestystä erittäin kovin ottein. Punaisten ote alkoi lipsumaan viimeistään huhtikuussa 1918 jolloin tuhannet turkulaiset pakenivat epätoivon vimmalla kohti itää. Pahimpana pelotteena heille olivat maahan tulleet saksalaisjoukot.

Saariston vapaajoukko oli sisällissodassa valkoisten puolella operoinut varsinaissuomalainen sotilasosasto. Kun Suomi julistautui itsenäiseksi 6.12.1917, kokoontuivat pian saariston vapaaehtoiset valkoiset joukot Iniöön. Sieltä he päättivät murtautua kohti punaisten vallassa olevaa manteretta pohjoisesta.

Vapaajoukko kohtasi Kustavissa Uudenkaupungin suojeluskunnan joukot, jotka oli koottu Turusta punaisten valtaa paenneista valkoisista. Saariston vapaajoukko suuntasi kohti Ahvenanmaata ja piiloutui syrjäiseen Vårdöhön.

Ahvenanmaalla oli myös levotonta, sillä saarilla oli myös ruotsalaisia ja venäläisiä ja Saksa valmisteli maihinnousua sinne. Ahvenanmaan ainoissa taisteluissa, Godbyssä, olivat ensin ottaneet yhteen Uudenkaupungin suojeluskuntalaiset ja venäläiset. Jälkimmäisessä rytäkässä Turun punaiset yrittivät vallata Godbyn takaisin suojeluskuntalaisilta.

Ruotsi ja Venäjä pääsivät sopuun Godbyn taisteluiden jälkeen siitä, että suomalaiset palautetaan takaisin isiensä maille. Kaikki suomalaiset ajettiin pois Ahvenanmaalta, mutta Saariston vapaajoukko jäi lymyilemään edelleen Vårdöhön. Myös osa venäläisistä lähti suosiolla muualle, mutta suurin osa jäi saksalaisten vangeiksi.

Vapaajoukko sai uutta vahvistusta Saksassa koulutetuista jääkäreistä, jotka olivat saapuneet saarelle sukellusveneellä. Vårdössä ryhmä kohtasi saksalaisen 14. jääkäripataljoonan, joka oli noussut maihin Eckerössä. Saksalaiset kouluttivat hieman suomalaisia Vårdössä ja sieltä joukko siirtyikin jäitä pitkin Houtskarin suuntaan.

Korppoossa käytiin taisteluita punaisia vastaan, mutta saksalaiset olivat lähteneet jo kohti Hankoa. Saariston vapaajoukon päämääränä oli Turku. Vapaajoukon eteneminen Nauvon Paraisille oli raskas urakka kevään keleissä.

Huhtikuun 13. päivän iltana Saariston vapaajoukko marssi punaisista tyhjentyneeseen Turkuun ja sai siellä sankarillisen vastaanoton. Vapaajoukon ruotsinkielistä komppaniaa johti ruotsalaiskreivi Carl August Ehrensvärd, joka suhtautui punaisiin säälimättömän raa´asti. Suomenkielinen komppania eteni turkulaisen Eero Rydmanin komennossa. Hänestä tuli myöhemmin kansanedustaja ja Helsingin ylipormestari.

Vapaajoukosta laajennettu Varsinais-Suomen rykmentti vannoi valansa 17. huhtikuuta Turun Kauppatorilla. Rykmentti eteni sen jälkeen vauhdilla Loimaan ja Forssan kautta Riihimäelle, jossa vastaan tulikin jo taas saksalaisia. Jälki matkalla oli erittäin veristä. Punaisten antauduttua lopullisesti toukokuun puolessa välissä, Saariston vapaajoukko osallistui vielä C.G.E. Mannerheimin johtamaan katselmukseen Helsingissä ja hajaantui sitten omille teilleen lopullisesti 23. toukokuuta.

Saariston vapaajoukon osuus sisällissodan melskeissä oli varsin merkittävä. Se pystyi pidättelemään noin 3 000 punakaartilaista rannikon taisteluissa niin, etteivät he ehtineet pääjoukkojensa avuksi Tampereen ratkaiseviin taisteluihin. Saariston vapaajoukko soti täysin eristettynä valkoisten muista joukoista. Se joutui häätämään punaiset saaristosta itsenäisesti.

Heikki Möttönen

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Suomalaislasten kuukausirahat ovat Pohjoismaiden korkeimmat, ruotsalaislapset saavat vähiten

Suomalaislapset saavat viikkorahaa keskimäärin 6,35 euroa viikossa, eli noin 27,6 euroa kuukaudessa. Heikoimmat kuukausirahat ovat Ruotsissa.

Mielenilmaisut aiheuttavat pysäytyksiä liikenteessä keskustan alueella sunnuntaina

Turun keskustan alueella järjestetään kaksi mielenilmaisua sunnuntaina. Mielenilmaisuihin liittyvät myös paraatit ja niiden edetessä saattaa aiheutua hetkellisiä pysäytyksiä liikenteelle.

Lääkkeiden saatavuushäiriöillä ei vaikutusta oikeuteen saada Kela-korvausta

Tietyn lääkkeen loppuminen apteekista ja siitä mahdollisesti aiheutuvat lääkehoidon muutokset eivät vaikuta asiakkaan oikeuteen saada Kela-korvausta.

Kaupunki
Urheilu

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Turku Touring -pyöräilykisa näkyy Turussa ja lähikunnissa sunnuntaina

´Turku Touring Pyöräily tunnettiin aiemmin nimellä Myllyn Pyöräily.

Turun Urheiluliiton tapahtumiin kuuluva kuntopyöräilytapahtuma Turku Touring Pyöräily poljetaan tulevana sunnuntaina 18. elokuuta Turun seudun kunnissa ja teillä. Reilun 600 osallistujan tapahtuma on vuodesta toiseen yksi Suomen suurimmista kuntopyöräilytapahtumista.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.